Teme - varnost

 • Vodafone bo zamenjal opremo družbe Huawei

  Telekomunikacijski velikan Vodafone, eden največjih ponudnikov telekomunikacijskih storitev v Evropi, pa tudi širše, je napovedal, da bo v ključnih jedrih (core) svojih omrežij prenehal uporabljati opremo družbe Huawei. S tem so se odzvali na nove pogoje, ki jih je Velika Britanija po Brexitu objavila v povezavi z znano afero povezano z varnostnimi pomisleki glede izdelkov družbe Huawei.

  Objavljeno: 7.2.2020 08:00več
 • Pretečeni certifikat onemogočil uporabo Microsoft Teams

  Microsoftovo orodje za komunikacijo je bilo v ponedeljek za tri ure nedosegljivo.

  Objavljeno: 4.2.2020 10:59več
 • Avast prodajal podatke o uporabnikih

  Češki brezplačni protivirusni program Avast, ki je priljubljen tudi pri nas, uporabnikom v resnici izstavlja visoke račune. Uporaba je res zastonj, a Avast prodaja podatke o uporabnikih, ki jih zbere. Od 400 milijonov uporabnikov se nabere veliko informacij, ki jih z veseljem kupujejo tudi Google, Microsoft in drugi.

  Objavljeno: 1.2.2020 13:00več
 • Kdo je vdrl v Bezosov pametni telefon?

  Forenziki, ki jih je najel Amazonov direktor Jeff Bezos, so dognali, da je v njegov mobilni telefon leta 2018 nekdo najverjetneje vdrl prek WhatsAppa. To s srednje do visoko verjetnostjo pripisujejo kar saudskemu princu Mohamedu bin Salmanu.

  Objavljeno: 24.1.2020 10:00več
 • Twitter prepovedal uporabo fotografij svojih uporabnikov za prepoznavanje obrazov

  Twitterjevi odvetniki so od podjetja Clearview AI zahtevali, da nehajo uporabljati fotografije, ki so jih pobrali iz tega družabnega spletišča in jih nemudoma zbrišejo. Podjetje Clearview AI je iz Twitterja, Facebooka in drugih spletnih servisov namreč zbralo več kot tri milijarde obrazov, njihova aplikacija, ki jo prodajajo organom pregona po svetu (denimo ameriška FBI in Homeland Security), pa na tej podlagi prepoznava morebitne osumljence.

  Objavljeno: 24.1.2020 09:00več
 • Na internetu pol milijona naprav z odkritimi gesli

  Poleg računalnikov je v internet povezanih na milijone različno pametnih naprav, kar sega od strežnikov do usmerjevalnikov. Mnoge med njimi imajo odprta vrata za protokol Telnet, kar predstavlja varnostno ranljivost, če niso ustrezno zavarovana. Na internetu se je pravkar znašel seznam naslovov in gesel pol milijona pametnih naprav, ki se odkrito kažejo v internetu.

  Objavljeno: 21.1.2020 05:00več
 • Napaka v kamerah omogočala sledenje voznikom

  Podjetje BlackVue izdeluje priljubljene kamere za nadzor vozil – tako med vožnjo (za dokazovanje krivde pri prometni nesreči) kot pri parkiranem vozilu. Spletišče Vice je objavilo prispevek, v katerem pišejo o tem, da se je dalo uporabnikom teh kamer tudi sledilt.

  Objavljeno: 19.1.2020 10:58več
 • Odkrite varnostne pomanjkljivosti v dodatkih za WordPress

  Raziskovalci so odkrili nove, resne varnostne pomanjkljivosti v treh izredno priljubljenih dodatkih za spletni sistem WordPress.

  Objavljeno: 18.1.2020 08:25več
 • Protesti zoper 5G prišli do živega tudi ministru

  Teden dni mineva od protesta proti začetku uvajanja tehnologije 5G v Sloveniji, ki ga je pred Agencijo za komunikacijske storitve (AKOS) uradno organiziralo združenje Za Slovenijo brez 5G, dejansko pa Gregor Kos kot vodja stranke Za zdravo družbo. Na protestu, na katerem se je zbralo približno 50 ljudi, so korakali s transparenti, ki so kričali nevarnosti 5G.

  Objavljeno: 18.1.2020 05:00več
 • Italijansko sodišče tumor pripisalo uporabi mobilnega telefona

  Italijansko prizivno sodišče je potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča izpred dveh let, ki je 59-letnemu Italijanu prisodilo mesečno nadomestilo v višini 500 evrov zaradi invalidnosti, ki mu jo je povzročilo 15-letno opravljanje poklica. Zaposlen je bil v Telecomu Italia, 4-5 ur dnevno pa je telefoniral z mobilnim telefonom.

  Objavljeno: 17.1.2020 05:00več