• Proizvodnja iPhonov v Foxconnu v novembru za 29 % navzdol

  Tajvansko podjetje Foxconn, ki je največji proizvajalec Applovih iPhonov, proizvaja pa denimo tudi Sony Playstation, je sporočilo, da so imeli zaradi kovidnih omejitev na Kitajskem v novembru 29 % padec prometa.

  Objavljeno: 6.12.2022 08:00 | Teme: iPhone, poslovanje
 • Meta zagrozila, da bo v ZDA prepovedala deljenje medijskih vsebin

  Vse več držav po svetu meni, da družbena omrežja, predvsem Facebook, postajajo novi lokalni mediji in da jih morajo države tako tudi obravnavati. Po mnenju Evropske Unije, Avstralije in sedaj ZDA je Facebook tisti posrednik, ki služi z novicami medijskih hiš, ki jih na platformo objavljajo uporabniki, za to pa ne prispeva ničesar.

  Objavljeno: 6.12.2022 07:00
 • Srednjevalovni radio AM v Evropi umira, v ZDA še brca

  Starejši bralci se bodo še spomnili radijskih postaj, ki so oddajale na srednjih valovih (AM), modernejša generacija pa morda niti kratkovalovnega radija (FM) ne pozna več prav dobro, temveč vsebine dobiva prek pretočnih storitev. A medtem ko v Evropi AM resnično izumira, je v ZDA precej drugače. Eden izmed ameriških senatorjev je celo pozval proizvajalce avtomobilov, naj upoštevajo želje kupcev in še naprej v vozila vgrajujejo avtoradie za tehnologijo, ki je bila priljubljena pred pol stoletja.

  Objavljeno: 5.12.2022 15:00
 • Na letalih bomo lahko telefonirali

  Po več kot desetletju prepovedi uporabe telefonov na letalih v načinu povezljivosti, kar je dalo celo svoje ime za to funkcijo (airplane mode), se vsaj v EU obetajo tektonske spremembe. Evropska komisija predlaga, da v prihodnosti te omejitve ne bi bilo več in bi lahko tudi na letalih telefonirali in brskali po spletu.

  Objavljeno: 5.12.2022 10:00
 • Evropska centralna banka: Bitcoin drsi v nepomembnost

  Od zadnjega rekorda v tečaju bitcoina je minilo leto dni, odtlej pa se je njegova vrednost zniževala. Direktor direktorata za plačilno infrastrukturo pri Evropski centralni banki (ECB) Ulrich Bindseil in Jürgen Schaaf zato ocenjujeta, da je bitcoin na poti v nepomembnost. Verjameta, da bo kriptovaluta počasi shirala.

  Objavljeno: 3.12.2022 17:00
 • Video: Galaxy Z Fold4 & Flip4

  Kratek video prispevek o Samsungovih preklopnih telefonih Galaxy Z Fold4 in Z Flip4.

  Objavljeno: 3.12.2022 07:00 | Teme: video, galaxy, samsung
 • Virtualna zabava Evropske komisije, na katero je prišlo šest ljudi

  Oddelek Evropske komisije za zunanjo pomoč je v okviru projekta, ki je stal  slabih 400.000 evrov, priredil tudi zabavo v lastnem metaverzumu, na katero je prišlo - šest ljudi.

  Objavljeno: 2.12.2022 13:06 | Teme: EU, Meta
 • Smrti otrok zaradi TikTok izzivov

  Iz tujine poročajo o več primerih smrti otrok, ki so posledica viralnih izzivov na omrežju TikTok.

  Objavljeno: 2.12.2022 11:00 | Teme: družabna omrežja, TikTok
 • Ankerjeve kamere Eufy niso tako zasebne, kot obljubljajo

  Varnostne kamere Eufy naj bi posnetke hranile le na kamerah, sedaj pa se je izkazalo, da določene posnetke vseeno pošiljajo na Ankerjeve strežnike.

  Objavljeno: 2.12.2022 10:08 | Teme: varnost, zasebnost
 • V novem Monitorju: grafične kartice!

  Letos se je tržišče grafičnih kartic končno umirilo, cene so že običajne, predstavljene so bile tudi prve nove Nvidiine kartice serije RTX 4000. Pravi čas torej za resnejšo poglobitev v to področje.

  Objavljeno: 2.12.2022
 • V San Franciscu na ulice roboti z orožjem

  Mestni odbor ameriškega mesta San Francisco je sprejel odločitev, da lahko policija uporablja tudi robote, opremljene z orožjem.

