Teme - varnost

 • 6. Cryptoparty Slovenija

  V ponedeljek, 2.3.2020, se bo odvijala že šesta konferenca Cryptoparty Slovenija, tokrat bo s petimi gosti opozorila na problematične trende na področju varovanja zasebnosti v informacijski družbi.

  Objavljeno: 22.2.2020 10:49več
 • Prihaja 6. mednarodna konferenca BSides Ljubljana

  Konferenca informacijske varnosti se bo tokrat odvijala 4. aprila na Ljubljanskem gradu.

  Objavljeno: 21.2.2020 09:49več
 • Računalniški kriminal je lani odnesel vsaj 3,5 milijard dolarjev

  Število prevar, izsiljevanj in drugih računalniško povezanih kaznivih dejanj se naprej strmo povečuje. Ameriški FBI, natančneje njegov oddelek za prijavo internetnega kriminala (IC3) je v letu 2019 prejel skoraj 470.000 prijav o incidentih, ki so oškodovance olajšali za vsaj 3,5 milijard dolarjev.

  Objavljeno: 13.2.2020 16:00več
 • Američani prek švicarskega podjetja prisluškovali polovici sveta

  Danes odmevajo rezultati novinarske preiskave, ki so jo izvedli Washington Post, nemški ZDF in švicarskega SRF. Ugotovili so, da je bila ameriška obveščevalna agencija CIA skrivna lastnica znanega švicarskega podjetja Crypto AG, ki je desetletja prodajalo opremo za šifriranje številnim državam.

  Objavljeno: 12.2.2020 10:00več
 • Vodafone bo zamenjal opremo družbe Huawei

  Telekomunikacijski velikan Vodafone, eden največjih ponudnikov telekomunikacijskih storitev v Evropi, pa tudi širše, je napovedal, da bo v ključnih jedrih (core) svojih omrežij prenehal uporabljati opremo družbe Huawei. S tem so se odzvali na nove pogoje, ki jih je Velika Britanija po Brexitu objavila v povezavi z znano afero povezano z varnostnimi pomisleki glede izdelkov družbe Huawei.

  Objavljeno: 7.2.2020 08:00več
 • Pretečeni certifikat onemogočil uporabo Microsoft Teams

  Microsoftovo orodje za komunikacijo je bilo v ponedeljek za tri ure nedosegljivo.

  Objavljeno: 4.2.2020 10:59več
 • Avast prodajal podatke o uporabnikih

  Češki brezplačni protivirusni program Avast, ki je priljubljen tudi pri nas, uporabnikom v resnici izstavlja visoke račune. Uporaba je res zastonj, a Avast prodaja podatke o uporabnikih, ki jih zbere. Od 400 milijonov uporabnikov se nabere veliko informacij, ki jih z veseljem kupujejo tudi Google, Microsoft in drugi.

  Objavljeno: 1.2.2020 13:00več
 • Kdo je vdrl v Bezosov pametni telefon?

  Forenziki, ki jih je najel Amazonov direktor Jeff Bezos, so dognali, da je v njegov mobilni telefon leta 2018 nekdo najverjetneje vdrl prek WhatsAppa. To s srednje do visoko verjetnostjo pripisujejo kar saudskemu princu Mohamedu bin Salmanu.

  Objavljeno: 24.1.2020 10:00več
 • Twitter prepovedal uporabo fotografij svojih uporabnikov za prepoznavanje obrazov

  Twitterjevi odvetniki so od podjetja Clearview AI zahtevali, da nehajo uporabljati fotografije, ki so jih pobrali iz tega družabnega spletišča in jih nemudoma zbrišejo. Podjetje Clearview AI je iz Twitterja, Facebooka in drugih spletnih servisov namreč zbralo več kot tri milijarde obrazov, njihova aplikacija, ki jo prodajajo organom pregona po svetu (denimo ameriška FBI in Homeland Security), pa na tej podlagi prepoznava morebitne osumljence.

  Objavljeno: 24.1.2020 09:00več
 • Na internetu pol milijona naprav z odkritimi gesli

  Poleg računalnikov je v internet povezanih na milijone različno pametnih naprav, kar sega od strežnikov do usmerjevalnikov. Mnoge med njimi imajo odprta vrata za protokol Telnet, kar predstavlja varnostno ranljivost, če niso ustrezno zavarovana. Na internetu se je pravkar znašel seznam naslovov in gesel pol milijona pametnih naprav, ki se odkrito kažejo v internetu.

  Objavljeno: 21.1.2020 05:00več