Teme - varnost

 • 100.000 dolarjev za odkrito luknjo v Applovem sistemu prijave

  Apple je lani na konferenci WWDC predstavil sistem »Sign in with Apple«, torej možnost, da spletne strani in aplikacije omogočijo prijavo z Applovim računom. Varnostni raziskovalec je za odkritje varnostne luknje v sistemu dobil nagrado 100.000 dolarjev.

  Objavljeno: 1.6.2020 16:00več
 • Na internetu podatki o vsem internetnem prometu tajskih mobilnih uporabnikov

  Pobegle baze takšnih in drugačnih osebnih podatkov, kar se dogaja podjetjem, posameznikom in tudi državnim organom širom sveta, niso več nič nenavadnega. A dogodek na Tajskem je vseeno povzročil precej dvignjenih obrvi, saj se je na internetu nezaščitena znašla 8,3 milijarde vnosov velika baza z informacijami o obiskanih spletnih straneh tajskih mobilnih uporabnikov.

  Objavljeno: 26.5.2020 05:00več
 • Vdor v EasyJet – ukradeni podatki devetih milijonov strank

  EasyJet je priznal vdor v njihove sisteme, v katerem so napadalci dobili elektronske naslove in podrobnosti o letih, pri manjšem številu strank pa tudi podatke kreditnih kartic.

  Objavljeno: 19.5.2020 16:38več
 • Prestrezanje podatkov v omrežju A1?

  Raziskovalec dr. Matej Kovačič je na svojem blogu Telefoncek.si objavil zanimivi zapis o prestrezanju spletnega prometa v podatkovnem omrežju ponudnika A1. A1 odgovarja, da ne gre za prestrezanje, ampak za blokado domen na nivoju DNS. Kovačič se ne strinja.

  Objavljeno: 19.5.2020 09:14več
 • Nova statistika odpovedi diskovnih pogonov

  Podjetje Backblaze je med bolj znanimi na področju varovanja podatkov v oblaku, ob tem pa na koncu vsakega četrtletja objavijo tudi zanimivo statistiko o tem, kako so jim odpovedovali pogoni različnih velikosti in proizvajalcev.

  Objavljeno: 13.5.2020 11:13več
 • Lovljenje zlonamerne programske opreme s slikami

  Microsoft in Intel sta razvila nov pristop za analizo in razvrščanje zlonamerne programske opreme. Iz istega razlog kot ljudje raje gledamo grafe kakor tabele, podjetji sodelujeta na projektu STAMINA (Static Malware-as-Image Network Analysis), kjer "malware" pretvorijo v črnobelo sliko. Nato jo analizira sistem za globoko učenje. Umetna inteligenca, če sistemu lahko tako rečemo, se je uril na velikanski bazi, ki jo je Microsoft nabral s podatki iz milijonov nameščenih protivirusnikov Windows Defender. Uporabili so 2,2 milijona okuženih datotek.

  Objavljeno: 13.5.2020 05:00več
 • Zoom šele sedaj dobiva šifriranje "end-to-end"

  Med svetovnim eksperimentom dela od doma, za katerega je poskrbela "korona", je nesluteno popularnost dosegla aplikacija Zoom. To pa je avtorje ujelo domala nepripravljene, saj so se v prvih tednih kar vrstila obvestila o novo odkritih ranljivostih. Danes pa poročajo, da bodo kupili podjetje Keybase, s tem pa bodo dobili šifriranje od pošiljatelja do prejemnika (end-to-end).

  Objavljeno: 12.5.2020 05:00več
 • Največji registrar domen na svetu, GoDaddy, potrdil vdor

  Največji registrar domen na svetu, GoDaddy, je potrdil vdor v sistem, konkretno je napadalec imel dostop do prijavnih podatkov za SSH dostop pri računih za gostovanje spletnih strani.

  Objavljeno: 6.5.2020 11:00več
 • Vlada zaradi kibernetskih groženj ustavlja 5G

  Na včerajšnji seji sveta za nacionalno varnost (SNAV) so najprej govorili o državnem načrtu za epidemije, podobne trenutnemu koronavirusu, v drugi točki pa o tehnologiji 5G. Čeprav je izbira tem za isto sejo vsled kipečim teorijam zarote o povezavi med 5G in koronavirusom nekoliko neposrečena, točki nista bili povezani. Obravnavali so oceno tveganj kibernetske varnosti v zvezi s tehnologijo 5G.

  Objavljeno: 5.5.2020 05:00več
 • Primer EventBot: nastajanje zlonamerne aplikacije v živo

  Tudi za mobilne aplikacije obstaja precej zlonamernih programov, a večinoma gre za predelave nekaj kosov kode, ki jih hekerji prilagajajo trenutnim potrebam. Redkeje pa se zgodi, da dobimo čisto nov kos škodljive programske opreme. Tak primer je EventBot, ki se je po napravah z Androidom začel širiti marca letos.

  Objavljeno: 2.5.2020 12:00več