Teme - varnost

 • Vrnil pametne žarnice, a obdržal nadzor nad njimi

  O pomanjkljivi varnosti "interneta stvari" smo že veliko pisali, a nove prigode še kar prihajajo. Tako je pred časom uporabnik na Twitterju opazil, da lahko na daljavo še vedno krmili Philipsove pametne žarnice, ki jih je pred tem vrnil Amazonu.

  Objavljeno: 9.9.2019 12:05več
 • Nova hekerska prevara: posnemanje glasu direktorja

  Razvoj umetne inteligence in globokega učenja odpira nove možnosti tudi za prevarante, ki so z umetno ustvarjenim glasom dejansko že opetnajstili neko britansko podjetje. Uporabili so programsko opremo, ki omogoča poustvaritev glasa neke osebe, in poklicali direktorja britanskega podjetja, ki ima nemške lastnike. Pretvarjali so se, da kliče direktor nemške matice, in Britancem naročili nakazilo 220.000 evrov nekemu tretjemu dobavitelju. Ko je denar prišel do madžarskega dobavitelja, se je hitro izgubil po bankah po celem svetu.

  Objavljeno: 9.9.2019 05:00več
 • Ali nam telefoni res prisluškujejo?

  Verjetno je vsak izmed nas že kdaj posumil, da nam telefoni, ki jih imamo med pogovorom s prijatelji na mizi ali v žepu, skrivoma prisluškujejo. Ker smo »čisto slučajno« dobili servirane oglase za tematike, o katerih smo se nedavno pogovarjali s prijatelji. Najnovejša raziskava je poskušala ugotoviti, ali je na tem kaj resnice.

  Objavljeno: 6.9.2019 12:00več
 • Ranljivost v Supermicrovih strežnikih

  Raziskovalci iz podjetja Eclypsium so v BMC (baseboard management controller) podjetja SuperMicro odkrili štiri ranljivosti, ki omogočajo dostop do administratorskega dela sistema kar brez gesel. Ker so BMCji v bistvu računalniki v računalnikih (nadzorujejo matične plošče), ki administratorjem omogočajo nadzor in nadgradnjo naprav, ranljivost omogoča popolno podreditev sistema. Podrobnosti so predstavili na konferenci Open Source Firmware v Silicijevi dolini.

  Objavljeno: 5.9.2019 05:00več
 • Varnostne luknje za Android po novem več vredne kot za Apple iOS

  Dolga leta je veljalo, da je še ne odkrito varnostno luknjo (t.i. »zero day«) za Applov sistem iOS lažje drago prodati, kot tisto za Android. Vendar se časi spreminjajo – cene za tovrstne luknje za Android danes segajo celo do dveh milijonov dolarjev in več!

  Objavljeno: 4.9.2019 11:00več
 • Hekerji so prevzeli nadzor nad Twitter računom Jacka Dorseya, soustanovitelja in šefa – Twitterja

  Twitter račun Jacka Dorseya je včeraj za dobrih 15 minut postal orodje v rokah hekerske skupine Chuckling Squad, na njem pa so se pojavljali tviti in retviti, ki so bili uperjeni proti Judom, proti holokavstu in proti temnopoltim Američanom. Eden izmed tvitov je napovedal tudi bombo v Twitterjevi centrali.

  Objavljeno: 31.8.2019več
 • Uporabniki iPhonov so bili leta izpostavljeni hekerjem

  Strokovnjaki Googlovega projekta Zero so spregovorili o varnostnih luknjah, ki so »nekaj let« omogočale okužbo iPhonov zgolj s tem, da je uporabnik obiskal namenoma postavljeno spletno stran. O najdbah so že 1. februarja obvestili Apple, ki je nato šest dni kasneje izdal iOS 12.1.4 z vključenimi popravki.

  Objavljeno: 30.8.2019 10:00več
 • Priljubljena aplikacija CamScanner vsebuje trojanskega konja

  Raziskovalci podjetja Kaspersky poročajo, da so v priljubljeni aplikaciji za telefone z Androidom CamScanner zasledili trojanskega konja.

  Objavljeno: 28.8.2019 12:00več
 • Ko vam dostavna služba prinese telefon, ki ga niste naročili

  BBC poroča o novi goljufiji, ki postaja vedno bolj uporabljana v Veliki Britaniji – zlorabljeni poročajo, da se začne tako, da vam dostavna služba na dom prinese vrhunske in najnovejše telefone, ki jih sploh niste naročili.

  Objavljeno: 27.8.2019več
 • Google, Intel in Microsoft ustanavljajo nov konzorcij za varnost podatkov

  Varnost in zaupnost sta v današnjih dneh najbrž največje prioritete ponudnikov in uporabnikov računalniške tehnologija. Toda če danes imamo že dokaj dobre standarde za varovanje hranjenih podatkov in njihov transport, je razmeroma malo standardiziranega na področju varovanja podatkov med tem, ko so v uporabi oziroma obdelavi.

  Objavljeno: 22.8.2019 08:00več
ph