Teme - varnost

 • Facebook sklenil poravnavo v višini 5 milijard dolarjev zaradi kršitev varovanja zasebnosti

  Po poročilih ameriških medijev je Facebook z ameriško komisijo FTC dosegel poravnavo za zloglasno afero Cambridge Analytica, po kateri bodo plačali kar 5 milijard dolarjev. To je največja kazen, ki jo je FTC kdaj naložil tehnološkemu podjetju.

  Objavljeno: 14.7.2019 01:00več
 • Pogovori z Google Assistantom so pricurljali v javnost

  Google je posredno vpleten v nov incident - povezan je s curljanjem posnetkov pogovorov uporabnikov z njihovimi digitalnimi pomočniki Google Assistant. 

  Objavljeno: 12.7.2019 09:00več
 • 25 milijonov telefonov okuženih z zlonamerno kodo v lažnem WhatsAppu

  Strokovnjaki podjetja Check Point so odkrili nov tip zlonamerne kode za operacijski sistem Android, ki na ciljanem sistemu nadomesti legitimno nameščene programe in med njihovem delovanjem prikazuje oglase.

  Objavljeno: 11.7.2019 08:00več
 • Programi za Android lahko sledijo telefonu, tudi če uporabnik to prepove

  Raziskava, ki jo je pripravila organizacija International Computer Science Institute razkriva, da zelo veliko število programov za Android zbira in posreduje podatke o lokaciji telefona in drugih osebnih podatkih, kljub temu, da so uporabniki to eksplicitno prepovedali pri namestitvi, prvi uporabi ali kasnejši nastavitvi programa.

  Objavljeno: 9.7.2019 10:00več
 • British Airways z 200-milijonsko kaznijo zaradi kršitev GDPR

  Britanska agencija ICO (Information Commissioner's Office), ekvivalent informacijskega pooblaščenca, je najavila, da namerava uveljaviti kazen za letalsko družno British Airways v višini kar 183,89 milijonov funtov oziroma okoli 200 milijonov evrov zaradi kršitev zasebnosti podatkov med lanskoletnim vdorom hekerjev v spletno storitev za rezervacije letalskih vozovnic.

  Objavljeno: 8.7.2019 14:00več
 • Iz trgovine Play odstranjena goljufiva aplikacija »Samsung firmware update«

  Google je iz svoje trgovine z aplikacijami odstranil aplikacijo, ki je uporabnikom ponujala prenos sistemskih nadgradenj za Samsungove telefone, ob kopici oglasov in – za 35 dolarjev.

  Objavljeno: 6.7.2019več
 • Aplikacija za deljenje datotek 4shared je opravljala nakupe brez soglasja uporabnikov

  Portal Techcrunch poroča o aplikaciji za deljenje datotek 4shared, ki so jo raziskovalci podjetja Upstream razkrili, da je uporabnikom »prikazovala« nevidne oglase in v njihovem imenu nepooblaščeno opravlja spletne nakupe. 4shared ima preko 100 milijonov namestitev in je ena izmed najbolj priljubljenih aplikacij v trgovini Play.

  Objavljeno: 5.7.2019 13:00več
 • Uporabniki japonske plačilne aplikacije 7Eleven so zaradi hekerskega vdora ob okoli 450.000 evrov

  Japonska podružnica trgovinske verige 7Eleven je v začetku tedna splavila mobilno aplikacijo, s katero je bilo mogoče plačevati v njihovih trgovinah in ki je bila vezana na plačilno kartico uporabnika. Le nekaj dni kasneje so se pojavili prve pritožbe uporabnikov, da jih je sistem bremenil za nakupe, ki jih sami niso opravili.

  Objavljeno: 5.7.2019 10:00več
 • Kitajski mejni policisti na telefone nameščajo aplikacijo, ki prečeše celotno vsebino

  Guardian poroča o mednarodni preiskavi, v kateri so sodelovali s Süddeutsche Zeitung in New York Times in v kateri so ugotovili, da kitajski mejni policisti na meji s Kirgizijo (v provinci Xinjiang) vsem, ki prečkajo mejo, v celoti prečešejo vsebino pametnih telefonov.

  Objavljeno: 3.7.2019 13:00več
 • Napad na naprave IoT

  V nekaj urah je zlonamerna programska oprema onesposobila nekaj tisoč pametnih naprav, priključenih v splet.

  Objavljeno: 27.6.2019 13:00več
ph