• Že tretji Final Cut Pro

    Pri Applu so le dobrega pol leta po izidu druge različice programa za obdelavo video posnetkov Final Cut Pro (FCP) izdali novo, tretjo različico. Ena poglavitnejših novosti je zapis OfflineRT, ki omogoča, da na disk shranimo do 40 minut posnetkov na GB pomnilniškega prostora (petkrat več kot v zapisu DV). Pri pretvorbi zajetega digitalnega videa v OfflineRT se ohrani podatek o časovni kodi, zato je mogoča ponovna povezava z izvornim posnetim materialom. Pomembna novost je tudi boljša uporaba enote Velocity engine (AltiVec) procesorja PowerPC G4, ki lahko obdeluje 128-bitne kose podatkov. Z njo je omogočeno urejanje videa v stvarnem času brez dodatne strojne opreme, tudi na prenosnikih PowerBook G4. FCP 3 med drugim ponuja nova orodja za nastavitev barv, način QuickView za predogled kompleksnih učinkov, orodja za napredno upravljanje z nosilci izvornih posnetkov ter njihov izvoz.

    Objavljeno: 13.12.2001
  • Microsoft Project 2002

    Microsoft je predstavil novo različico programskega paketa za organizacijo in vodenje projektov Project 2002, s katerim cilja precej višje, kot z dosedanjim različicami. Novosti so pravzaprav tri, saj so pri Microsoftu pripravili tri izvedbe paketa. Project 2002 Standard je neposredni naslednik dosedanjega projektnega paketa Project 2000, poleg tega pa sta tu še različici Project 2002 Professional in Project 2002 Server. Slednja delujeta v navezavi in sta namenjena povsem novem vodenju poslovnih projektov.

    Objavljeno: 13.12.2001
  • Quantumova knjižnica DLT

    Podjetje Quantum, ki je lastnik in glavni pobudnik tračne tehnologije DLT, je predstavil novo tračno knjižnico SuperLoader, ki na majhnem prostoru nudi precej prostora za hranjenje podatkov. Knjižnica lahko uporablja enote SuperDLT 220 ali DLT1, samodejno pa lahko izmenjuje do 16 trakov. Skupno tako lahko s knjižnico shranimo tja do 1,3 TB (DLT1) oziroma 3,5 TB (SDLT 220) podatkov, pri tem pa hitrost snemanja znaša 22 MB/s oziroma okoli 79 GB na uro (vsi podatki veljajo za snemanje z vključeno kompresijo podatkov). Knjižnica je zgrajena za vgradnjo v strežniške omare, kljub visoki zmogljivosti, pa tam zavzame le prostor za dve prostorski enoti (2U). Upravljanje knjižnice, ki je priključena neposredno na omrežje poteka prek vgrajenega spletnega strežnika, povrh vsega pa nudi združljivost s starejšimi različicami standarda DLT. Cena še ni določena, prodaja pa bo stekla v začetku leta 2002.

    Objavljeno: 13.12.2001
  • SuSe postal vodilni distributer programske opreme Linux v Evropi

    IBM in SuSE Linux, ki je vodilno podjetje za mednarodne odprte tehnologije in posrednik teh rešitev, sta nedavno najavila dogovor o distribuciji celotne linije IBM-ove programske opreme za Linux v Evropi, na bližnjem Vzhodu in v Afriki. Partnerjem in uporabnikom bo podjetje ponudilo več kot 50 različnih IBM-ovih izdelkov. SuSE je pred nedavnim razširil svoje programe za najboljše prodajalce, neodvisne ponudnike programske opreme, svetovalce in povezovalce sistemov, z namenom, da jim omogoči lažjo dostavo poslovnih rešitev.

    Objavljeno: 12.12.2001
  • Yahoo odpustil več kot desetino zaposlenih

    V podjetju, ki upravlja z eno od najbolj obiskanih spletnih strani, je od začetka oktobra 2001 še 3256 zaposlenih, dvanajst odstotkov pa jih je ostalo brez dela. Prihodki v tretjem četrtletju so za skoraj 50 odstotkov nižji od primerjalnega lanskega obdobja, zato imajo v načrtu številne spremembe. Namesto 44 poslovnih kategorij jih bodo obdržali le šest: imenik. dostop, trgovina, komunikacije, mediji in informacije ter podjetja. Iz oglaševanja trenutno priteče 80 odstotkov prihodkov, do leta 2004 pa bi radi ta delež zmanjšali na 50 odstotkov.

    Objavljeno: 12.12.2001
  • Bo Dell končal s cenovno vojno?

    Dellov neto zaslužek v tretjem četrtletju v višini 429 milijonov dolarjev je bil celo malo nad pričakovanji, kljub temu da so v primerjalnem lanskem obdobju zaslužili 674 milijonov dolarjev. V tretjem četrtletju so zabeležili 7,5 milijarde dolarjev prihodkov, kar je bilo za 100 milijonov dolarjev manj kot v drugem četrtletju. Pri Dellu pričakujejo, da bodo v zadnjem finančnem trimesečju ustvarili za en ali dva odstotka višji prihodek, zaradi česar ne bodo dodatno zmanjševali cen strojne opreme. Na roko jim gre tudi napovedana združitev Hewlett-Packarda in Compaqa, saj je precej njunih kupcev prestopilo k Dellu. Kljub temu, da svetovna prodaja PC-jev še naprej pada (12 odstotkov manj kot v tretjem četrtletju 2000), je Dell ponovno pridobil nekaj tržnega deleža. Zdaj obvladuje že 13,8 odstotka svetovne in 25 odstotkov ameriške prodaje PC-jev. Na drugem mestu je Compaq z 10,4-odstotnim svetovnim deležem.

    Objavljeno: 12.12.2001
  • Microsoftu še ni povsem odleglo

    Ameriška vlada in Microsoft sta v začetku novembra dosegla poravnavo v protimonopolnem sodnem procesu proti Microsoftu, vendar se sodni mlini še niso povsem zaustavili. Nekatere države tožnice se namreč niso strinjale z odločitvijo vlade in bodo sodni pregon nadaljevale v letu 2002. Poravnava pa gre tudi v javno obravnavo. 15. novembra je namreč začel teči 60-dnevni rok, v katerem se lahko javnost pritoži na odločitev ameriške vlade. Vlada je morala obvestilo o poravnavi in poziv javnosti objaviti v New York Timesu, Washington Postu in San Jose Mercury Newsu, in sicer kar sedemkrat v dveh tednih. Po izteku roka se bo sodišče ponovno sestalo in se odločilo, ali bo pred razglasitvijo dokončne sodbe opravilo še eno zaslišanje vpletenih strank.

    Objavljeno: 12.12.2001
  • Nov pametni telefon

    Pred nekaj leti ustanovljeno podjetje Danger, ki se ukvarja z razvojem in izdelavo pametnih telefonov je predstavilo prvi izdelek imenovan Hiptop. Gre za pametni telefon, ki vključuje celotno QWERTY tipkovnico, omogoča povezovanje z računalnikom preko USB in infrardečega vmesnika, podpira pa tudi hitra prenosa podatkov GPRS (v izvedbi GSM) ali 1XRTT (v izvedbi CDMA). Bistvena prednost Hiptopa pred konkurenčnimi izdelki kot sta Nokiin Communicator in Handspringov Treo, je v podpori storitvam 2,5 generaciji mobilne telefonije in relativno nizki ceni, šibkost pa črnobeli zaslon. Operacijski sistem telefona temelji na javanskih programih. Pri proizvajalcu pričakujejo, da bo najbolj uspešen program za elektornsko kramljanje, saj v ZDA ne delujejo kratka sporočila SMS.

    Objavljeno: 11.12.2001
  • Britanska vlada razmišlja o prekinitvi licenčne pogodbe z Microsoftom

    Predstavniki britanskega urada za vladno trgovanje so sporočili, da se pogajajo z Microsoftom glede novih licenčnih pogodb, ki predvidevajo od 50 do 200 odstotno povišanje cen licenciranja. Britanska vlada trenutno plačuje Microsoftu 120 milijonov funtov letno za licence, po novi pogodbi pa ocenjujejo, da bi ta strošek znašal še dodatnih 60 milijonov. Čeprav niti predstavniki vlade, niti Microsofta ne želijo komentirati pogajanj, je predstavnik vlade omenil, da v primeru tako visoke podražitve razmišljajo tudi o izbiri kakšnega drugega ponudnika programske opreme.

    Objavljeno: 11.12.2001
  • IBM in Compaq prekinila sodelovanje na področju pomnilniških sistemov

    Šele poldrugo leto star dogovor IBM-a in Compaqa o sodelovanju na področju pomnilniških sistemov Storage Area Network se očitno končuje. V skladu z dogovorom naj bi IBM tržil Compaqov srednje zmogljiv pomnilniški sistem MA8000, Compaq pa IBM-ov visoko zmogljiv sistem Enterprise Storage System, znan tudi kot Shark. Oba proizvajalca sta na tržišče poslala lastni rešitvi za ta tržna segmenta, IBM T700 in Compaq Enterprise Virutal Array. Kljub temu sta obe podjetji potrdili, da bosta še naprej nudili podporo za te izdelke.

    Objavljeno: 11.12.2001
  • Američani ponovno prisegajo na kabel

    Za razliko od domačih razmer pri širokopasovnem dostopu do interneta, kjer operaterji kabelske televizije niso uspeli nabrati veliko prednosti pred prihodom ADSL-a, imajo v ZDA kabelski operaterji kar 300 odstotkov več naročnikov kot xDSL. In čeprav je xDSL ob uvedbi pritegnil kar precej novih uporabnikov, trend novih naročnikov kaže, da kabelski dostop ponovno pridobiva na popularnosti.

    Objavljeno: 10.12.2001
  • Virus Pentagone ni povzročil večje škode

    Prejšnji teden so skrbniki računalniških sistemov že razglašali preplah ob napadu virusa Pentagone, vendar se je širjenje precej hitro ustavilo in trenutna ocenjena škoda znaša zgolj 5 milijonov dolarjev, kar je bistveno manj kot denimo Code Red, ki je uporabnikom po vsem svetu povzročil za kar 2,6 milijarde dolarjev škode.

    Objavljeno: 10.12.2001
  • Novi After Effects

    Adobe je napovedal novo različico programa za izdelavo animacij in posebnih učinkov After Effects 5.5. Med najpomembnejšimi novostmi so natančnejši nadzor nad učinki (večkratni pogled, uporaba obarvanih senc, osvetlitev s svetlobo prehajajočo skozi obarvano steklo) ter Advanced 3D Renderer za delo s prekrivajočimi se plastmi. Video, obdelan z učinki, lahko izvozimo v pretočni zapis RealMedia ali Quick Time, ali pa ga vključimo v programa Maya ali 3DStudio Max. After Effects ponuja orodja za prilagodljiv tok delovnega procesa za vse, ki se profesionalno ukvarjajo z vidnimi učinki za film, digitalni video, večpredstavnostne vsebine ali splet.

    Objavljeno: 10.12.2001
  • iMac končno z zaslonom LCD?

    Podjetje Apple bo na sejmu Macworld Expo v začetku januarja 2002 zelo verjetno napovedalo novi računalnik za domačo uporabo, iMac 2, zasnovan na zaslonu LCD. To trdi poročilo družbe Morgan Stanley, ki se opira na poročila o Applovem naročilu sto tisoč 15-palčnih zaslonov LCD za januar 2002 in nadaljnih sto tisoč zaslonov vsak naslednji mesec.

    Objavljeno: 7.12.2001
  • Novi navidezni PC

    Podjetje Connectix je izdalo peto različico programa za posnemanje PC-jev na računalnikih Macintosh Virtual PC. Najpomembnejše novosti so delovanje pod operacijskim sistemom OS X, podpora za Windows XP, branje podatkovnih nosilcev DVD-ROM (ni pa mogoče gledati filmov DVD) ter tako imenovani >>razveljavljivi<< diski (undoable drives). Dodatna novost je navidezno stikalo (Virtual Switch), ki omogoča gostujočim operacijskim sistemom, da komunicirajo med seboj, z gostiteljskim sistemom in z zunanjim omrežjem. Zaenkrat je mogoče kupiti različico s prednameščenimi Windows 98 (200 dolarjev) ali DOS (100 dolarjev), nadgradnja s prejšnje različice pa stane 80 dolarjev. Različici s prednameščenimi Windows 2000 in XP bosta na voljo okoli novega leta.

    Objavljeno: 7.12.2001
  • Izboljšani procesorji G4 na voljo v začetku 2002

    Motorolin novi procesor iz generacije G4 s kodnim imenom Apollo bo na voljo v začetku leta 2002. Namesto 0.18 mikronskih bakrenih povezav so uporabili novo tehnologijo povezav silicija na izolatorju. To naj bi omogočilo do 30% povečanje zmogljivosti procesorja, saj se pri isti frekvenci delovanja novi procesorji manj segrevajo, manjša pa je tudi poraba energije. Apollo bo deloval s frekvencami nad 1 GHz, več pa pri Motoroli niso razkrili. Imel bo sedemstopenjski cevovod, štiri enote AltiVec za vzporedno računanje z 128-bitnimi kosi podatkov (do 16 operacij v enem procesorskem ciklu), 256-bitni notranji pomnilniški podsistem, 256 kB drugostopenjski predpomninik na čipu in podporo za zunanji tretjestopenjski pomnilnik do 2 MB. 36-bitno naslavljanje bo omogočilo podporo do 64 GB pomnilnika.

    Objavljeno: 7.12.2001
  • Diski - novejši, hitrejši, večji

    Vsakih nekaj tednov vsaj eden izmed razvijalcev diskov najavi novo tehnologijo ali izboljšave, ki jim bo omogočile izdelavo vse zmogljivejših in hitrejših diskov kot smo si še pred kratkim mislili, da je mogoče.

    Objavljeno: 6.12.2001
  • DVD-R velikosti 9,4 GB

    Zapisovalniki za nosilce DVD so še razmeroma velika redkost, toda proizvajalci nosilcev že pričenjajo bitko za kupce. Poleg hitrega nižanja cen, saj se v >>igro<< vključuje vse več ponudnikov, nekateri razmišljajo tudi o drugačnih alternativah. Trgovina CD Recordable.COM je tako že napovedala prodajo nosilce DVD-R, kjer lahko podatke posnamemo na obe strani (seveda moramo nosilec pri temu v enoti ročno obrniti), s čimer dosežemo skupno zmogljivost 9,4 GB na nosilec (2 x 4,7 GB). Na en nosilec bo tako mogoče posneti do 240 minut kvalitetnega video posnetka, kar je praktično enako kot pri zmogljivejših kasetah VHS. Proizvajalec napoveduje začetek prodaje v decembru ali januarju, cena nosilca pa naj bi znaša en angleški funt. S tem proizvajalci tudi pri zapisljivih nosilcih, ki sledijo pot, ki že nekaj časa velja za nosilce DVD/DVD-ROM. Standard namreč dovoljuje uporabo dvostranskih, ter dvoslojnih zapisov, največja zmogljivost pa je lahko kar 18 GB. Za zdaj še ni jasno, kdaj in ali sploh pridejo na vrsto zapisljivi nosilci z dvema slojema.

    Objavljeno: 6.12.2001
  • Microsoft in Pace prinašata brezžične komunikacije tudi domov

    Microsoft in znani proizvajalec satelitskih ter internetnih sprejemnikov Pace Micro Technology sta predstavila prototip sprejemnika, ki temelji na Microsoftovi platformi Microsoft TV Advanced, poleg uporabe interneta na domačem televizorju pa nudi tudi možnost brezžične komunikacije z drugimi napravami v domačem okolju. Sprejemnik Pace Di6000 je tako mogoče dograditi z modulom, ki je v bistvu brezžični most med širokopasovnim omrežjem, prek katerega sprejemnik komunicira z internetom ter napravami priključenimi z brezžičnimi vmesniki, kot so ročni računalniki, tiskalniki in prenosniki. Proizvajalec v s tem namerava kupcem ponuditi večjo vrednost za napravo, ki šele dobiva svoje mesto v domačem okolju. Zadovoljni pa so lahko tudi ponudniki internetnih storitev, saj na ta način lahko več iztržijo od uporabnika. Za povezavo v internet ima Di6000 vgrajen kabelski modem skladen s standardi DOCSIS/EuroDOCSIS, za brezžične komunikacije pa skrbi vmesnik IEEE 802.11b. Cena in začetek prodaje še nista določena.

    Objavljeno: 6.12.2001
  • Borland začel s prodajo Kylixa 2

    Podjetje Borland je že pričelo s prodajo druge generacije razvojnega okolja Kylix, ki omogoča hiter razvoj spletnih programov in servisov na platformi Linux. Orodje je pravzaprav prvo, ki nudi možnost izdelave spletnih servisov, ki temeljijo na standardih SOAP, XML in WSDL. S tem so prehiteli celo Microsofta, ki temeljitejšo podporo za spletne storitve obljublja šele v prihajajočem paketu Visual Studio.NET. Kylix 2 prinaša orodja BizSnap, WebSnap in DataSnap, s katerimi je mogoče narediti zmogljive in stopnjevano razširljive spletne rešitve. BizSnap omogoča izdelavo spletnih servisov sklanih s standardi XML/SOAP, WebSnap omogoča tesno povezljivost s spletnim strežnikom Apache, DataSnap pa zagotavlja dostop do podatkov shranjenih v priljubljenih podatkovnih strežnikih, kot so Oracle, IBM DB/2, Microsoft SQL Server in Informix.

    Objavljeno: 6.12.2001
  • Naslednje jedro Linuxa že v testni različici

    Trenutno uporabljano jedro Linuxa v novih različicah nosi oznako 2.4.15, razvijalci pa so že pričeli pripravljati različico 2.5. Dejansko gre zgolj za administrativni premik, saj je trenutna testna različica 2.5 dejansko 2.4.15, vendar pa sprememba označevanja pomeni, da bosta razvoja jeder odslej šla vsak svojo pot. Pri tem bo 2.4.xx še kar nekaj časa primerna za uporabo, različice 2.5 pa zgolj testiranju. Vsaj dokler ne bo jedro ponujalo dovolj novosti in kazalo dovolj stabilnosti za resno uporabo.

    Objavljeno: 5.12.2001
  • Glasba s spleta za deset dolarjev na mesec

    Podjetje RealNetworks, znano predvsem po programu za spremljanje pretočnih zapisov RealPlayer, bo naslednji teden pognalo storitev RealOne Music, ki bo proti naročnini ponujala nalaganje glasbe s spleta. Zaenkrat so sklenili pogodbe s tremi izmed petih največjih založb, AOL Time Warner, Bertelsman in EMI, dogovarjajo pa se tudi s Sonyjem in Universalom. Naročnina bo znašala 10 dolarjev, storitev pa bo sprva na voljo zgolj v ZDA.

    Objavljeno: 5.12.2001
  • Google bo uporabnikom dodelil glasovalno pravico

    Najpopularnejši spletni iskalnik Google bo v boju za čim bolj točne rezultate iskanja za pomoč prosil tudi uporabnike. Trenutno Googlov iskalnik temelji na lastnih programih in protokolih, ki strani iščejo in po raznih načinih določajo pomembnost posamezne spletne strani v iskalnem nizu.

    Objavljeno: 5.12.2001
  • Prvi 3D čip

    Šele nekaj let staro podjetje Matrix Semiconductor, ki so ga ustanovili nekdanji vodilni pri Rambusu, je predstavilo prototip prvega 3D čipa Matrix 3D Memory (3DM). Bistvena prednost Matrixove oblike čipa je v zlaganju plasti vezij eno na drugo, kar omogoča večje število tranzistorjev kot sedanja vezja, ki so v eni ali dveh plasteh. Tako naj bi, po navedbah podjetja, 3DM pomnilniki imeli bistveno večjo kapaciteto kot SDRAM, RDRAM ali pomnilniške kartice na prostorsko enoto. Poleg tega za izdelavo čipov 3DM ne bo treba spreminjati proizvodnih postopkov. Pomnilniki 3DM bodo na tržišču naslednje leto.

    Objavljeno: 5.12.2001
  • Western Wireless predstavil svojo ponudbo

    Prihod tretjega operaterja mobilne telefonije na slovenski trg je že dolgo časa najavljala zelo opazna reklamna kampanja. Le-ta je skrbela predvsem za prepoznavnost podjetja, ki bo svoje storitve ponujal pod imenom Vega, med morebitnimi bodočimi uporabniki, medtem ko podrobnejši podatki o ponudbi niso bili znani. V petek, 30 novembra, pa so vodilni ljudje v podjetju končno položili svoje karte na mizo in na novinarski konkurenci predstavili svoje naročniške pakete in cenike ter cilje in načrte za prihodnost. Tiskovno konferenco so organizirali tik pred zdajci, saj so s prodajo svojih storitev pričeli v ponedeljek, 3. decembra 2001.

    Objavljeno: 4.12.2001
  • Dan Alterne

    Podjetje Alterna. je kot vsako leto tudi letos pripravila srečanje svojih poslovnih partnerjev, t.i. Dan Alterne. Kot zastopnik za podjetja IBM, Eicon in Lexmark, je predstavilo nekatere novosti v ponudbi teh podjetij ter nekatere nove rešitve, ki bodo poslovnim partnerjem olajšale poslovanje.

    Objavljeno: 4.12.2001
  • MMS - nov zapis kratkih sporočil

    Uspeh storitve kratkih sporočil (SMS) je izjemno presenetil vso industrijo mobilne telefonije, od proizvajalcev mobilne opreme, do operaterjev. Vendar pa ima SMS precej omejitev, zato so proizvajalci že predstavljali nadgradnje, ki omogočajo pošiljanje sporočil daljših od 160 znakov ter vključevanje grafike in zvoka. Pri tem je bila najuspešnejša Nokia s standardom Advanced Messaging, ostali proizvajalci pa so predstavili standard Enhanced Messaging System, ki pa se še ni najbolj prijel.

    Objavljeno: 3.12.2001
  • Gatewayjevi računalniki prvi z USB 2.0

    Ameriški proizvajalec računalnikov Gateway bo v začetku prihodnjega leta pričel v osebne računalnike vgrajevati podporo za USB 2.0, še preden bo Intel poslal na tržišče osnovni nabor z vgrajeno podporo. Gateway bo za podporo uporabil namenski čip, kar je sicer nekoliko dražja rešitev kot uporaba osnovnega nabora, vendar pri Gatewayju menijo, da je pomembneje, da prvi pošljejo na tržišče tako opremljen računalnik.

    Objavljeno: 3.12.2001
  • Spletni strežnik Apache 2.0 že na tržišču

    Podjetje Covalent Technologies je poslalo na tržišče novo različico strežnika Enterprise Ready Server, ki vključuje tudi spletni strežnik Apache 2.0. Pri tem je najbolj zanimivo, da je Apache 2.0 uradno še v testni različici. Organizacija Apache.org, ki razvija ta spletni strežnik z odprto kodo, še zmerom priporoča uporabo različice 1.3.22, saj 2.0 naj še ne bi bila pripravljena.

    Objavljeno: 3.12.2001
  • Že šesta različica Opere

    Popularen spletni brskalnik Opera je na voljo že v šesti, a zaenkrat zgolj razvojni različici, ki poleg prenovljenega izgleda prinaša veliko izboljšav in nekatere nove usmeritve.

    Objavljeno: 3.12.2001
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji