• Tablica za 30 funtov

    V Veliki Britaniji so začeli prodajati tablico UbiSlate 7Ci, ki je različica indijske »državne« tablice Aakash 2. Stane borih 30 funtov oz. 35 evrov po naše.

    Objavljeno: 19.12.2013 12:00
  • Kitajska de facto prepovedala bitcoin

    Vrednost letošnjega hita poletja (ali bolje rečeno jesenskega podleska) se je včeraj prepolovila, saj je Kitajska de facto prepovedala njegovo uporabo. Na kitajskih borzah se je njegova vrednost z rekordnih 1200 dolarjev pred mesecem dni spustila na manj kot 500 dolarjev, sedaj pa se vrti okrog petstotice. Tudi drugod so cene zelo podobne.

    Objavljeno: 19.12.2013 10:00
  • Hekerji ukradli podatke s 40 milijonov kartic

     S t.  i. metodo skimminga so posneli podatke kupcev v praktično vseh trgovinah verige Target v ZDA. Kupci v spletnih trgovinah in v trgovinah zunaj ZDA naj ne bi bili ogroženi.Vodstvo Targeta je že potrdilo, da je bila zlonamerna programska oprema nameščena v praktično vseh njihovih trgovinah oz. na 40 tisoč kartičnih terminalih in da gre za podatke s kartic 40 milijonov kupcev, ki so med praznovanjem zahvalnega dneva kupovali v njihovih trgovinah. Nepridipravi pri vsaki kartici razpolagajo z njeno številko, trištevilčno CVV varnostno kodo in datumom veljavnosti, torej z vsemi podatki, ki jih potrebujemo, da opravimo kak spletni nakup. Vsekakor pa so podatki lahko namenjeni tudi izdelovanju ponarejenih kreditnih ali debetnih kartic.

    Objavljeno: 19.12.2013
  • Google in roboti

    Videti je, da so roboti res naslednji mejnik, kot je že pred dvema letoma pisal naš strokovni urednik. V zadnjem času beremo, da se zanje zanima Amazon (pošiljke naj bi dostavljal z letečimi kvadrokopterji), Honda je iz njih že tako ali tako doktorirala, Google »robotizira« avtomobile, ki se brez šoferjev že lahko vozijo po Nevadi in Kaliforniji. Vse pa kaže, da ima Google na tem področju širše načrte, čeprav nobeden ne ve prav natančno kakšne.

    Objavljeno: 18.12.2013 13:00
  • ChromeOS v računalniku

    Googlov operacijski sistem ChromeOS smo do sedaj videvali le v cenejših prenosnikih, z izjemo Googlovega lastnega prenosnika Pixel, ki bi mu težko rekli »cenejši«. Kot vse kaže, nekateri menijo, da bi lahko operacijski sistem (ki ni nič drugega kot brskalnik Chrome z »nekaj linuxa« pod seboj) služil tudi drugi tržni niši.

    Objavljeno: 18.12.2013
  • Kakšne bodo internetne povezave v Sočiju

    Nezadržno se bližajo zimske olimpijske igre v Sočiju, od katerih nas loči poldrugi mesec. Veliki dogodki v moderni dobi terjajo tudi dobro internetno povezljivost, zato je bil pri izgradnji olimpijske vasi v Sočiju eden izmed pomembnih aspektov tudi internetna povezava.

    Objavljeno: 17.12.2013 11:00
  • Zadnja letošnja številka Monitorja

    Danes je izšla še zadnja letošnja številka revije Monitor, s katero smo nekoliko bolj pohiteli. V tej številki smo pripravili velik pregled najboljših letošnjih naprav. Opisali smo vse od najboljših prenosnikov, fotoaparatov in telefonov v različnih razredih pa do strojne opreme za zahtevnejše – procesorji, grafične kartice, itd.

    Objavljeno: 17.12.2013 07:00
  • Mestni internet

    Medtem, ko imamo v Ljubljani od lanskega leta na voljo zastonjski Wifi internet, ki je omejen s hitrostjo 512 Kb/s (60 minut na dan), so v San Franciscu glavno ulico (Market Street) pravkar opremili z Wifi polne hitrosti 50 Mb/s.

    Objavljeno: 17.12.2013
  • Pomemben prehod iz Microsofta v Google

    Da Microsoft in Google nista ravno na prijateljski nogi, je znano že dalj časa. Microsoft Google lovi na področju spletnega iskanja (beri oglaševanja), Google Microsoft lovi na področju spletnih pisarn (Office : Google Drive) in celo namiznih operacijskih sistemov (Windows : ChromeOS). In, da, Microsoft lovi Google na področju mobilnih operacijskih sistemov, čeprav je imel včasih z Windows CE/Phone v lasti skoraj celotno tržišče pametnih telefonov. Nenazadnje se zadnje čase Microsoft že kar odkrito norčuje iz Googla.

    Objavljeno: 16.12.2013 13:00
  • IDC: lanska IT potrošnja pri nas štiri odstotke navzdol

    Analitska hiša IDC je izdala poročilo Slovenia Vertical Markets 2013–2017 IT Spending Forecast, v kateri ugotavljajo, da je gospodarska kriza imela velik vpliv na IT potrošnjo zadnjih in prihajajočih let.Padec produktivnosti, izvoza, zaupanja potrošnikov, skupaj z naraščajočo brezposelnostjo, krizo bank in strahom pred vladnim proračunskim bankrotom, so dejavniki, ki krojijo tržne razmere na področju IT pri nas, je zapisano v poročilu.

    Objavljeno: 16.12.2013
  • Policija gleda v tvoj računalnik

    Še pred novim letom bodo v državnem zboru obravnavali spremembo zakona, ki bo državnemu represivnemu aparatu omogočila vohunjenje po naših računalnikih.

    Objavljeno: 16.12.2013
  • Norveški projekt digitalizacije knjig

    V številnih državah po svetu danes potekajo razni projekti digitalizacije knjig, predvsem starejšega, nacionalno in zgodovinsko pomembnega gradiva. Toda nobeden od projektov ni tako ambiciozen in celovit, kot digitalizacija knjig na Norveškem.

    Objavljeno: 15.12.2013 01:00
  • Amerika ZA, Evropa PROTI

    Ko razpravljamo o vzponu virtualne valute Bitcoin, ne moremo mimo ugotovitve, kako diametralno različno na ta pojav gledajo v ZDA in Evropi. Skoraj sočasno, ko ugledna banka Bank of America v posebnem poročilu meni, da bo Bitcoin v prihodnosti postal pomembno plačilno sredstvo in resen konkurent današnjim načinom plačevanja, v Evropski centralni bančni ustanovi European Banking Authority (EBA) opozarjajo na številna tveganja, ki so povezana (in celo že udejanjena) v povezavi z Bitcoinom.

    Objavljeno: 15.12.2013 01:00
  • Sprememba v Gmailu prinaša manj zasebnosti

    Ko je Facebook uvedel funkcijo, ki je prikazovala datum in uro, ko je naslovnik prebral zasebno sporočilo, so se nekateri navdušili nad novostjo, drugi pa skočili pokonci v protestu. Sedaj isto (nehote?) uvaja še Google v novem Gmailu, a precej potiho in v drobnem tisku.

    Objavljeno: 14.12.2013 07:00
  • Zaščita zasebnosti po pomoti?

    Pri Googlu se kar nekako ne moremo znebiti vtisa, da zasebnost uporabnikov (pre)pogosto obravnavajo površno, rekli bi celo »z levo roko«. V najnovejši različici operacijskega sistema Android 4.4.2 so tako odstranili sicer prikriti programček »Apps Ops«, s katerim bi lahko uporabniki blokirali dostop in prenos zasebnih podatkov (imenik, zgodovina, lokacija) s strani ne preveč poštenih programčkov naloženih v telefon. Recimo kot v primeru nedavnega razkritja početja »simpatičnega« programčka Brightest Flashlight Free.

    Objavljeno: 14.12.2013 01:00
  • SteamOS na voljo za preizkušnjo

    Podjetje Valve je držalo besedo in na spletni strani objavilo prvo preizkusno različico operacijskega sistema SteamOS, specializiranega za pretočni dostop do iger, glasbe in filmov. Operacijski sistem sicer še zdaleč ni dokončan, tako da avtorji priporočajo preizkus le izkušenim uporabnikom Linuxa. V ozadju je derivat projekta Debian 7.1, ki je optimiziran za igranje iger in predvsem učinkovit pri internetnih povezavah do zalednih pretočnih storitev.

    Objavljeno: 14.12.2013 01:00
  • iPhone 5S tudi pri Telekomu

    Telekom Slovenije je na vseh prodajnih mestih pričel s prodajo trenutno najbolj vročega pametnega telefona iPhone 5S, obenem pa je v ponudbi tudi cenejši iPhone 5C, najbolj barviti telefon družbe Apple doslej. iPhone 5S in iPhone 5C sta uporabnikom na voljo z možnostjo nakupa na obroke, uporabniki pa lahko akcijsko ceno še dodatno znižajo z unovčitvijo SiOL BON-a. BON je prenosljiv, tako da ga lahko uporabniki tudi podarijo.    

    Objavljeno: 14.12.2013 01:00
  • Taktične spremembe za Windows Phone?

    Javna skrivnost je, da si Microsoft na vsak način želi vstopiti v prvo ligo operacijskih sistemov za mobilne naprave. Zaradi tega je v zadnjem času močno pospešil dogajanje okoli operacijskega sistema Windows Phone, ki se mu morda v bližnji prihodnosti obetajo pomembne, morda celo korenite spremembe.

    Objavljeno: 13.12.2013 01:00
  • Rezence – standard za brezžično napajanje

    Večja skupina proizvajalcev je v okviru združenja Alliance for Wireless Power (A4WP) predstavila nov standard in tržno ime za sistem brezžičnega napajanja računalniških naprav. Ime Rezence, ki je skovanka med Resonance in Essence, naj bi bilo za potrošnike  bolj razumljivo kot A4WP.

    Objavljeno: 13.12.2013 01:00
  • Asus PadFone Mini

    Asus je uradno predstavil novega hibrida, ki združuje telefon in tablico v enem paketu. Za razliko od dosedanjega PadFona, ki je imel tablico z 10-palčnim zaslonom, ima novi PadFone Mini manjši, 7-palčni zaslon. Tako kot doslej telefon vstavimo v režo na tablici in celoto spremenimo v tablični računalnik.

    Objavljeno: 12.12.2013 01:00
  • Viber Out

    Viber je za storitvijo Skype najbrž že druga najbolj priljubljena storitev za internetne pogovore. Zlasti zato, ker na mobilnih telefonih omogoča domala enak načinov internetnih klicev, kot bi to počeli prek omrežja GSM, seveda brezplačno.

    Objavljeno: 12.12.2013 01:00
  • Mobilni telefon? Internetne igre? Pornografija? NSA to ve.

    Na splet redno dežujejo nove informacije, kaj in kje vse NSA prisluškuje mednarodnim komunikacijam po internetu. Razkritij je pravzaprav toliko, da jim težko sledimo. Nedavno je NSA razkrila, da spremljajo telefonske pogovore z mobilnikov po celem svetu, pri čemer se beležijo tudi lokacijski podatki. NSA táko masovno zbiranje uporablja, ker išče korelacije. Če poznajo znanega terorista, lahko s prečesavanjem lokacijskih podatkov ugotovijo, kdo so njegovi verjetni pomagači. Podatkov se je nabralo že za 27 TB, NSA pa jih rudari s programom CO-TRAVELER. Vsega skupaj je že toliko, da so morali lani nadgraditi celoten sistem, da zmore prežvečiti gore podatkov.

