Objavljeno: 11.12.2013 06:00

Mobilni telefon? Internetne igre? Pornografija? NSA to ve.

Na splet redno dežujejo nove informacije, kaj in kje vse NSA prisluškuje mednarodnim komunikacijam po internetu. Razkritij je pravzaprav toliko, da jim težko sledimo. Nedavno je NSA razkrila, da spremljajo telefonske pogovore z mobilnikov po celem svetu, pri čemer se beležijo tudi lokacijski podatki. NSA táko masovno zbiranje uporablja, ker išče korelacije. Če poznajo znanega terorista, lahko s prečesavanjem lokacijskih podatkov ugotovijo, kdo so njegovi verjetni pomagači. Podatkov se je nabralo že za 27 TB, NSA pa jih rudari s programom CO-TRAVELER. Vsega skupaj je že toliko, da so morali lani nadgraditi celoten sistem, da zmore prežvečiti gore podatkov.

Tudi igralcem internetnih iger ni lahko. Zadnje razkritje opisuje, da sta se NSA in britanska GCHQ infiltrirali v internetne igre s svojimi agenti. Resnični ljudje za FBI, CIA in druge agencije igrajo World of Warcraft, Second Life in nekatere druge naslove (tudi na Xbox Live), da bi dobili čim več informacij in rekrutirali kakšnega potencialnega ovaduha, NSA pa rudari surove informacije iz iger. NSA se namreč boji, da med milijoni igralcev internetnih iger tičijo tudi teroristi (kar je prikladen izgovor za vsakršno prisluškovanje). To so počeli v tolikšnem obsegu, da je NSA potrebovala posebno skupino za "dekonflikte", da različne agencije niso vohunile druga za drugo. To niti ni tako neumno, saj je mogoče v igrah komunicirati precej anonimno in skrito od oči javnosti, zato je to lahko privlačen medij za sporazumevanje teroristov. Žal NSA nima dokazov, da bi teroristi uporabljali internetne igre niti da bi kdaj tako uspeli preprečiti kakšen napad, so pa razkrinkali vsaj eno združbo, ki je kradla številke kreditnih kartic. Blizzard, Microsoft in drugi razvijalci so dejali, da o tem početju niso bili obveščeni in da ga ne odobravajo. Dogajalo naj bi se od leta 2007 dalje.

In če ste voditelj ali zgolj upornik v konzervativni državi, kjer ženske ne smejo voziti avtomobila? Malo neprijetno je, če se razve, da radi gledate pomanjkljivo oblečene ženske na internetu. NSA je zato vohunila za spletnimi navadami vsaj šestih pomembnih posameznikov v islamskih državah. Zbrane podatke so dobile NSA, agencija za boj proti mamilom ter pravosodno in trgovinsko ministrstvo. Ugotovili so marsikaj, od spletne promiskuitete do objavljanja neresničnih člankov, kar so zapakirali v ličen priročnik za lažje "pogajanje" s temi ljudmi.

Nova in nova razkritja čedalje očitneje dokazujejo, da so tehnološke možnosti nadzora praktično neomejene. Živimo v svetu, kjer je mogoče vsakogar ves čas nadzorovati, če je le posameznik dovolj pomemben, da je to upravičeno. Kdor želi temu ubežati, se mora resnično potruditi in hkrati odpovedati številnim ugodnostim modernega življenja, kot sta mobilna telefonija in internet. Bi zmogli brez tega?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji