• Bomo sploh še potrebovali programerje?

  Že ob predstavitvi ChatGPT smo ugotavljali, da je sposoben pisati tudi precej solidno kodo. Zadostuje ga vprašati, kako bi rešil nek problem, pa bomo dobili kodo, ki se bo zelo verjetno prevedla in tudi delovala povsem spodobno. Nekoliko težji problem je analiza obstoječe kode, ki gre ChatGPT tudi dobro.

  Objavljeno: 30.1.2023 05:00
 • Na sodišču so se želeli braniti z umetno inteligenco

  Podjetje DoNotPay, ki že od leta 2015 ponuja storitve umetne inteligence kot pomoč v pravnih postopkih, je želelo tudi v živo preizkusiti, kako bi se obnesla. A ob napovedi prvega primera umetne inteligence kot odvetnika so jim ameriške zbornice zagrozile celo z ovadbami, zato je projekt ustavljen.

  Objavljeno: 28.1.2023 10:00
 • Tudi Japonska in Nizozemska omejili izvoz tehnologije na kitajsko

  Po pisanju časnika Bloomberg seJaponska in Nizozemska pridružujeta ZDA z omejitvami izvoza tehnologije, povezane z izdelavo mikrokrmilnikov.

  Objavljeno: 27.1.2023 10:05 | Teme: proizvodnja, procesor, politika
 • Heker, ki je ukradel podatke skoraj vseh Avstrijcev

  Na Nizozemskem so prejeli hekerja, ki je iz odklenjene baze ukradel osebne podatke skoraj vseh avstrijskih državljanov. Vdor se je zgodil že leta 2020, aretirali so ga novembra lani, včeraj pa je avstrijska policija dogodke potrdila.

  Objavljeno: 27.1.2023 05:00 | Teme: vdor
 • Tudi pametni telefoni z občutnim padcem prodaje

  Po poročanju analitskega podjetja IDC so proizvajalci pametnih telefonov v zadnjem četrtletju prejšnjega leta zabeležili največji padec prodaje doslej.

  Objavljeno: 26.1.2023 12:24
 • ChatGPT bi opravil tečaj MBA

  Nadaljuje se raznovrstno preizkušanje ChatGPT, ki mu ljudje s celega sveta postavljajo najrazličnejše naloge. Christian Terwiesch, ki na Univerzi v Pensilvaniji uči na programu MBA, mu je postavil nekaj vprašanj, ki se pojavljajo na izpitih. Na koncu bi si prislužil oceno B ali B-, je ocenil. Prav dobro, torej.

  Objavljeno: 26.1.2023 05:00
 • Uporabniki po svetu poročali o motnjah v delovanju Microsoftovih aplikacij Teams in Outlook

  Na tisoče uporabnikov po vsem svetu je danes zjutraj poročalo o motnjah v delovanju Microsoftovih orodij, predvsem aplikacije za elektronsko pošto Outlook in aplikacije Teams, poročajo tuje agencije. Iz Microsofta so sporočili, da so za nastale motnje krive težave s povezljivostjo pri napravah v Microsoftovem omrežju, ki jih že odpravljajo.

  Objavljeno: 25.1.2023 14:10
 • Gotovost v negotovem času.

  Kako načrtovati stroške poslovanja in poskrbeti za okolje?

  Oglasno sporočilo
  Objavljeno: 24.1.2023 10:55
 • Optimalna infrastruktura za kolokacije

  Kolokacija je pomembno in hitro rastoče poslovno področje za upravljavce podatkovnih centrov, še posebej za ponudnike internetnih storitev in spletnih storitev v oblaku.

  Oglasno sporočilo
  Objavljeno: 24.1.2023 09:59
 • Microsoft z večmilijardno investicijo v ChatGPT

  Ameriški tehnološki velikan Microsoft je podaljšal partnerstvo z raziskovalnim laboratorijem OpenAI, ustvarjalcem klepetalnega robota z umetno inteligenco ChatGPT, so danes sporočili iz podjetja. Z večletno in večmilijardno naložbo želijo pospešiti dosežke na področju umetne inteligence.

  Objavljeno: 24.1.2023 09:05
 • Ustvarjalec ChatGPT: v šolah bo treba znanje preverjati drugače

  Še vedno se dviguje veliko prahu o orodju ChatGPT, ki je pri pisanju besedil tako dober, da so ga številne šole v New Yorku kar prepovedale. Sam Altman, izvršni direktor podjetja OpenAI, ki ga je ustvarilo, je v zadnjem intervju povedal, da se bo treba na obstoj novih orodij preprosto navaditi. Bodo pa vseeno poizkusili pomagati učiteljem.

  Objavljeno: 24.1.2023 05:00 | Teme: umetna inteligenca
 • Spotify bo odpustil šest odstotkov zaposlenih

  Švedski ponudnik storitve za pretočno predvajanje glasbe Spotify bo odpustil šest odstotkov zaposlenih, kar pomeni okoli 600 delavcev. Kot so danes pojasnili v družbi, so bili pri naložbah preveč ambiciozni in so prehitevali rast prihodkov. Gre za še eno v vrsti nedavnih napovedi odpuščanj v tehnološkem sektorju.

  Objavljeno: 23.1.2023 15:12 | Teme: spletna storitev, glasba
 • Paypal pod lupo nemškega varuha konkurence

  Nemški organ za varstvo konkurence je sprožil preiskavo ponudnika spletnih plačilnih storitev Paypal. Preveriti želi navedbe, da je družba izkoristila svoj prevladujoči položaj na trgu za omejevanje konkurence, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  Objavljeno: 23.1.2023 15:08 | Teme: paypal, poslovanje, zakonodaja
 • ChatGPT s plačljivo različico

  Za zdaj ChatGPT ostaja brezplačen, a poleg osnovne različice bo po novem na voljo tudi naročniška, ki bo stala 42 dolarjev mesečno. Od kod in zakaj tak znesek, v OpenAI niso pojasnili. Za zdaj zagotavljajo, da bo brezplačna verzija ostala na voljo.

  Objavljeno: 22.1.2023 10:00
 • Gartner napoveduje nižjo rast porabe sredstev za IT

  Gartner je objavil vsakoletno analizo gibanja investicij v informacijsko tehnologijo, ki najbolj prikazuje stanje v panogi. Za leto 2023 napovedujejo rast v višini 2,4%, kar na globalnem nivoju pomeni skoraj 4,5 bilijonov dolarjev sredstev za IT. Toda ta rast je bila še pred nekaj meseci bolj optimistična, saj so napovedovali rast v višini 5,1%.

  Objavljeno: 21.1.2023 07:00 | Teme: Gartner, raziskave, proračun IT
 • Lahkotnost upravljanja računalniškega omrežja CiscoMeraki kot taktična prednost

  Nekatera računalniška omrežja sokompleksna, druga preprostejša. Pri kompleksnejših se lahko do nekemere poslužimo optimizacije nastavitev, vendar smo pri tem omejeni, saj mora omrežjeprednostno opravljati svojo primarno nalogo. Takšno omrežje zahteva tudi največ vlo-ženega časa in truda v njegovo načrtovanje,vzpostavitev in vzdrževanje. Pri preprostejšihomrežjih pa smo lahko bolj fleksibilni. Zakaj biročno upravljali vsako stikalo ali usmerjevalnik posebej, ko pa to lahko udobno storimo izcentralnega nadzornega in upravljalnega sistema? Cisco Meraki ponuja ravno to – preprostost implementacije in nadzora omrežja prekenostavnega spletnega vmesnika Meraki Dashboard.

  Oglasno sporočilo
  Objavljeno: 20.1.2023 13:33
 • Novosti v Excelu za lažje delo s formulami

  Microsoft je v zadnjem paketu posodobitev za orodja Microsoft 365 (nekoč Office 365) pripravil kar nekaj zanimivih novosti, ki so bile visoko na seznamu želja uporabnikov. Microsoft Excel je eno od najbolj pogosto uporabljenih orodij v poslovnem okolju, zato so vsakršne novosti, ki prispevajo k lažjemu in hitrejšemu delu dobrodošle.

  Objavljeno: 20.1.2023 07:00 | Teme: microsoft, Office, Excel
 • Število naprav IoT strmo narašča

  Podjetje Berg Insight je opravilo analizo največjih projektov IoT, ki omogočajo avtomatizacijo delovanja prek mobilnih omrežij. Zajeli so 500 največjih projektov, v katerih je bilo skupno uporabljenih skoraj 500 milijonov naprav IoT. Skoraj 90 od teh projektov je tako obsežnih, da vključujejo čez milijon naprav. Prvih 10 projektov skupno vključuje skoraj 200 mlijonov naprav, kar nakazuje, da nekatera podjetja investirajo bistveno več od ostale konkurence.

  Objavljeno: 19.1.2023 07:00 | Teme: Internet of Things
 • Zakaj so umrli Tweetbot, Twitterrific, Echofon in drugi?

  Že skoraj teden dni so neuporabni vsi drugi odjemalci za dostop do Twitterja razen uradnega. Twitter se sprva sploh ni odzival na začudene poglede, temveč je minuli teden preprosto izklopil dostop. Sedaj so se odzvali s skopim pojasnilom, da je šlo za kršitve pravil uporabe API, ki so jih sedaj začeli sankcionirati.

  Objavljeno: 19.1.2023 05:00 | Teme: twitter
 • Nova generacija strežnikov s procesorji Xeon

  Intel je predstavil četrto generacijo procesorjev Xeon z delovnim imenom Sapphire Rapids, nakar je večina proizvajalcev strežnikov predstavila nove modele računalnikov, ki so primerni za najmanjše do največje podatkovne centre.

  Objavljeno: 18.1.2023 07:00 | Teme: strežnik, Intel, Dell, Lenovo, HPE
 • EU bo od spletnih velikanov zahteval pošteno plačilo za telekomunikacijske storitve

  Evropska komisija pripravlja nov zakonski predlog, s katerim naj bi od velikih ponudnikov internetnih storitev pričakoval plačilo “poštenega” deleža pri razvoju in vzdrževanju podatkovnih omrežij. Predlog naj olajšal velike investicije v izgradnjo in vzdrževanje omrežja, ki se še naprej povečujejo zaradi čedalje večjih zahtev za razne spletne storitve.

  Objavljeno: 18.1.2023 07:00 | Teme: EU, telekomunikacije
 • Microsoft se krepi na področju strojne opreme za podatkovne centre

  Microsoft je v zadnjih mesecih opravil nekaj nakupov manjših ponudnikov strojne opreme, s katerimi namerava okrepiti svoje tehnološke kompetence za učinkovito delovanje podatkovnih centrov, v prvi vrsti oblaka Azure.

  Objavljeno: 18.1.2023 07:00 | Teme: podatkovni centri, microsoft, oblak
 • Windows 12 bo v znamenju umetne inteligence

  Umetna inteligenca vstopa v vse segmente informacijskih rešitev, tudi v operacijske sisteme. Panos Panay, produktni vodja za operacijski sistem Windows je na sejmu CES kot gost družbe AMD razkril, da bo naslednja generacija okolja Windows, recimo temu Windows 12, vsebovala številne novosti s področja umetne inteligence.

  Objavljeno: 17.1.2023 07:00 | Teme: windows, microsoft
 • Razvoj umetne inteligence v letu 2023

  Umetna inteligenca ter strojno učenje sta v minulem letu naredila velik korak naprej in pritegnila pozornost širše javnosti, zato bo to področje še naprej v ospredju dogajanja, tako iz stališča vlaganj v razvoj kot uporabe rešitev. Pri družbi Market View Research trdijo, da je bilo leta 2021 v rešitve s področja umetne inteligence vloženih 93,5% milijard dolarjev, lani pa se je po prvih ocenah ta vrednost še močno povečala. Po ocenah, bo trg rešitev na temelju umetne inteligence rasel s stopnjo okoli 38% vsaj do leta 2030.

  Objavljeno: 17.1.2023 07:00 | Teme: umetna inteligenca, strojno učenje, raziskave
 • Tožbe zoper avtorje umetne inteligence zaradi piratstva pri njenem učenju

  Ali lahko z interneta poberemo vse dostopne slike, tudi avtorsko zaščitene, če jih uporabimo za trening generativne umetne inteligence, kakršna je Stable Diffusion? Na to vprašanje bodo odgovor dala sodišča, saj je v ZDA čedalje več tožb avtorjev zaradi tovrstne uporabe.

  Objavljeno: 17.1.2023 05:00
 • Preprosto učinkovito dokumentno poslovanje

  Vsako podjetje je zgodba zase, vsaj kar zadeva notranje procese in delo z dokumenti. Kar resnično potrebuje, so nadvse prilagodljive rešitve. Na te stavi tudi Toshibin oddelek ITAMS.

  Oglasno sporočilo
  Objavljeno: 16.1.2023 10:00
 • Največji padec prodaje osebnih računalnikov doslej

  Analitske družbe Gartner in IDC poročajo o drastičnem padcu prodaje osebnih računalnikov v zadnjem četrtletju 2022. V tem času je bilo prodanih kar 28% manj osebnih računalnikov kot v enakem obdobju leta 2021. Po trditvah družbe Gartner je to največji doslej zabeležen padec prodaje v zadnjem četrtletju, odkar so leta 1990 začeli spremljati ta kazalnik.

  Objavljeno: 16.1.2023 07:00 | Teme: PC, računalnik
 • Nuklearna energija za podatkovne centre?

  Podatkovni centri so veliki porabniki električne energije, saj so v lanskem letu porabili nekje med 1 in 1,5% svetovne proizvodnje, zato se v časih energetske draginje soočajo s številnimi težavami in kritikami javnosti. Strokovnjaki analitske družbe Omdia trdijo, da postaja nuklearna energija z lastnimi miniaturnimi reaktorji verjetno resna alternativa za zagotavljanje potrebne energije v prihodnosti.

  Objavljeno: 16.1.2023 07:00 | Teme: podatkovni centri, energija
 • Kaj je Cynet 360 in zakaj mu slovenska država zaupa?

  Zaupanje v programsko in strojno opremo, zlasti kadar služi prenosu občutljivih informacij, je ključno pri vzpostavljanju kateregakoli sistema. Iz zgodovine poznamo primere, ko so obveščevalne službe več desetletij prisluškovale, ker so uspele sovražnikom podtakniti kompromitirano opremo.

  Objavljeno: 15.1.2023 05:00
 • Pametne naprave iz trgovine so lahko že okužene

  Čedalje več pametnih naprav, ki so tudi povezane v medmrežje, širi možnosti za hekerske napade, nameščanje škodljive programske opreme in podobne nevšečnosti. V Kanadi so na napravi Smart Plus T95 Allwinner H616 Android TV box, ki je bila kupljena prek Amazona, našli zlonamerno programsko opremo. Za zdaj ni jasno, ali gre za osamljeni primer ali je okužena celotna serija.

  Objavljeno: 14.1.2023 10:00 | Teme: android, virus

Monitor na Facebooku

Monitor TV na YouTube

IFGReUcIHk4

 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji