Novice

 • Nvidia ne popušča

  Kljub vse glasnejšim opozorilom, da podjetje nVidia, kot gonilna sila na področju grafičnih pospeševalnikov, nove grafične procesorje razvija prehitro in da jih tržišče (oz. kupci) ne dohaja več, še ni sledu o upočasnitvi razvoja. Pred kratkim so tako v javnost pricurljali podatki o novih Elsinih grafičnih karticah, ki bodo uporabljale nove pospeševalnike družbe nVidia.

  Objavljeno: 31.12.2001več
 • Java prehiteva spletne storitve .NET

  Raziskava med vodilnimi ljudmi v IT, ki so že podali na področje razvoja in ponudbe spletnih storitev kaže, da večina razvijalcev posega raje po javanskih orodjih in standardih, kot pa po Microsoftovi platformi in orodjih .NET. Po podatkih družbe Giga Information Group se kar 78% anketiranih odločilo za uporabo orodja J2EE (Java 2 Enterprise Edition) za razvoj spletnih storitev. Rezultat je nekoliko presenetljiv, saj so februarja 2001 opravili podobno anketo in je tedaj Microsoft s svojo napovedano strategijo privabil večino razvijalcev. Zanimiv je tudi podatek, da predstavniki IT na spletne storitve ne gledajo toliko z razvojnega stališča kot z vidika integracije storitev v obstoječe rešitve (takih je okoli 60%). Med ponudniki platform za spletne storitve je največ privržencev doslej pridobil IBM s svojim izdelkom WebSphere (okoli tretjino anketiranih), sledi Oracle s svojimi orodji Oracle 9i (7%) in šele na tretjem mestu najdemo družbo BEA, ki ima 6% anketirancev na svoji strani. Pri Giga Groupu pa opozarjajo, da se številke znajo spremeniti v začetku 2002, ko bo Microsoft dokončal svoja razvojna orodja .NET, ključen člen za izdelavo spletnih storitev.

  Objavljeno: 31.12.2001več
 • Boljša prodaja čipov

  Intel je napovedal, da bodo prihodki od prodaje v četrtem trimesečju boljši od pričakovanj. Prej so pričakovali prihodke v razponu od 6,2 do 6,8 milijarde dolarjev, zdaj pa od 6,7 do 6,9 milijarde dolarjev. V enakem lanskem obdobju je Intel ustvaril 6,6 milijarde dolarjev prihodkov in 655 milijonov dolarjev neto zaslužka. Tudi AMD posluje v tem četrtletju bolje od prvotnih pričakovanj. Prodal bo rekordno število mikroprocesorjev (več kot 7,8 milijona) in ustvaril več kot 661 milijonov dolarjev prihodka, kolikor ga je zabeležil v rekordnem prvem letošnjem trimesečju. Pri AMD-ju pričakujejo približno desetodstotno rast celotnega prihodka v primerjavi s tretjim četrtletjem in rekordnim izkupičkom v višini 766 milijonov dolarjev. Dobri poslovni rezultati niso odraz gospodarskega okrevanja, pač pa promocijskih prodaj in predhodno bolj nizkih pričakovanj, so prepričani nekateri bolj pesimistični poznavalci.

  Objavljeno: 31.12.2001več
 • Eiconov VPN sedaj združljiv z Windows 2000

  Strah, ki je nastal po dogodkih 11. septembra je drastično povečal prodajo naprav za varno povezovanje oddaljenih delov podjetja, zlati izdelkov za povezave VPN (Virtual Private Network). Kanadski Eicon je na to področje zakorakal šele pred kratkim, toda odločen nastop mu je zagotovil obstanek na zahtevnem trgu gigantov kot sta Nortel in Cisco.

  Objavljeno: 30.12.2001več
 • MPEG 4 na ročnih računalnikih

  Prihodnje različice računalnikov Palm bodo morda imele že v samem procesorju vgrajeno podporo za sprejem, dekodiranje in predvajanje video posnetkov v zapisu MPEG 4. Seveda pod pogojem, da bodo uporabljali prihodnjo različico procesorjev Motorola DragonBall MX1, ki je zasnovana na jedru družbe ARM. Motorola je namreč kupila licenco za uporabo algoritma MPEG 4 od finskega razvijalca Hantro, s tem pa naj bi lažje tekmovali z drugimi procesorji, ki so tudi zasnovani na jedru družbe ARM, zlasti z Intleovo družino procesorjev StrongArm.

  Objavljeno: 30.12.2001več
 • IBM preživel padec pri strežnikih

  Prihodki od prodaje strežnikov v tretjem četrtletju 2001 so se v primerjavi z enakim lanskim obdobjem zmanjšali za 30 odstotkov - s 15,2 na 10,7 milijarde dolarjev. Padec prodaje je zabeležil tudi IBM (za 6,1 odstotka na 2,8 milijarde dolarjev), vendar je - predvsem na račun Suna - pridobil 6,5 odstotka tržnega deleža. Sun je izgubil kar 6,3 odstotka tržnega deleža, prihodek od prodaje pa se mu je zmanjšal za 53 odstotkov na 1,3 milijarde dolarjev. Sun, ki je specializiran na strežnike Unix, je imel na tem področju v tretjem četrtletju še vedno največji tržni delež (28,8 odstotka in 1,33 milijarde dolarjev), čeprav mu je tesno sledil HP z 28,5 odstotka. Na skupnem trgu strežnikov je bil na drugem mestu Compaq (16,3-odstotni tržni delež), na tretjem pa HP s 15,2 odstotka.

  Objavljeno: 30.12.2001več
 • Symantec že v letu 2002

  V zadnjih letih je že navada (tja od leta 1995 z Windows 95), da programska podjetja nove različice svojih programov poimenujejo po letnici nastanka oziroma še bolje po prihajajoči letnici. Tudi Symantec je tako predstavil novi različici svojih varnostnih programov, ki nosita letnico 2002.

  Objavljeno: 29.12.2001več
 • Anark Studio 1.0

  Podjetje Anark je predstavilo nov programski paket za pripravo 3D in 2D anaimacij, modeliranje in posebne učinke. Anark Studio 1.0 je za razliko od drugih 3D paketov optimiziran za hitro pripravo vsebine, tipično za uporabo v video in televizijski produkciji ter predvajanje prek interneta. Paket zna v realnem času združevati različne elemente, kot so 2D in 3D grafika, video, zvok in podatki. Del s paketom poteka prek preprostega uporabniškega vmesnika, ki v veliki meri uporablja princip delovanja povleci in spusti, s čimer lahko sceni dodajamo predmete, njihovo obnašanje in premikanje, učinke ter druge elemente. Nove postopke obnašanje predmetov lahko naredimo tudi sami s pomočjo jezika JavaScript.

  Objavljeno: 29.12.2001več
 • Rast storitev IT

  Družba Gartner je napovedala, da bo trg storitev IT v letu 2005 vreden kar 865 milijard dolarjev. Od tega bosta največji delež prispevala razvoj in združevanje informacijskih tehnologij (skoraj eno tretjino), najbolj pa bodo upadel delež svetovalnih storitev. V letu 2002 naj bi svetovno gospodarstvo počasi okrevalo, leto 2003 pa naj bi svetovna računalniška industrija spet zabeležila rast. K rasti naj bi največ prispevala Okna XP, vse večje zahteve po celovitem upravljanju s strankami (CRM), upravljanje transporta in logistike, namenski programi za elektronsko trgovanje in programi za spletne storitve. Severna Amerika bo s 423 milijardami dolarjev tudi v letu 2005 največji porabnik storitev IT. Na drugem mestu bo zahodna Evropa (229 milijard), tretja pa Japonska (86 milijard). Azijsko-pacifiška regija bo najhitreje rastoč trg, saj naj bi se prodaja od leta 2001 do 2005 skoraj podvojila - z 31 na 60 milijard dolarjev.

  Objavljeno: 29.12.2001več
 • Leta 2005 že 25 GHz

  Intel je predstavil novo tehnologijo tranzistorjev za integrirana vezja, ki bo v prihodnosti omogočila bistveno hitrejše in energijsko manj potratne procesorje. Tehnologijo, ki stoji za novim tranzistorjem, so znanstveniki označili kot različico že znane IBMove tehnologije SIO (Silicon On Insulator). Pri tej tehnologiji se silicij nahaja na tanki plasti neprevodnega materiala, kar omogoča zmanjšanje električne moči, ki je potrebna za preklop tranzistorja iz stanja 1 v stanje 0 (in nasprotno) in hkrati zmanjšuje >>puščanje<< električnega toka oziorma prekomerne porabe električne energije, s tem pa tudi zmanjšuje elektromagnetne motnje, ki jih vezje oddaja v okolico.

  Objavljeno: 28.12.2001več