Teme - varnost

 • Okuženih čez 500.000 telefonov Huawei

  Preko 500.000 uporabnikov Huaweijevih naprav je z uradne Huaweijeve trgovine z aplikacijami (Huawei App Gallery) naložilo aplikacije, okužene z zlonamerno programsko opremo, imenovano Joker.

  Objavljeno: 12.4.2021 10:24več
 • Google odkril hekersko akcijo zahodnih obveščevalcev

  Google je v začetku leta odkril, da neznani napadalci izkoriščajo kar 11 ranljivosti v različni programski opremi, ki teče na iOS, Androidu in Windows. V obsežnih objavah na blogu je skupina Project Zero, ki se v Googlu ukvarja z iskanjem lukenj v programski opremi vseh proizvajalcev, ne le Googla, natančno popisala ranljivosti. Pri tem pa so zamolčali ključno podrobnost, ki jo je njihova Threat Analysis Group poznala. Omenjenih ranljivosti niso zlorabljali običajni hekerji, temveč obveščevalci ene izmed ameriških zahodnih zaveznic.

  Objavljeno: 30.3.2021 07:00več
 • Apple je izdal nujen popravek za iPhone, iPade in Apple Watch

  Apple je v petek izdal nujen popravek za svoje iNaprave, ki naj bi zakrpal varnostno luknjo v brskalniški knjižnici Webkit. Varnost luknjo je odkrila Googlova varnostna skupina Threat Analysis Group.

  Objavljeno: 29.3.2021 11:00več
 • Cene cepiv na spletu od 500 do 750 dolarjev, lažno potrdilo o cepljenju pa 150 dolarjev

  Na temnem spletu se najde cepiva Sputnik V, AstraZeneca, Sinopharma ter Johnson & Johnson. Med cenejšimi je za 500 dolarjev AstraZeneca, kitajski Sinopharm pa stane okoli 750 dolarjev.

  Objavljeno: 24.3.2021 13:00več
 • Procesorji so ranljivi - Google v praksi prikazal ranljivost Spectre

  Pred tremi leti smo izvedeli za smo izvedeli za ranljivost Spectre v modernih procesorjih, ki je korenito spremenila pogled na varnost. Ranljivost omogoča programom dostop do podatkov v pomnilnikih, ki jih glede na sistemske pravice ne bi smeli videti. Gre za posledico špekulativnega izvajanja (speculative execution), ki je zaradi hitrostnih pohitritev, ki jih je prinesla, pomemben del vseh modernih procesorjev.

  Objavljeno: 15.3.2021 05:00več
 • Microsoft opozarja na nevarnost izsiljevalskih virusov na strežnikih Exchange

  Microsoft je na svojem varnostnem računu Twitter opozoril, da so opazili novo družino izsiljevalskih črvov – na varnostno neposodoboljenih poštnih strežnikih Microsoft Exchange.

  Objavljeno: 12.3.2021 11:00več
 • Bodo ZDA »odgovorile« na domnevne državne hekerske napade?

  Administracija novega ameriškega predsednika Bidena bo do sveta okoli sebe očitno zavzela bolj »strogo« stališče, kot ga je imel Donald Trump. Odločeno je bilo, da bodo zaradi hekerskih napadov ZDA »odgovorile« Rusiji, obstaja pa velika verjetnost, da tudi Kitajski, poroča New York Times.

  Objavljeno: 8.3.2021 11:00več
 • Izredni popravki Exchange Serverja zaradi aktivne ranljivosti

  Ne zgodi se pogosto, da Microsoft izven rednega cikla izdajanja popravkov, ki obsega vsak drugi torek (in po potrebi še četrti) v mesecu, objavi izredne popravke. A v verzijah Exchange Serverja 2013, 2016 in 2019 so odkrili resne ranljivosti, ki se že v praksi izkoriščajo, zato so izdali popravke izven urnika.

  Objavljeno: 3.3.2021 23:00več
 • Evropska unija ima novo strategijo za kibernetsko varnost

  Evropska komisija je predstavila novo kibernetsko varnostno strategijo, s katero želijo države članice in njihove prebivalce bolje zaščititi pred sodobnimi kibernetskimi nevarnostmi. Z novo strategijo želijo hkrati povečati zaupanje v digitalne storitve in orodja, zlasti v časih, ko se vse več človeških dejavnosti seli v virtualno okolje.

  Objavljeno: 13.2.2021 13:00več
 • Hekerji poizkusili zastrupiti vodovod

  Hekerji so vdrli v računalniški sistem vodovoda na Floridi in poizkusili dvigniti količino kemikalij v pitni vodi.

  Objavljeno: 10.2.2021 10:23več