Teme - varnost

 • Kritični popravek za Debianov Apt

  Včeraj je varnostni raziskovalec Max Justicz objavil varnostno luknjo v programu Apt, ki v Debian Linuxu (in njegovih izpeljankah, tudi popularnemu Ubuntuju) skrbi za upravljanje s programi (namestitev, nadgradnjo, odstranitev, itd).

  Objavljeno: 23.1.2019 11:00več
 • Huawei odpustil domnevnega vohuna

  Huawei ne želi, da bi bilo dobro ime podjetja omadeževano, zato so zaposlenega ki so ga na Poljskem zaradi domnevnega vohunjenja aretirali, nemudoma odpustili.

  Objavljeno: 14.1.2019 11:00več
 • Izsiljevalski virus Ryuk zaslužil dobre tri milijone evrov

  Izsiljevalski virus Ryuk je od avgusta lani razvijalcem prislužil 3,7 milijona ameriških dolarjev v bitcoinih.

  Objavljeno: 14.1.2019 08:00več
 • Več kot 100.000 uporabnikov nevede naložilo okužene aplikacije s Play Stora

  V več aplikacijah, ki so bile več mesecev v Googlovi tržnici Play Store, so odkrili zlonamerno programsko opremo. Gre za malware MobSTSPY, ki vohuni za uporabniki ter zbira njihov osebne podatke in vsebine. Okužene aplikacije so imele več kot 100.000 uporabnikov iz 196 držav, skoraj tretjina pa jih je bilo iz Indije.

  Objavljeno: 5.1.2019 05:00več
 • Prvi virus, ki se zapiše v UEFI

  Po večletnih špekulacijah so varnostni raziskovalci v divjini našli prvi primer rootkita, ki se zapiše v UEFI. V podjetju ESET so na kongresu Chaos Communication Congress v Nemčiji, ki je potekal konec leta, predstavili LoJax, ki je prvi znani primer rootkita, ki domuje v nasledniku BIOS-a. S tem se efektivno postavi nad operacijski sistem in vztraja na okuženih računalnikih, četudi zamenjamo disk. Rešitev je prepis (flashanje) firmwara na matični plošči ali nakup nove.

  Objavljeno: 3.1.2019 05:00več
 • Najbolj brano v letu 2018 #3/20 - Francija gre po svoje, brez Googla

  Franciji je, kot vse kaže, dovolj prerekanj, zlorabe podatkov in položaja na trgu spletnih storitev, ki jih vršijo tuje, zlasti ameriške informacijske družbe, na čelu z velikanom Google. Prejšnji mesec so sklenili, da bodo v delu državnega aparata opustili uporabo storitev družbe Google, vključno s spletnim iskalnikom kot privzeto storitvijo.

  Objavljeno: 23.11.2018 09:00več
 • Prijava z dlanmi, ki razbira podkožne žile, ni več varna

  Raziskovalca Jan Krissler (predstavlja se kot starbug) in Julian Albrecht sta na varnostni konferenci Chaos Communication Congress prikazala način, kako je mogoče prelisičiti profesionalne varnostne sisteme, ki preverjajo postavitev podkožnih žil v dlaneh. Tudi po tem se namreč ljudje zelo ločimo.

  Objavljeno: 31.12.2018 12:00več
 • Najbolj brano v letu 2018 #11/20 - Ste med Facebook nesrečniki?

  Facebook je objavil podrobnosti o tridesetih milijonih uporabniških računov, ki so bili prizadeti v nedavnem hekerskem napadu.

  Objavljeno: 14.10.2018 19:00več
 • Najbolj brano v letu 2018 #17/20 - Temna stran Androida

  Prevarani možje, lovci na ideje, maščevalni zaposleni in mimoidoči zdraharji, tale članek ni za vas! Filmske dogodivščine so resda postale dostopne navadnemu smrtniku, a izgovor, da priložnost dela tatu, ne opraviči zlih dejanj. Z razmahom pametnih telefonov imamo na dosegu roke zmogljiv stroj, ki zmore rešiti še tako trdovratno zagato, zato se težko upremo skušnjavi. Da si vi, dragi bralci, ne bi mazali rok, se žrtvujemo mi. Za potešitev vaše radovednosti se prelevimo v mobilne vohune.

  Objavljeno: 19.12.2011 10:55 | Kategorija: Fokusveč
 • Hekerji prisluškovali diplomatom EU

  Po podatkih The New York Timesa so hekerji več let prisluškovali prometu, ki je potekal po komunikacijskem omrežju za diplomate Evropske unije. V tem čas so pridobili več tisoč depeš, ki so zelo iskreno opisovale mnenja in prizadevanja diplomatov, denimo zaskrbljenost zaradi nepredvidljivosti Trumpove diplomacije ali težave v odnosih z Rusijo in Kitajsko.

  Objavljeno: 20.12.2018 09:00več
ph