    Objavljeno: 11.12.2013 06:00
  • Mini-maksi SSD

    Pomnilniške enote SSD omogočajo veliko hitrost dostopa do podatkov in majhno porabo energije, vendar pri enakem volumnu naprave še vedno nudijo manj prostora kot klasični diski. To je še posebej opazno pri najmanjših prenosnikih z 1,8-palčnimi enotami, kjer je prostor za tovrstne naprave zelo omejen.

    Objavljeno: 11.12.2013 01:00
  • Novi poslovni prenosniki HP

    Hewlett Packard je na konferenci HP Discover v Barceloni razkril nekaj računalniških novosti, med katerimi sta najbolj zanimiva nova prenosnika iz družine za poslovno rabo EliteBook. EliteBook Folio 1040 G1 je ultrabook z debelino le 1,5 cm in težo manjšo od 1,5 kg, ki nudi poslovno standardno velikost zaslona 14-palcev. Ta je na voljo v različicah z ločljivostmi 1600 x 900 ali 1920 x 1080 pik.

    Objavljeno: 11.12.2013 01:00
  • Začetek konca za brezplačne oblačne pomnilnike?

    Ko so ponudniki pomnilniškega prostora v oblaku začeli ponujati brezplačen prostor in to ne le v majhnih količinah, je marsikdo podvomil v trajnost takega poslovnega modela. Zdaj so na obzorju kažejo prvi dokazi, da ti dvomi niso bili povsem neupravičeni.

    Objavljeno: 11.12.2013 01:00
  • Vohunski programček

    Brightest Flashlight Free je eden od tistih priljubljenih brezplačnih programov za Android, ki pametni telefon spremenijo v priložnostno baterijsko svetilko. Ob zagonu maksimalno osvetlijo zaslon, vklopijo vgrajeno bliskavico, celo osvetlijo tipkovnico, če je ta prisotna na telefonu. Preprosto, brezplačno in dovolj zanimivo, da je program k sebi doslej prineslo več milijonov uporabnikov.

    Objavljeno: 10.12.2013 01:00
  • Naredite svoj Street View

    Google si močno prizadeva, da bi čim večji del zanimivih lokacij posnel v obliki uličnih sprehodov Street View. Toda prav vsega pa zagotovo ne zmorejo narediti sami, prav tako pa ne morejo zabeležiti sprememb na posamezni lokaciji skozi čas, kot so videz okolice v različnih vremenskih pogojih ali v času trajanja lokalnih dogodkov, na primer festivalov ali karnevalov.

    Objavljeno: 10.12.2013 01:00
  • V tretje gre rado: patent za FAT ne velja

    Nemško patentno sodišče je razveljavilo Microsoftov patent, ki opisuje rabo dolgih imen v datotečnem sistemu FAT, s čimer je ugodilo pritožniku Googlu v imenu Motorole. To je že te tretjič, da se je status kontroverznega patenta spremenil.

    Objavljeno: 9.12.2013 05:00
  • Samsungova tablična ofenziva

    Samsung na področju tabličnih računalnikov ni tako dominanten, kot pri pametnih telefonih, vendar naj bi se v prihodnjem letu to spremenilo. Že v začetku leta nameravajo odgovoriti na najnovejše Applove iPade z novimi modeli, ki bodo nudili zaslone z visoko ločljivostjo v tehnologiji AMOLED. Tovrstni zasloni, doslej uporabljeni le v izbranih telefonih, omogočajo hitrejše delovanje, svetlejšo sliko in manjšo debelino tablic.

    Objavljeno: 9.12.2013 01:00
  • Tablica s 3D zaslonom

    Za podjetje Hammacher Schlemmer skoraj zagotovo še niste slišali, kar pa se utegne spremeniti, če bo njihova prva tablica tako uspešna, kot obljubljajo. Tablica s preprostim imenom No Glasses 3D Tablet namreč obljublja, da bo kot prva omogočala pregled vsebin v 3D tehniki brez uporabe namenskih očal. Tablični računalnik bo menda sam znal zaznati, ali je vsebina na voljo v 3D tehniki in samodejno preklopiti iz 2D v 3D način prikaza.

    Objavljeno: 9.12.2013 01:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji