Teme - varnost

 • Kdo je vdrl v Bezosov pametni telefon?

  Forenziki, ki jih je najel Amazonov direktor Jeff Bezos, so dognali, da je v njegov mobilni telefon leta 2018 nekdo najverjetneje vdrl prek WhatsAppa. To s srednje do visoko verjetnostjo pripisujejo kar saudskemu princu Mohamedu bin Salmanu.

  Objavljeno: 24.1.2020 10:00več
 • Twitter prepovedal uporabo fotografij svojih uporabnikov za prepoznavanje obrazov

  Twitterjevi odvetniki so od podjetja Clearview AI zahtevali, da nehajo uporabljati fotografije, ki so jih pobrali iz tega družabnega spletišča in jih nemudoma zbrišejo. Podjetje Clearview AI je iz Twitterja, Facebooka in drugih spletnih servisov namreč zbralo več kot tri milijarde obrazov, njihova aplikacija, ki jo prodajajo organom pregona po svetu (denimo ameriška FBI in Homeland Security), pa na tej podlagi prepoznava morebitne osumljence.

  Objavljeno: 24.1.2020 09:00več
 • Na internetu pol milijona naprav z odkritimi gesli

  Poleg računalnikov je v internet povezanih na milijone različno pametnih naprav, kar sega od strežnikov do usmerjevalnikov. Mnoge med njimi imajo odprta vrata za protokol Telnet, kar predstavlja varnostno ranljivost, če niso ustrezno zavarovana. Na internetu se je pravkar znašel seznam naslovov in gesel pol milijona pametnih naprav, ki se odkrito kažejo v internetu.

  Objavljeno: 21.1.2020 05:00več
 • Napaka v kamerah omogočala sledenje voznikom

  Podjetje BlackVue izdeluje priljubljene kamere za nadzor vozil – tako med vožnjo (za dokazovanje krivde pri prometni nesreči) kot pri parkiranem vozilu. Spletišče Vice je objavilo prispevek, v katerem pišejo o tem, da se je dalo uporabnikom teh kamer tudi sledilt.

  Objavljeno: 19.1.2020 10:58več
 • Odkrite varnostne pomanjkljivosti v dodatkih za WordPress

  Raziskovalci so odkrili nove, resne varnostne pomanjkljivosti v treh izredno priljubljenih dodatkih za spletni sistem WordPress.

  Objavljeno: 18.1.2020 08:25več
 • Protesti zoper 5G prišli do živega tudi ministru

  Teden dni mineva od protesta proti začetku uvajanja tehnologije 5G v Sloveniji, ki ga je pred Agencijo za komunikacijske storitve (AKOS) uradno organiziralo združenje Za Slovenijo brez 5G, dejansko pa Gregor Kos kot vodja stranke Za zdravo družbo. Na protestu, na katerem se je zbralo približno 50 ljudi, so korakali s transparenti, ki so kričali nevarnosti 5G.

  Objavljeno: 18.1.2020 05:00več
 • Italijansko sodišče tumor pripisalo uporabi mobilnega telefona

  Italijansko prizivno sodišče je potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča izpred dveh let, ki je 59-letnemu Italijanu prisodilo mesečno nadomestilo v višini 500 evrov zaradi invalidnosti, ki mu jo je povzročilo 15-letno opravljanje poklica. Zaposlen je bil v Telecomu Italia, 4-5 ur dnevno pa je telefoniral z mobilnim telefonom.

  Objavljeno: 17.1.2020 05:00več
 • Microsoft na ranljivost opozorila kar NSA

  V rednem paketu popravkov za Microsoftove operacijske sisteme, ki ga je bil ta teden še zadnjič deležen tudi Windows 7, je bil tudi obliž za tako veliko ranljivost, da je predramila celo NSA. Ameriška agencija za nacionalno varnost, ki je sicer reden kupec ranljivosti na sivem trgu, je to pot Microsoft celo sama obvestila, da ima njihov Windows 10 hudo luknjo. To se je zgodilo prvič.

  Objavljeno: 16.1.2020 05:00več
 • Trump: Apple pomaga morilcem in nasilnežem

  Ameriški predsednik se je na Twitterju pritožil, da njegova administracija pomaga Applu pri trgovskih sporazumih, slednji pa ne uslug ne vrača in noče odkleniti telefonov teroristov.

  Objavljeno: 15.1.2020 10:56več
 • Priljubljena aplikacija TikTok polna lukenj in ranljivosti

  Novi hit med mladimi uporabniki pametnih telefonov je aplikacija TikTok, ki je zapolnila praznino, ki je nastala z ukinitvijo Vina. Aplikacija, ki je trenutno na drugem mestu najpriljubljenejših, omogoča pošiljanje kratkih videoposnetkov, ki jim lahko dodamo glasbo, filtre in razne dodatke. Aplikacija ima v 150 državah več kot milijardo uporabnikov! Mlade je obnorela, a kot kaže, jo s pridom izkoriščajo tudi napadalci.

  Objavljeno: 9.1.2020 05:00več
ph