Objavljeno: 5.12.2001

Glasba s spleta za deset dolarjev na mesec

Podjetje RealNetworks, znano predvsem po programu za spremljanje pretočnih zapisov RealPlayer, bo naslednji teden pognalo storitev RealOne Music, ki bo proti naročnini ponujala nalaganje glasbe s spleta. Zaenkrat so sklenili pogodbe s tremi izmed petih največjih založb, AOL Time Warner, Bertelsman in EMI, dogovarjajo pa se tudi s Sonyjem in Universalom. Naročnina bo znašala 10 dolarjev, storitev pa bo sprva na voljo zgolj v ZDA.

Glasbo s spleta bo mogoče predvajati samo v predvajalniku RealOne Player in samo na enem računalniku. Prav tako je ne bo mogoče posneti na nosilce CD-R ali prenesti na predvajalnike MP3. Poleg tega bo vsa prenesena glasba in tudi sam predvajalnik postala kup neuporabnih datotek v trenutku, ko uporabnik prekine naročnino. Čeprav se zaradi vsega tega zdi 10 dolarjev naročnine na storitev izjemno veliko, pri RealNetworks pričakujejo precej dobička. Dejstvo sicer je, da se je njihova storitev GoldPass, ki prav tako za fiksno naročnino ponuja ogled vsebin, prijela precej dobro in jim celo prinaša že petino prihodka. Vendar pa GoldPass ponuja predvsem ogled pomembnih športnih dogodkov, ki jih večina uporabnikov hoče pač pogledati v živo in ne shraniti v svojo zbirko.

Kljub vsem pomislekom pa pri RealNetworks niso sami. Podobne storitve s podobnimi omejitvami pripravljajo tudi PressPlay, združeno podjetje založb Sony Music in Universal Vivendi, Microsoftov MSN in skoraj pozabljen Napster. Vsi pa se bodo morali krepko potruditi, če želijo na kakršenkoli način konkurirati programom za izmenjavo datotek kot je Kazaa, ki, pravnim pomislekom navkljub, zaenkrat ponuja vse to brezplačno.

http://www.real.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji