Novice

 • Novi "hišni" standard EIA 775

  Združenje EIA (Electronic Industries Association) je na nedavnem sejmu Western Cable Show v Los Angelesu predstavilo nov standard z oznako EIA 775, za zdaj še v povojih, ki bo omogočal univerzalen dostop in možnost krmiljenja elektronskih naprav v hišnem okolju in prek hišnega podatkovnega omrežja. Čeprav specifikacija še ni končana, je Samsung že prikazal prototip videorekorderja, ki ga je mogoče krmiliti prek protokola TCP/IP in mini spletnega strežnika, vgrajenega v napravo. Spletne strani so prikazane na televizorju, krmilimo pa jih z daljinskim upravljalnikom ali posebno tipkovnico. EIA 775 uporablja različne podatkovne povezave, med drugim tudi vmesnik IEEE-1394, ki vse bolj postaja osrednji standard za povezavo digitalnih elektronskih naprav.

  Objavljeno: 31.12.1999več
 • Intelov Itanium že v prototipih

  Z željo, da bi dokazal uspešnost napredovanja projekta Itanium, novega 64-bitnega procesorja, je Intel sredi decembra izbranim partnerjem razdelil prve računalnike s prototipi novih procesorjev. Intel je delujoče prototipe razposlal le tri mesece po izdelavi prvega delujočega vezja, kar je lep dosežek za polprevodniške elemente. Intel pričakuje, da bo v prihodnjih mesecih razdelil na tisoče prototipov, s čimer naj bi ta program postal najobsežnejše besedilo kakega izdelka v zgodovini mikroprocesorjev. Intel želi s tem doseči, da bi bili proizvajalci računalnikov, še bolj pa razvijalci programske opreme pripravljeni s svojimi izdelki, ko bo procesor predstavljen v letu 2000.

  Objavljeno: 31.12.1999več
 • Denarna injekcija za Iridium

  Skupina podjetij, ki jih vodi Motorola, je operaterju satelitske telefonije Iridium zagotovila naložbe v višini 20 milijonov dolarjev. Ta sredstva naj bi zadoščala za nadaljevanje Iridiumovega delovanja do sredine februarja 2000, vendar mora naložbo potrditi še stečajno sodišče v New Yorku. Nova naložba ne bo spremenila zahtev za finančno preoblikovanje, ki jih je postavila Motorola. Iridium mora poiskati pomembnega strateškega naložbenika.

  Objavljeno: 31.12.1999več
 • Digitalna prihodnost po Microsoftovo

  Računalniška podjetja se vse bolj zavedajo, da bo v prihodnosti združevanje med računalniško tehnologijo in zabavno elektroniko igralo osrednjo vlogo v vsakdanjem življenju. Med temi ima Microsoft že nekaj časa aktivno vlogo, nedavno pa je Bill Gates na sejmu Streaming Media West '99 v San Joseju podal tudi vizijo in strategijo podjetja na tem področju. Gates je orisal revolucijo digitalnih nosilcev, široko uporabo digitalnega zvoka in videa kot naslednji veliki val internetnega računalništva. Na sejmu je Microsoft predstavil tudi nove tehnologije, poslovne povezave in pobude širokopasovnih nosilcev, zabavne elektronike, glasbene distribucije in storitev.

  Objavljeno: 31.12.1999več
 • Hermes Plus Group Online

  Slovenija ima novo elektronsko trgovino. Skupina Hermes Plus, ki jo sestavljajo podjetja iz Slovenije in tujine, je v začetku decembra v svetovni splet postavila lastno spletno trgovino Hermes Plus Group OnLine. Spletna trgovina, v kateri je združeno znanje strokovnjakov hčerinskih podjetij družbe, HPC, Icos in Hermes Plus, je edina, ki uporabnikom zagotavlja vrhunsko elektronsko zaščito e-poslovanja. Kot prvi od nefinančnih institucij so namreč v zaščito svojega elektronskega poslovanja vgradili najsodobnejša zaščitna orodja, kot so 128-bitni certifikat SSL, ki predstavlja najmočnejše šifriranje, ključ pa se je od prejšnjih 512 povečal na 1024 bitov.

  Objavljeno: 30.12.1999več
 • WAP tudi v starejših mobilnih telefonih?

  Norveški Telenor Mobil in Singapore Telecom sta razvila kartico SIM z brskalnikom WAP švedskega proizvajalca Across Wireless. S tem upajo, da bodo storitve WAP približali večjemu številu uporabnikov, saj jim nakup najnovejšega telefona ne bo potreben. Z njihovo posebno kartico SIM zadošča za uporabo storitev WAP vsak telefon, ki je združljiv s specifikacijami SIM Toolkit. Računajo, da bo prav ta rešitev zagotovila zadostno število uporabnikov, ki bi ponudnike storitev prepričalo, da še naprej razvijajo nove storitve WAP. Toda celo vodilni v švedskem Across Wireless priznavajo, da njihova rešitev sicer zagotavlja preprosto nadgradnjo in dostop do storitev WAP, vendar ni tako uporabna kakor primerno opremljeni telefoni. Spominski prostor kartice SIM je omejen, kar izključuje uporabo in prikaz grafičnih vsebin, prav tako pa ni možno avtomatizirati ponavljajočih se postopkov.

  Objavljeno: 30.12.1999več
 • Čedalje več podpornikov tehnologije Bluetooh

  Število podpornikov tehnologije Bluetooh se vse hitreje veča. Prvotnim partnerjem so se nedavno tako priključila še podjetja 3Com, Lucent, Motorola in Microsoft. Ti so se pridružili ustanovnim podjetjem -- Ericssonu, Intelu, IBM-u, Nokii in Toshibi -- v skupini pobudnikov Bluetooth Special Interest Group (SIG). 3Com bo tehnologijo Bluetooth uporabil v novih žepnih računalnikih Palm, načrtujejo pa tudi vmesnike za osebne računalnike in podporo v svoji omrežni infrastrukturi na stopnji razdelilnikov in stikal za delovne skupine.

  Objavljeno: 30.12.1999več
 • Microsoft predstavil SQL Server 2000

  Microsoft je sporočil, da se bo naslednja velika izdaja strežnika Microsoft SQL Server, doslej znana pod kodnim imenom Shiloh, uradno imenovala SQL Server 2000.

  Objavljeno: 30.12.1999več
 • 3Com raziskuje, razvija in kupuje

  V začetku decembra so se skupini pobudnikov Bluetooth Special Interest Group (SIG), to so Ericsson, Intel, IBM, Nokia in Toshiba, poleg podjetja 3Com pridružili še Lucent Technologies, Microsoft in Motorola. Pristop k združenju se ujema s 3Comovo strategijo razvijanja brezžičnih omrežnih tehnologij, ki omogočajo posameznikom in podjetjem popolno razpoložljivost omrežij ter varen dostop do glasovnih, video in podatkovnih namenskih programov ne glede na to, kje so.

  Objavljeno: 29.12.1999več
 • Naslednja stopnica -- 800 MHz

  Bitka za hitrostni prestol med x86 združljivimi procesorji se nadaljuje. Potem ko je AMD "začasno" porazil Intel s procesorjem Athlon, ki deluje s hitrostjo 750 MHz in je bil s tem najhitrejši med vsemi, so se pri Intelu odločili za hitrejšo predstavitev novih modelov, kakor so sprva načrtovali. Namesto januarja so tako že v drugi polovici decembra predstavili nove različice procesorjev Pentium III, ki delujejo s 750 in 800 MHz, s čimer bo Intel ponovno prevzel vodstvo v bitki za "zadnji megaherc". S tem je Intel izpolnil obljubo iz pomladnega CeBita, kjer so prikazali prototip Pentiuma III z 800 MHz in ga napovedali za konec leta. Novi procesor je za 60 % hitrejši od spomladi predstavljenega procesorja Pentium III Xeon. Toda tržni analitiki opozarjajo, da bo dobavljivost novih procesorjev vsaj še nekaj časa zelo omejena, ker proizvodnja še ni pripravljena nanje. Sprva bo sisteme z najnovejšimi procesorji ponujal Hewlett Packard, kmalu pa se bosta pridružila še dva proizvajalca. O splošni dobavljivosti najnovejših Pentiumov še ni podatkov, znane pa so cene, ki znašajo 851 dolarjev za model z 800 MHz in 803 dolarjev za model s 750 MHz. Intel naj bi predvidoma februarja prikazal tudi Pentium III z 1 GHz, s čimer naj bi se postavili po robu AMD-jevim načrtom na tem področju.

  Objavljeno: 29.12.1999več