Novice

 • Izšel je novi Monitor

  V času, ko se vse vrti okoli pandemije koronavirusa, smo se te teme dotaknili tudi pri Monitorju. V novi številki kako računalništvo pomaga pri preprečevanju širitve in pri iskanju rešitev. Pišemo tudi o množici brezplačnih ponudb, ki so se pojavile v zadnjih tednih na spletu – od izobraževanja na daljavo do brezplačnih gledaliških predstav in slovenskih filmov. Objavljamo pa tudi članek, originalno objavljen v reviji MIT Technology Review, o preobrazbi načina življenja, ki smo ga poznali doslej.

  Objavljeno: 31.3.2020 06:00več
 • Predlagano sledenje mobilnim telefonom ne bo uzakonjeno

  Včeraj (ponedeljek) je nemška vlada sprejela amandma k zakonu o nalezljivih boleznih, ki je v osnovi vseboval tudi klavzulo o sledenju mobilnim telefonom. Vendar so to točko na koncu izpustili.

  Objavljeno: 31.3.2020več
 • Smo ostali tudi brez Amazona?

  Redne stranke Amazonovih spletnih trgovin v Nemčiji, Veliki Britaniji in Italiji (in gotovo še kje) so ugotovile, da Amazona za Slovenijo v resnici ni več.

  Objavljeno: 30.3.2020 11:00več
 • Oglasno sporočilo

  Privoščimo si kakšen sproščujoč večer ob dobrem filmu

  Čeprav smo se v zadnjih tednih znašli v zelo nevsakdanjem položaju, za večino neprimerljivim s čemerkoli, kar smo doslej doživeli, smo se nanj vendarle tudi že kar nekoliko navadili. Zavedamo se namreč odgovornosti, da lahko v času širjenja koronavirusa prav s tem, da ostanemo doma, največ naredimo tako zase kot druge.

  Objavljeno: 30.3.2020 09:00več
 • Superračunalniki se združujejo v boju proti koronavirusu

  Računalniške velesile so združile moči v boju proti pandemiji, tako da so dale na voljo zmogljivosti svojih super računalnikov za namen raziskovanje koronavirusa. Projekt COVID-19 High Performance Computing Consortium, ki je nastal na pobudo in pod okriljem Bele hiše in ameriškega ministrstva za energijo, združuje sisteme iz privatnega sektorja (oblaka), univerz in ameriških državnih ustanov.

  Objavljeno: 30.3.2020 07:00več
 • Manj zasebnosti, tudi digitalne

  Vlada republike Slovenije je sprejela krizni zakon, ki »rešuje« tudi problem nadzora v času epidemije.

  Objavljeno: 30.3.2020več
 • Microsoft Teams in Slack se bosta znala pogovarjati

  Sredi krize, ki jo je ustvarila pandemija koronavirusa prihaja novica, ki bi se še nedavno zdela povsem nemogoča. Glavna tekmeca na področju skupinskega sodelovanja, Slack in Microsoft, se dogovarjata o zagotavljanju medsebojne združljivosti za videokonferenčne klice.

  Objavljeno: 29.3.2020 10:00več
 • Satelitskega interneta OneWeb ne bo

  V vrsti podjetij, ki skušaj čim prej v nizko orbito poslati svoje satelite za satelitski internet, je bilo do tega tedna še podjetje OneWeb. Britansko podjetje je načrtovalo postavitev omrežja z dobrimi 600 sateliti, ki bo omogočali hiter in odziven dostop do interneta od koderkoli. Zdaj odhaja v prisilno poravnavo.

  Objavljeno: 29.3.2020 05:00več
 • Nadzor nad gibanjem državljanov tudi pri nas?

  Bodo tudi v EU v imenu boja zoper koronavirus začeli zbirati podatke o lokacijah mobilnih telefonov?

  Objavljeno: 28.3.2020 20:00več
 • Apple pripravlja računalnike s procesorji ARM

  Govorice o Applovem prehodu iz arhitekture x86 na ARM se vse bolj ogrevajo, po novih podatkih naj bi leta 2021 prišli tako prenosniki kot namizni računalniki s temi procesorji.

  Objavljeno: 27.3.2020 13:15več
ph