Teme - varnost

 • Microsoft poziva k regulaciji razpoznave obrazov

  Strojno učenje in računalniških vid sta na področju razpoznave obrazov v zadnjih letih naredila velike korake naprej, a tehnologija še zdaleč ni povsem zanesljiva, predvsem pa kot skoraj vsaka nova tehnologija zlahka lahko postane tudi sredstvo zlorabe. Microsoft zato poziva državne institucije, v prvi vrsti ameriške, naj postavijo merila in pravila, kako se tako občutljivi osebni podatki lahko uporabljajo in hranijo.

  Objavljeno: 14.7.2018 06:00več
 • Tujci nam berejo Gmail sporočila

  Google je razkril, da do elektronske pošte uporabnikov Gmaila dostopajo razvijalci s storitvijo povezanih aplikacij.

  Objavljeno: 4.7.2018 15:00več
 • Ogroženi vsi androidni telefoni od leta 2012

  Vsi androidni mobilni telefoni od leta 2012 so potencialno ranljivi zaradi luknje, ki so jo prvikrat odkrili na osebnih računalnikih leta 2014, dve leti pozneje izpostavili tudi na mobilnih telefonih in tedaj domnevno tudi zakrpali. Toda raziskovalci iz Amsterdama so pokazali, da Googlov popravek iz leta 2016 ni dovolj.

  Objavljeno: 4.7.2018 05:00več
 • Samsungi na skrivaj pošiljajo sporočila in fotografije

  Uporabniki uradnega foruma podjetja Samsung in spletišča Reddit poročajo, da korejski telefoni sami od sebe pošiljajo naključna sporočila in fotografije.

  Objavljeno: 3.7.2018 08:00več
 • Adidasu ukradli podatke o kupcih

  Neznani storilci so Adidasu ukradli informacije o strankah, prizadetih je lahko več milijonov kupcev.

  Objavljeno: 30.6.2018 17:00več
 • Končno odstranjene nevarne Docker slike

  S spletišča Docker Hub so odstranili 17 nevarnih slik sistemov, v katerih je bila dodana zlonamerna programska oprema.

  Objavljeno: 18.6.2018 11:00več
 • Veliko podjetij še vedno slabo ravna z informacijsko varnostjo

  Čeprav je informacijska varnost zaradi naglega porasta napadov in vdorov že vrsto let v ospredju pozornosti podjetij vseh velikosti, marsikje še vedno s tem vidikom uporabe informacijskih tehnologij ravnajo neprimerno. Raziskave, ki so jih v zadnjem času opravljali v različnih organizacijah, kažejo na to, da podjetja varnost pogosto obravnavajo površno, postransko in šele tedaj, ko sem jim kaj zgodi.

  Objavljeno: 10.6.2018 05:00več
 • FBI priporoča ponovni zagon usmerjevalnikov

  Raziskovalci iz skupine Talos security (ta deluje v okviru podjetja Cisco) so odkrili zlonamerno programsko opremo, ki naj bi okužila čez 500.000 usmerjevalnikov različnih proizvajalcev. Pri ameriškem FBI pa so na Twitterju uporabnikom vseh usmerjevalnikov, namenjenih domačim uporabnikom, priporočili vsaj vnovični zagon, še raje pa ponastavitev na tovarniške nastavitve. Po trenutno dosegljivih podatkih naj bi bili sicer okuženi določeni modeli proizvajalcev Linksys, Mikrotik, Netgear, TP-Link in Qnap, a ta seznam še ni dokončen.

  Objavljeno: 27.5.2018 18:00več
 • JavaScript v Excelu, je to res dobra ideja?

  Teden dni je od tega, kar so se pri Microsoftu odločili, da njihovi pisarniški programi, konkretno Excel, potrebujejo še en programski jezik, s katerim je mogoče nadgrajevati vgrajene funkcije. V zadnji predpregledni različici Office 365 (build 9325 za Windows ali 13.329 za Mac) je namreč mogoče poganjati dodatke, ki so pisani v Javascriptu.

  Objavljeno: 16.5.2018 11:00več
 • Šifriranje e-pošte s PGP in S/MIME ni varno

  Raziskovalci so ugotovili, da ima priljubljeno orodje za šifriranje elektronske pošte PGP (Pretty Good Privacy) in S/MIME tako resno varnostno ranljivost, da ob zlorabi napadalcu omogoča dešifriranje in prebiranje sporočil, tako novih kakor preteklih. Sebastian Schinzel z Univerze v Münstru, ki je med odkritelji ranljivosti, svetuje takojšnje prenehanje uporabe teh orodij. Več informacij bodo posredovali jutri. Tudi EFF, ki je preveril avtentičnost navedb, svetuje odpoved dodatkoma, dokler ne bo znanih več informacij.

  Objavljeno: 14.5.2018 13:00več
ph