Objavljeno: 23.12.1999

Tajvanci prvi pri proizvodnji prenosnikov

Tajvanski proizvajalci so leta 1999 prvič izdelali več prenosnih računalnikov od japonskih tekmecev, ki so doslej vodili. Skupno so tajvanski proizvajalci naredili kar 9,4 milijona prenosnikov, kar je skoraj polovica svetovne proizvodnje (48,6 %) in 53,7 % več kakor leta 1998. Skupno je ta segment proizvodnje računalniške opreme za Tajvan vreden že spoštljivih 10,2 milijarde dolarjev.

Taka rast proizvodnje prenosnikov na Tajvanu je posledica vse pogostejših odločitev velikih ponudnikov računalnikov, da proizvodnjo preselijo na otok v kitajskem morju, ali pa se za proizvodnjo obrnejo na proizvajalce OEM. Nekatere modele iz svoje ponudbe tako danes na Tajvanu izdelujejo družbe, kot so Apple, Compaq, Dell, Hewlett Packard in IBM. Prvič se je letos za del posredovanja proizvodnje na Tajvan odločil tudi vodilni svetovni proizvajalec prenosnikov, japonsko podjetje Toshiba.

Prenosniki pa niso edini računalniški izdelki, ki se večinoma izdelujejo na Tajvanu. V letu 1999 naj bi tako Tajvan proizvedel kar 91 % vseh optičnih bralnikov in kar 64 % vseh osnovnih plošč za osebne računalnike. Zanimivo, da so dobre rezultate dosegli kljub katastrofalnemu septembrskemu potresu, ki je za več dni zaustavil proizvodnjo v številnih pomembnih računalniških tovarnah na otoku.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji