Teme - odprta koda

 • Bi upravljanje avtomobila prepustili ... telefonu?

  Glede na to, da veliko, morda celo večina tehnoloških novosti v sodobnih avtomobilih sloni na računalniških tehnologijah, je bilo najbrž le vprašanje časa, kdaj bodo nadzor nad avtomobili preizkusili pridobiti tudi računalniški navdušenci in hekerji. Mlado ameriško zagonsko podjetje Comma.ai tako ponuja neodvisno rešitev Openpilot za avtonomno vožnjo avtomobilov, ki je povrh vsega na voljo kot odprtokodna programska oprema, dosegljiva na portalu Github.

  Objavljeno: 14.6.2020 10:00več
 • Inkscape po sedemnajstih letih do različice 1.0

  Inkscape je med bolj znanimi odprto-kodnimi programi, gre za enega boljših programov za vektorsko grafiko.

  Objavljeno: 7.5.2020 10:24več
 • GitHub bo hranil odprto kodo v arktičnem trezorju

  Znanje, ki je shranjeno v številnih odprtokodnih projektih gostovanih v spletni storitvi GitHub je neprecenljivo. Zato ga je smiselno shraniti za naše zanamce, tudi v primeru katastrofičnih dogodkov, kot so vojne, okolijske nesreče in drugi dogodki, ki bi lahko ogrozili dosedanje domovanje odprtokodnih projektov.

  Objavljeno: 18.11.2019 07:00več
 • Donacije za delo na odprto-kodnih projektih

   Spletišče GitHub je predstavilo novo orodje, preko katerega lahko z rednimi mesečnimi donacijami podpremo (sponzoriramo) razvijalce, ki delajo na odprto-kodnih projektih.

  Objavljeno: 24.5.2019 12:00več
 • Evropski podatkovni portal in zrelost odprtih podatkov

  Evropski podatkovni portal, ki združuje metapodatke informacij javnega značaja, ti pa so na voljo v javnih podatkovnih zbirkah v evropskih državah na tako imenovanem principu odprtih podatkov, je pravkar praznoval tretjo obletnico obstoja. Portal danes združuje več kot 866.000 podatkovnih zbirk, do katerih mesečno dostopa več kot 30.000 uporabnikov in institucij. Pokriva 35 držav in 13 tematskih področij od gospodarskih dejavnosti do zdravstva in okolja.

  Objavljeno: 21.11.2018 13:00več
 • MongoDB 4.0 bo podpiral transakcije z več dokumenti

  Priljubljena odprtokodna podatkovna baza MongoDB, kot ena najbolj znanih ne-relacijskih, NoSQL rešitev, dobiva v naslednji večji različici pomembno novost, ki so jo pogrešali številni uporabniki vajeni relacijskih baz. MongoDB namreč doslej ni podpiral transakcij skladnih s principi ACID (Atomicity, Consistency, Isolation, Durability), kar je nekako standard v svetu (relacijskih) podatkovnih baz. Celovitost podatkov je bila doslej sicer zagotovljena na nivoju posameznega zapisa/dokumenta, ne pa na več dokumentih v skupini, ki običajno sestavljajo transakcijski način obdelave podatkov.

  Objavljeno: 16.2.2018 01:00več
 • Microsoft podpira Kubernetes

  Microsoft vse bolj pogosto podpira odprtokodne izdelke in vključuje v svojo strategijo ter ponudbo. Na konferenci KubeCon so tako najavili podporo za tehnologijo Kubernetes, s katero lahko avtomatiziramo uvedbo, širitev in upravljanje programskih kontejnerjev, ki vse bolj prodirajo na področju virtualizacije aplikacij.

  Objavljeno: 12.11.2016 01:00več
 • Po zakonu mora biti državna programska oprema odprtokodna

  V Bolgariji namreč. Sprejeli so zakon, po katerem mora biti vsa programska oprema, napisana za uporabo države, odprtokodna in dosegljiva s strani javnosti. V objavi na blogu je Bozhidar Bozhanov, svetovalec podpredsednika vlade, obrazložil, da so zakon sprejeli predvsem iz varnostnih razlogov. S tem korakom želijo namreč preprečiti varnostne pomanjkljivosti v programih, tudi takrat, ko preteče pogodba s ponudnikom.

  Objavljeno: 6.7.2016 08:00več
 • Drupal napaden

  Orodje za upravljanje vsebin Drupal ima v sedmi verziji programskega paketa veliko napako. Luknjo so odkrili in zakrpali že 15. oktobra. Upravitelji spletnih strani z Drupalom 7, ki nekaj ur po objavi še niso posodobili sistema, lahko sklepajo, da je njihovo spletišče pod nadzorom vdiralcev. Kasnejše nadgradnje ne pomagajo, saj so nepridipravi že odklenili stranska vrata, ki so jim poslej na voljo. Pri Drupalu ocenjujejo, da je prizadetih 12 milijonov spletišč. Skupnost zbrana okoli odprtokodnega sistema priznava, da je za katastrofo delno kriva sama, saj priljubljeno orodje za upravljanje vsebin še vedno nima možnosti samodejnega posodabljanja, ki bi tovrstne nevšečnosti zatrla že v kali.

  Objavljeno: 2.11.2014 08:00več
 • Združene mobilne naprave

  V ameriškem tehnološkem inštitutu MIT so razvili projekt HuddleLamp. Gre za navezo programske in strojne opreme, ki poljubno število mobilnih naprav združi v enovito delovno okolje, po katerem uporabnik predmete poljubno prestavlja, jih povečuje, manjša, skratka z njimi dela, kot bi uporabljal en sam zaslon. Programska oprema je nameščena v vsaki od sodelujočih naprav, medtem ko so možgani projekta skriti v svetilki / 3D kameri. Slednji na skupino gledajo zviška, tako da v vsakem trenutku vedo, kje se nahaja posamezen del mozaika. Ugotovitve prejme dežurni strežnik, ki skladno z njimi prilagodi prikaz na povezanih ekranih. Zadeve se lahko loti slehernik, saj bo odprtokodni projekt javnosti na voljo 16. novembra.

  Objavljeno: 28.10.2014 07:00več