Teme - telekomunikacije

 • Oblaki se selijo v vesolje

  Microsoft je predstavil novo oblačno storitev Azure Space, ki omogoča dostop do oblačnih storitev tudi na lokacijah, kjer internetne povezave ni oziroma je ta nezadostna za potrebe naročnikov. To bo omogočeno preko hitrih satelitskih povezav, ki bodo povezovale glavne podatkovne centre Azure z lokalnimi oblačnimi strežniki na poljubni lokaciji na zemeljski površini.

  Objavljeno: 21.10.2020 12:00več
 • Telekomovo omrežje z večurnim izpadom

  Telekom Slovenije je včeraj, torej v torek, 6.10, doživel večji izpad storitev tako na fiksnem kot mobilnem omrežju.

  Objavljeno: 7.10.2020 11:49več
 • Star televizor leto in pol povzročal mrežne izpade

  V vasi Aberhosan (v Walesu) je vsako jutro ob sedmih zjutraj prišlo do izpada spletnih povezav. Po letu in pol raziskovanja so inženirji ponudnika telekomunikacijskih storitev le našli krivca – star televizor, ki ga je vaščan vedno prižgal ob jutranji kavi.

  Objavljeno: 22.9.2020 08:45več
 • Satelitski internet bo kmalu tu - zemeljske postaje Starlink že delujejo

  Satelitski internet Starlink, ki ga v nizki orbiti gradi SpaceX, je čedalje bliže. Poleg 4409 satelitov (v prvi fazi) pa sistem potrebuje tudi zemeljske postaje, ki jih preizkušajo prav zdaj. Regulator frekvenčnega prostora FCC je SpaceX-u julija podelil začasno dovoljenje za preizkušanje zemeljskih postaj v več ameriških zveznih državah.

  Objavljeno: 9.9.2020 05:00več
 • Google in Facebook opustila idejo o podmorskem kablu do Hong Konga

  Google in Facebook sta leta 2017 predstavila načrt za novi podmorski podatkovni kabel, ki bi povezal zahodno obalo ZDA z Tajvanom, Filipini in Hong Kongom. Slednji pa je sedaj zaradi strahu pred Kitajsko odpadel.

  Objavljeno: 31.8.2020 11:39več
 • EU prosila mobilne operaterje za pomoč pri zbiranju lokacijskih podatkov

  Evropska komisija je prosila nekaj večjih mobilnih operaterjev za pomoč pri boju s koronavirusom, konkretno s posredovanjem lokacijskih podatkov uporabnikov.

  Objavljeno: 26.3.2020 10:15več
 • Požar v Hrvaškem Telekomu, del države bil brez spleta

  Po včerajšnjem potresu s središčem v Zagrebu je v enem izmed telekomunikacijskih centrov Hrvaškega Telekoma izbruhnil požar.

  Objavljeno: 23.3.2020 09:35več
 • Vodafone bo zamenjal opremo družbe Huawei

  Telekomunikacijski velikan Vodafone, eden največjih ponudnikov telekomunikacijskih storitev v Evropi, pa tudi širše, je napovedal, da bo v ključnih jedrih (core) svojih omrežij prenehal uporabljati opremo družbe Huawei. S tem so se odzvali na nove pogoje, ki jih je Velika Britanija po Brexitu objavila v povezavi z znano afero povezano z varnostnimi pomisleki glede izdelkov družbe Huawei.

  Objavljeno: 7.2.2020 08:00več
 • EU Qualcomm kaznovala s 242 milijoni evrov

  Po tem, ko je Qualcomm pred kratkim s poravnavo zaključil dolgoletni, predvsem pa drag spor z družbo Apple, so dobili nov hladen tuš. Evropska komisija jih je spoznala za krive glede obtožb o zlorabah svojega tržnega položaja na področju sistemskih vezij za telefonijo 3G (da, 3G!). Zaradi tega so jim naložili plačilo kazni v višini 242 milijonov evrov.

  Objavljeno: 20.7.2019 01:00več
 • Ko v digitalni metropoli zmanjka interneta

  Kaj se zgodi, ko zmanjka internetne povezave v milijonski metropoli ene izmed najbolj digitaliziranih držav, smo lahko ta konec tedna opazovali v Južni Koreji. Zaradi požara v kanalu, po katerem tečejo podzemni kabli v središču Seula, je bilo brez internetne povezave več kot 200.000 gospodinjstev, trgovin in drugih lokalov. Pretrganih je bilo 168.000 telefonskih linij in 220 optičnih kablov.

  Objavljeno: 27.11.2018 05:00več