Novice

 • Bizaren dvoboj med PewDiePie in T-Series vključuje tudi ransomware

  Švedski zvezdnik YouTuba PewDiePie, s pravim imenom Felix Kjellberg, ima očitno med hekerji vseh vrst precej oboževalcev in podpornikov. Lani so v internet povezani nezaščiteni tiskalniki začeli tiskati strani s pozivom k podpori PewDiePieju, sedaj pa se je pojavil celo izsiljevalski virus, ki mu želi prinesti čim več sledilcev. Čeprav je bil zamišljen kot šala, je dejansko okužil nekaj uporabnikov.

  Objavljeno: 22.3.2019 05:00več
 • Facebook gesla hranil kar v berljivi obliki

  Čeprav je osnovna varnostna praksa gesla uporabnikov hraniti v zgoščenih obliki (hash), Facebook tega vse od leta 2012 za veliko svojih uporabnikov ni počel. Viri iz podjetja so danes razkrili, Facebook pa je to kasneje potrdil, da so bila številna gesla uporabnikov v bazah shranjena kar kot besedilo. Po neuradnih podatkih naj bi šlo za 200-600 milijonov gesel, medtem ko Facebook pravi, da bo moral obvestiti več sto milijonov uporabnikov.

  Objavljeno: 21.3.2019 22:00več
 • Google Stadia - igranje s pomočjo oblaka

  Google je predstavil novo igričarsko storitev Stadia, s katero bomo lahko igrali igre preko Googlovega oblaka. To pomeni, da bomo lahko igrali na praktično katerikoli napravi, od računalnilkov (tudi manj zmogljivih) do igralnih konzol in pametnih telefonov, saj se bo vso procesiranje dogajalo na Googlovih strežnikih.

  Objavljeno: 21.3.2019 12:00več
 • Oglasno sporočilo

  Klasični podatkovni centri ostajajo, prevzemajo pa nove vloge

  Dobro načrtovan podatkovni center ima življenjsko dobo okoli deset let, slabša zasnova pa jo lahko hitro skrajša.

  Objavljeno: 1.3.2019 07:00več
 • Applove prenovljene slušalke s podporo za Siri

  Apple je prenovil svoje brezžične slušalke, imenovane AirPods, po novem nas lahko tudi poslušajo in s tem zaženejo Siri neposredno preko zvočnega ukaza "Hey Siri". To je doslej delovalo na telefonih, ne pa tudi na slušalkah, kjer smo morali asistentko priklicati s tapkanjem.

  Objavljeno: 21.3.2019 09:00več
 • Android bo v EU ponudil izbiro spletnega brskalnika

  Zgodovina se očitno ponavlja - po tem, ko je Evropska Komisija pred leti prisilila Microsoft, da nam v Windows ponudi različne spletne brskalnike, se podobno dogaja tudi Googlu. Na Androidu bomo namreč v prihodnje ob prvi namestitvi imeli možnost izbrati tako privzeti brskalnik kot privzeti spletni iskalnik.

  Objavljeno: 20.3.2019 15:00več
 • Firefox prinaša kar nekaj novosti

  Mozilla je včeraj objavila splavitev Firefox različice 66, ta pa prinaša kar nekaj koristnih novosti. Največja je blokada videa in zvočnih datotek, ki se samodejno zaženejo na nekaterih spletnih straneh. Oboje bo seveda še vedno na voljo, a ga bomo sami sprožili s klikom nanj, namesto, da nas napade že ob samem obisku strani.

  Objavljeno: 20.3.2019 11:00več
 • EU oglobila Google s poldrugo milijardo evrov

  Evropska komisija je Googlu izrekla 1,49 milijarde evrov globe, ker je oviral konkurenco pri oglaševanju na spletnem iskalniku. V letih 2006-2016 je Google zlorabil svoj prevladujoč tržni položaj za spletno oglaševanje, s tem ko je v številne pogodbe s tretjimi osebami zapisal klavzule, ki so konkurenci prepovedovale oglaševanje na teh straneh.

  Objavljeno: 21.3.2019 05:00več
 • Norsk Hydro zaradi hekerskega napada z okrnjeno proizvodnjo

  Norsk Hydro je deseto največji proizvajalec aluminija na svetu in najnovejša žrtev hekerskega napada. Včeraj ponoči so neznani napadalci v omrežje uspeli vdreti in namestiti izsiljevalsko programsko opremo (ransomware), zaradi katere je večina IT sistemov v podjetju nedelujoča.

  Objavljeno: 20.3.2019 05:00več
 • Addiko z bančnimi storitvami preko Viberja

  Avstrijska Addiko bank v nekaterih tujih državah že nekaj časa ponuja bančne storitve preko aplikacije Viber, sedaj pa so to predstavili tudi pri nas. Storitev imenujejo kar Chat Banking, omogoča vpogled v stanje in promet na računih, izvajanje plačil ter pregled informacij, med katerimi najdemo tudi najbližje lokacije poslovalnic in bankomatov. Ponuja pa tudi plačila peer-to-peer (P2P) med dvema Viber uporabniškima računoma.

  Objavljeno: 19.3.2019 12:00več
ph