  Objavljeno: 1.12.2022 12:59 | Teme: robotika
 • Twitter ne bo več brzdal neresnic, skrajno desne vsebine rastejo, oglaševalci bežijo

  Po Muskovem prevzemu Twitterja se na platformi dogajajo tektonske spremembe, ki so posledica radikalno drugačnega pristopa novega lastnika. Poleg odpuščanj in spremembe dinamike dela so spremembe tudi na vsebinski strani, saj je Musk strasten zagovornik svobode govora. Meni, da je vsakršna moderacija slaba, četudi gre za dezinformacije, klevete in sovražni govor.

  Objavljeno: 1.12.2022 10:00 | Teme: twitter
 • Realistični posnetki vojne ali simulacija iz igre?

  Avtorji računalniške igre Arma 3 so se ponovno znašli v neprijetni situaciji, ko se posnetki iz igre po spletu širijo kot domnevno resnični posnetki vojne v Ukrajini. To ni prvič, da se njihova igra zlorablja v propagandne namene, zato so o tem obvestili javnost in pozvali k odgovornemu obnašanju.

  Objavljeno: 1.12.2022 05:00
 • Kaj je Schmorlova hernija?

  Schmorlova hernija je vrsta hernije pri kateri gre za zdrs jedra medvretenčne ploščice, skozi končno ploščo telesa vretenca, v telo sosednjega vretenca. Schmorlova hernija je najmanj problematična med vsemi vrstami hernije in običajno poteka asimptomatsko.

  Oglasno sporočilo
  Objavljeno: 1.12.2022
 • Super 'fotofon' je idealno božično darilo

  Pametni telefoni HONOR bodo navdušili tudi najbolj zahtevne uporabnike.

  Oglasno sporočilo
  Objavljeno: 1.12.2022
 • Epson ukinja laserske tiskalnike

  Japonski proizvajalec tiskalnikov je sporočil, da bo do leta 2026 prenehal prodajati laserske tiskalnike tudi v Evropi in Aziji, ki sta zadnja trga, kjer tega še niso storili. Glavni razlog naj bi bili okoljski pomisleki, saj naj bi brizgalni tiskalniki porabili 85 odstotkov manj energije in imeli 59 odstotkov manj sestavnih delov, zaradi česar manj obremenjujejo okolje.

  Objavljeno: 29.11.2022 05:00
 • Na MIT razvili robote, ki se dograjujejo in razvijajo

  Na ameriškem inštitutu MIT so razvili robota, ki lahko dogradi samega sebe, hkrati lahko zgradi nove, identične robote.

  Objavljeno: 28.11.2022 11:29 | Teme: robotika, razvojna orodja
 • Kitajci so poplavili Twitter

  Na Kitajskem se odvijajo protesti zoper oblast (oz./in protikovidne ukrepe), ob tem pa se je zbudilo vrsta računov na Twitterju, ki želijo preglasiti sporočila, povezana s protesti. Ob tem je dodatna težava dejstvo, da je Elon Musk odpustil večino zaposlenih, odgovornih za preprečevanje tovrstnih zlorab.

  Objavljeno: 28.11.2022 11:16 | Teme: politika, twitter, družabna omrežja
 • Napredne tehnologije za varnostni operativni center

  Področje kibernetske varnosti v informacijsko-komunikacijskih okoljih postaja vse kompleksnejše, kar še posebej velja za sisteme kritične infrastrukture. Na to vpliva več dejavnikov, ki zajemajo pogostost in vpliv kibernetskih napadov, raznolikost in naprednost napadalskih tehnik, sofisticiranost vektorjev in motivov vdorov, geopolitične razmere, vpetost varnosti in informatizacije v družbo ter v poslovne sisteme itd.

  Oglasno sporočilo
  Objavljeno: 28.11.2022
 • Če imate v načrtu nakup novega telefona, je zdaj pravi trenutek

  Iščete nov zmogljiv pametni telefon, napredno športno pametno uro ali morda slušalke s kristalno čistim zvokom? Huawei v svojem naboru ponuja vse našteto in še veliko več, zato se splača v prihajajočih dneh, ki obetajo odlične cene, malo pobrskati po spletu, saj morda odkrijete ponudbo, ki se ji ne boste mogli upreti.

  Oglasno sporočilo
  Objavljeno: 25.11.2022
 • Huawei ne bo osvojil sveta

  Nekoč je bil Huawei na pragu raja. Kitajski telekomunikacijski gigant je ponujal najnovejšo tehnologijo po najnižjih cenah, njegova največja pisarna v Evropi pa je bila v Bruslju, od koder so uspešno lobirali. Skorajšnjemu razmahu v Evropi bi sledila Severna Amerika, od koder bi bil do svetovne multinacionalke le še korak. Manj kot pet let pozneje so grandiozni načrti mrtvi, Huawei pa si na domačem trgu rešuje bilance pred propadom.

  Objavljeno: 24.11.2022 23:00 | Teme: huawei
 • Evropski parlament Rusijo označil za teroristično državo, nakar so ruski hekerji onesposobili spletno stran parlamenta…

  Spletna stran Evropskega parlamenta je bila danes tarča hekerskega napada, je prek Twitterja sporočila predsednica parlamenta Roberta Metsola in dodala, da je odgovornost za napad prevzela »prokremeljska skupina«. Napad se je zgodil kmalu po tem, ko so poslanci Rusijo označili za državo, ki sponzorira terorizem.

  Objavljeno: 24.11.2022 07:30 | Teme: varnost, politika
 • Tudi Mercedes z naročnino za večjo zmogljivost motorja

  Nemški proizvajalec avtomobilov nadaljuje s sistemom naročnin na zmogljivosti, ki jih avtomobil že ima, vendar se odklenejo šele ob plačilu. Po novem električni modeli Mercedes-EQ EQE in Mercedes-EQ EQS na ameriškem tržišču za 1200 dolarjev letno pridobijo 20-24 % višje zmogljivosti, kar vključuje pospeške (0,8 - 0,9 s do 100 km/h manj) in navor.

  Objavljeno: 24.11.2022 07:00
 • Najboljši pametni telefon za spremljanje športnih vsebin

  Naslednji tedni bodo ponovno postregli s pestrim športnim dogajanjem. Tega si je sicer najprijetneje ogledati iz tribun ali domačega naslonjača, vendar si lahko takšen način spremljanja tekem privoščimo samo med vikendi in ob večerih. V dopoldanskem času pa običajno napetemu dogajanju sledimo samo s pomočjo naših pametnih telefonov.

  Oglasno sporočilo
  Objavljeno: 24.11.2022
 • Bodo digitalne pomočnice odmrle?

  V krizi, ki se vse bolj dotika tudi tehnoloških velikanov, bodo kratko potegnili projekti, ki že leta ne prinašajo nobenega prihodka. Kot poroča Business Insider, je med njimi Amazonova pomočnica Alexa, pa tudi Googlovemu Asistentu ne kaže najbolje.

  Objavljeno: 23.11.2022 11:00
 • Aretirana Estonca, ki sta s kriptoprevaro ukradla pol milijarde

  V Estoniji so aretirali dva osumljenca, ki sta v ZDA vodila piramidno shemo s kriptovalutami in vlagatelje oškodovala za vsaj 575 milijonov dolarjev. Ker sta opeharila več sto tisoč žrtev, sta v ZDA obtožena zarotništva, prevare in poizkusa pranja denarja. Estonsko sodišče bo odločalo o izročitvi, ki je zelo verjetna.

  Objavljeno: 23.11.2022 05:00 | Teme: kriptovalute
 • Huawei Watch GT 3 SE: Izjemno lahka in vzdržljiva pametna ura

  Podjetje Huawei Consumer BG je predstavilo najnovejšo pametno uro Watch GT 3 SE, ki predstavlja vrhunsko napravo v izredno lahkem ohišju in uteleša potrebe mestnih raziskovalcev, športnih navdušencev in posameznikov, ki so osredotočeni na zdravje.

  Oglasno sporočilo
  Objavljeno: 23.11.2022
 • Nov igralec na področju kibernetske varnosti

  Z Markom Pustom, direktorjem družbe Triverto, smo se pogovarjali o novoustanovljenem podjetju na področju kibernetske varnosti.

  Oglasno sporočilo
  Objavljeno: 22.11.2022
 • Facebook bo Trumpu dovolil tudi širjenje laži, če bo kandidiral

  Nekdanji ameriški predsednik Trump, ki je trenutno na Facebooku blokiran, bo imel ob morebitni kandidaturi neomejen prostor za širjenje sporočil. Skupina, ki se v podjetu ukvarja s preverjanjem resničnosti objav na družbenem omrežju (fact-checking), je sporočila, da po uveljavljenih pravilih političnega govora ne preverjajo. To pomeni, so izrecno pojasnili, da Trumpovih izjav, fotografij, objav in videoposnetkov od trenutka objave kandidature za predsedniške volitve leta 2024 ne bodo več preverjali.

  Objavljeno: 21.11.2022 05:00 | Teme: Facebook
 • Indija izstrelila prvo raketo, ki jo je razvilo zasebno podjetje

  Prva raketa, ki jo je izdelalo indijsko zasebno podjetje, je danes zjutraj poletela v zgornji del atmosfere, so sporočili iz indijske vesoljske agencije ISRO. Poltonska raketa Vikram-S podjetja Skyroot Aerospace, ki so jo izstrelili z otoka Sriharikota na jugovzhodu Indije, je po šestminutnem letu pristala v morju, vesolja pa ni dosegla.

  Objavljeno: 19.11.2022 07:47 | Teme: vesolje

Monitor na Facebooku

Monitor TV na YouTube

dY2OCFN5ndg

 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji