Novice

 • 3Com predstavil prvi Wi-Fi omrežni most

  Brezžična omrežja postajajo vedno bolj priljubljena, njihovo preprosto in zanesljivo vključevanje v ožičena omrežja pa nuja. 3Com je zato predstavil prvi brezžični omrežni most (bridge), ki nosi nalepko Wi-Fi in ki omogoča povezovanje kateregakoli ožičenega omrežja s katerokoli brezžično omrežno infrastrukturo, ki nosi nalepko Wi-Fi. 3Com 11 Mbps Wireless LAN Workgroup Bridge je nadzorljiv prek spletnega brskalnika, poleg že običajnega 40 in 128 bitnega šifriranja WEP pa premore tudi 128 bitno šifiranje tipa uporabnik/geslo. Na ta način ima vsaka seja svojo šifro, kar pomeni, da imajo morebitni hekerji za razbitje le te veliko manj časa, kot pri protokolu WEP, ki ga je v nekaj urah že mogoče razbiti.

  Objavljeno: 25.12.2001več
 • SQL Server je ranljiv

  Po tem, ko so pri Microsoftu morali priznati nekaj novih šibkih točk še svežega operacijskega sistema Windows XP, so morali le nekaj dni kasneje priznati tudi napake v enem od vodilnih strežniških izdelkov, podatkovnem strežniku SQL Server. Zaradi ranljivosti strežnika lahko napadalci poženejo poljubno datoteko na ciljem sistemu, prebirajo in tudi brišejo datoteke. Microsoft je že pripravil štiri popravke, ki to nevšečnost popravljajo. Najbolj resna napaka je zapolnitev medpomnilnika pri uporabi nekaterih funkcij, ki ustvarijo tekstovna sporočila na podlagi podatkovnih poizvedb. SQL Server 7.0 in SQL Server 2000 pri tem ne preverjata velikost medpomnilnika in s tem povzroči napako v delovanju in celo možnost zagona napadalčeve kode.

  Objavljeno: 25.12.2001več
 • HP vodilen pri strežnikih Unix

  Družba Gartner/Dataquest je sporočila, da je Hewlett-Packard vodilni dobavitelj strežnikov s tehnologijami RISC in Unix glede na prihodke v tretjem četrtletju poslovnega leta 2001 na območju zahodne Evrope, ki ga obvladuje z 31-odstotnim tržnim deležem. Sledita ji družbi Sun Microsystems (25 odstotkov) in IBM (22 odstotkov). V svetovnem merilu je družba HP v četrtem poslovnem četrtletju 2001 povečala prodajo zmogljivih sistemov RISC/Unix za 14 odstotkov glede na enako obdobje pred enim letom. Dober uspeh je bil dosežen zlasti s 64-procesorskim strežnikom PA-8700 Superdome.

  Objavljeno: 25.12.2001več
 • Monitor na novem naslovu

  Uredništvo Monitorja je od 17. decembra na novem naslovu - na Trubarjevi 79. V sklopu združevanja med podjetjema Infomediji in Mladina so se uredništva preselila na skupno novo lokacijo.

  Objavljeno: 24.12.2001več
 • Avtorji črva Goner za zapahi

  Črv Goner (W32/Goner.A@mm), ki se je po internetu (oz. po elektronski pošti) širil sredi decembra, je v osnovi dokaj preprost, avtorji pa pri podpisovanju svojega dela tudi niso bili preveč previdni. To je strokovnjakom omogočilo, da so z analizo prišli do Izraelskih najstnikov, ki so sedaj v zaporu za mladoletne in kjer jih čaka predvidena kazen od treh do petih let zapora.

  Objavljeno: 24.12.2001več
 • Iz teorije v prakso

  IBMu je uspelo v prakso prestaviti leta teoretičnega dela pri razvoju novega tipa tranzistorjev, dvojno-vratnih (double gate) tranzistorjev. Vse manjši tranzistorji so se doslej držali Moorovega zakona, ki zapoveduje podvojeno število in zmogljivost (ali zmanjšanje velikosti) vsakih 18 mesecev in do sedaj je njihovo zmanjševanje šlo brez težav. Znanstveniki pa že nekaj časa napovedujejo, da bodo tranzistorji kmalu dosegli magično mejo, ko bodo že tako zelo majhni, da jih ne bo več mogoče nadzorovati in enostavno ne bodo več delovali.

  Objavljeno: 24.12.2001več
 • Microsoft toži zaradi imena Lindows

  Nekateri so pričakovali in zgodilo se je. Microsoft se je odločil, da bo na sodišču zahteval spremembo imena podjetja in izdelka Lindows, različice operacijskega sistema Linux, ki omogoča uporabo programov za okolje Windows. V tožbi navajajo, da ime Lindows krši njihovo zaščiteno znamko Windows, zato zahtevajo spremembo. Pri tem poudarjajo, da s tožbe ne nameravajo preprečiti razvoja ali prodaje operacijskega sistema, temveč zgolj spremembo imena. V obrazložitvi je mogoče prebrati, da je Microsoft v zadnjih 18 letih vložil 1,2 miljarde dolarjev v promovcijo imena Windows in se zato ne nameravajo odreči svojim pravicam, Lindows pa po njihovem mnenju ogroža vrednost tržnega imena saj je podobnost prevelika. Podjetje Lindows, ki ga je vodi nekdanji ustanovitelj znanega spletnega servisa MP3.COM, se na tožbo še ni odzvalo.

  Objavljeno: 24.12.2001več
 • Sharpov laser za zapisovalnike DVD s hitrostjo 4x

  Zapisovalniki za nosilce DVD šele dodobra prihajajo na trg, proizvajalci pa so z načrti že v naslednji generaciji enot. Japonsko podjetje Sharp je tako najavilo novo lasersko glavo, ki bo omogočala hitrost zapisovanja podatkov na nosilce DVD-R/DVD-RW kar 4x (5,4 MB/s), dvakrat hitreje kot pri dosedanjih zapisovalnikih. Pri Sharpu trdijo, da je novi laser optimiziran za enoto DVD-RW, vendar se lahko uporablja tudi v drugih tipih zapisovalnikov, kot so DVD+RW in DVD-RAM. Po sedanjih načrtih naj bi prve enote DVD s hitrostjo zapisovanja 4x prišle v prodajo maja ali junija 2002.

  Objavljeno: 22.12.2001več
 • Mednarodni boj proti kiberkriminalu

  S podpisom (za marsikoga) spornega sporazuma se je v boj proti računalniškemu kriminalu pognala skupina 30 držav (26 držav članic sveta Evrope ter ZDA, Kanada, Japonska in Južna Afrika). Na konvenciji o kiberkriminalu v Budimpešti, ki jo je podprl tudi svet Evrope, so udeleženci ostro obsodili otroško pornografijo na internetu, zlorabe in hekerstvo. V sporazumu so predlagali nova pravila spletnega obnašanja, čemur so se ostro uprli zagovorniki človekovih pravic. Zanimivo je, da Evropska unija pripravlja poseben zakon proti kiberkriminalu, katerega osnova bo prav sporazum 30 držav.

  Objavljeno: 21.12.2001več
 • Odprta koda dobiva vladno podporo

  Francoska vlada se je na predlog agencije za informacijske in komunikacijske tehnologije v administraciji (ATICA) odločila, da bo za projekt e-uprava uporabila programsko opremo Linux. Ena od nalog Atice je namreč prav uvajanje programja z odprto kodo - zaradi zmanjšanja stroškov in večje skladnosti vladnih projektov. Uporaba odprte kode bo povečala tudi zaupanje državljanov pri elektronskem komuniciranju z vlado, so prepričani pri Atici. Odprta koda dobiva privržence tudi v Nemčiji. Predstavniki spodnjega doma nemškega parlamenta namreč razmišljajo o tem, da bi v svojih računalnikih zamenjali operacijski sistem Windows z Linuxom.

  Objavljeno: 21.12.2001več
ph