Novice

 • Višje plače v industriji IT?

  Družba Brainbench, ki se ukvarja z upravljanjem znanja, je v anketi med več kot 2.000 strokovnjaki IT v ZDA preverila pričakovanja glede rasti plač v letu 2004. 62% anketiranih pričakuje, da se bodo plače povišale od 1 do 5%, 11% pa rasti plač ne pričakuje. 42% vprašanih je bilo deležnih od 1- do 5-odstotnega povišanja plač že v letu 2003, prav toliko pa jih povišice ni prejelo. Po podatkih ameriškega ministrstva za gospodarstvo je bilo leta 2002 5,9 milijona zaposlenih v sektorju IT, kar je bilo za 8% manj kot v letu 2000.

  Objavljeno: 31.12.2003več
 • ATI-jev 40-odstotni skok

  Izdelovalec grafičnih čipov ATI Technologies je v prvem poslovnem trimesečju 2004 ustvaril 470 milijonov dolarjev prihodka, kar je bilo 23% več kot v prejšnjem in 40% več kot v enakem lanskem obdobju. ATI pripisuje več prihodka povečanim dobavam grafičnih procesorjev za namizne računalnike, začeli pa so tudi z dobavo izdelkov za vodilo PCI Express, ki naj bi bili na računalniškem trgu aktualni predvsem v letu 2004. ATI je v avgustu pridobil tudi pomemben posel z Microsoftom, saj bo dobavljal komponente za njihovo novo igralno konzolo Xbox. ATI je pridelal tudi dobrih 47 milijonov dolarjev neto dobička, kar je bilo neprimerno bolje kot pred letom dni (7 milijonov dolarjev) in dvakrat več kot v prejšnjem trimesečju (22 milijonov dolarjev). Dobička je bilo več predvsem zaradi višjih prihodkov in marž.

  Objavljeno: 31.12.2003več
 • LG Electronics ponuja PocketPC Phone

  Korejski proizvajalec LG Electronics je predstavil novo hibridno mobilno napravo, ki združuje ročni računalnik in mobilni telefon. Izdelek z imenom LG-SC8000 temelji na platformi PocketPC Phone Edition, kar pomeni, da je navzven podoben ročnim računalnikom PocketPC, temu pa so dodane telefonske funkcije. Sistem ima vgrajeno telefonsko tipkovnico, ki se ob neaktivnosti skrije v ohišje, majhne dimenzije pa so ohranili z uporabo nekoliko manjšega zaslona LCD kot sicer (diagonala 2,8 palca), vendar so pri tem zadržali standardno ločljivost računalnikov PocketPC (240 x 320 pik).

  Objavljeno: 31.12.2003več
 • Tožba SCO ne vpliva na širitev Linuxa, vpliva pa na SCO

  Nedavna raziskava družbe Robert Frances Group je pokazala, da tožba družbe SCO Group proti IBMu in grožnje velikim uporabnikom Linuxa kljub vsemu niso upočasnile rast prodaje in implementacije načrtovanih projektov. Uporabniki v veliki večini primerov menijo, da ne kršijo nobenih licenčnih pravic in verjamejo v veljavnost licenc GPL. Polovica vprašanih se je sicer posvetovala pri tem s pravnimi svetovalci, toda rezultat raziskave jasno kaže, da le redko kdo verjame v utemeljenost in posledično tudi uspeh tožbe družbe SCO Group. V raziskavi je sicer sodelovalo 15 velikih multinacionalk iz različnih področij, kot so proizvodnja, prodaja, finančne institucije in univerze.

  Objavljeno: 31.12.2003več
 • Leto 2003 najbolj nevarno doslej

  Po mnenju analitikov, ki spremljajo področje računalniške varnosti, so računalniški sistemi v letu 2003 doživeli največ virusnih napadov doslej. Skupno škodo nastalo zaradi virusnih okužb, motenj pri delu, stroškov čiščenja sistemov in izpadov dohodka zaradi nedelovanja ocenjujejo na več milijard dolarjev, večinoma pa so mnenja, da nas v prihodnje ne čakajo nič boljši časi. Morda prav nasprotno.

  Objavljeno: 31.12.2003več
 • Rekordno trimesečje za Red Hat

  Red Hat je v tretjem trimesečju ustvaril 33,1 milijona dolarjev prometa, kar je bilo 36% več kot v enakem lanskem obdobju. Bistveno večji skok pa jim je uspel pri dobičku, saj so ga v lanskem tretjem trimesečju ustvarili 214.000 dolarjev, v letošnjem pa kar 4,1 milijona dolarjev. Poleg trimesečnih poslovnih rezultatov so objavili tudi 31 milijonov dolarjev vreden prevzem družbe Sistina, ki se ukvarja s sistemi za upravljanje in hranjenje podatkov v okolju Linux. Upravljanje pomnilniškega prostora bo tudi ena od glavnih novosti nove različice operacijskega sistema Linux 2.6. Red Hat je v tretjem trimesečju prodal 33.000 licenc za Red Hat Enterprise Linux (RHEL), doslej pa jih je zbral že 125.000. Kritike na račun naročnin za RHEL med uporabniki se še vedno niso polegle, analitiki pa potezo Red Hata ocenjujejo kot ustrezno in pravilno, saj prinaša denar za razvoj in širitev.

  Objavljeno: 30.12.2003več
 • Windows 2000 Server je začel ugašati

  Uporabnikom strežniškega operacijskega sistema Windows 2000 Server, ki bi radi preskočili nakup novejšega sistema Windows 2003 Server, razmišljajo pa o namestitvi strežniške različice Longhorna, se lahko zgodi, da bodo v kratkem zašli v težave. Microsoft je namreč napovedal, da bodo Windows 2000 Server dobavljali le do novembra 2004, sistemski gradniki in podpora pa bodo na voljo do novembra 2005. Do takrat pa se lahko zgodi, da strežniški Longhorn še ne bo na voljo. Prve ocene kažejo, da naj bi ga predstavili spomladi 2006.

  Objavljeno: 30.12.2003več
 • Canon načrtuje digitalno ofenzivo

  Japonski Canon naj bi v letu 2004 predstavil kar 20 novih modelov digitalnih fotoaparatov, s čimer želijo doseči 25% tržni delež na tem vse bolj donosnem področju. Tržni delež naj bi pridobili predvsem na račun ponudnikov, ki imajo manj izkušenj s fotografijo, vendar pri tem predstavniki družbe ne želijo omenjati imen. Analitiki pa menijo, da je glavni cilj Sony, ki se je uspešno ustoličil na področju digitalne fotografije, kljub temu, da pred tem niso imeli izkušenj s klasičnimi analognimi fotoaparati.

  Objavljeno: 30.12.2003več
 • Linus brani Linux

  Čeprav je bil Linus Torvalds doslej v sporu med družbama SCO Group in IBM razmeroma tiho in v ozadju dogajanja, je zdaj z javnim pričanjem opozoril tožitelje, da so nekatere njihove trditve brez pravne osnove. SCO Group, ki je bil doslej glede konkretne vsebine kršitev zelo skrivnosten, je namreč v zadnjem krogu opozorilnih pisem velikim uporabnikom Linuxa prvič predstavil spisek 65 modulov in programov v Linuxu, ki so sporni in za katere trdijo, da so jih avtorji preprosto skopirali iz Unixa.

  Objavljeno: 30.12.2003več
 • MySQL 5.0 skoraj dokončan

  Švedska družba MySQL AB je predstavila končno razvojno različico novega odprtokodnega podatkovnega strežnika MySQL 5.0, ki predstavlja velik korak naprej za ta izdelek. Podatkovna baza, ki bo v končni različici na voljo predvidoma konec januarja, prinaša prvič dolgo pričakovane hranjene procedure po zgledu konkurenčnih podatkovnih strežnikov in število drugih pomembnih novosti. Hranjene procedure so združljive s standardom SQL-99, s tega stališča pa na moč podobne tistim iz jezika Oracle PL/SQL. Proizvajalec celo trdi, da lahko ogrodje SQL-99 uporabi zunanje jezike in s tem zagotovit združljivost tako s procedurami PL/SQL (Oracle) kot T-SQL (Microsoft).

  Objavljeno: 30.12.2003več