Teme - vesolje

 • SpaceX-ov satelitski internet tudi v Veliki Britaniji

  Pisali smo že o satelitskem internetnem dostopu podjetja SpaceX. Tokrat je podjetje dobilo odobritev za delovanje tudi v Veliki Britaniji, prve uporabnike pa so že priklopili.

  Objavljeno: 13.1.2021 07:15več
 • Oblaki se selijo v vesolje

  Microsoft je predstavil novo oblačno storitev Azure Space, ki omogoča dostop do oblačnih storitev tudi na lokacijah, kjer internetne povezave ni oziroma je ta nezadostna za potrebe naročnikov. To bo omogočeno preko hitrih satelitskih povezav, ki bodo povezovale glavne podatkovne centre Azure z lokalnimi oblačnimi strežniki na poljubni lokaciji na zemeljski površini.

  Objavljeno: 21.10.2020 12:00več
 • Posnetki z Lune, popravljeni s pomočjo umetne inteligence

  Ameriški astronavti so pred desetletji med pristanki na Luno posneli tudi veliko video posnetkov, ki se jih da s pomočjo umetne inteligence presenetljivo dobro izboljšati.

  Objavljeno: 8.10.2020 10:47več
 • Britanska vlada investirala v napačne satelite

  Podjetje OneWeb, ki namerava postaviti satelitski internet s sateliti v nizki orbiti, podobno kot to počne SpaceX s Starlinkom, je šlo marca letos v postopek prisilnega prenehanja, ki je še najbolj podoben naši prisilni poravnavi. Velika Britanija kot država bo podjetje vložila do 500 milijonov funtov in tako pridobila okrog 20 odstotkov podjetja.

  Objavljeno: 27.6.2020 17:00več
 • Vdor v ameriško vesoljsko agencijo

  Pri ameriški vesoljski agenciji NASA so objavili poročilo o varnostnem vdoru, v katerem naj bi napadalci ukradli okoli 500 MB podatkov.

  Objavljeno: 22.6.2019 20:00več
 • Evropska vesoljska agencija napovedala komercialne lete

  Evropska vesoljska agencija ESA je napovedala komercialne lete v vesolje.

  Objavljeno: 10.6.2019 15:00več
 • Velika Britanija ne bo imela polnega dostopa do Galilea

  Zaradi nesoglasij glede dogovora o izstopu iz EU je britanska vlada izgubila še enega ministra. Sam Gyimah, ki je bil od januarja minister za univerze, znanost, razvoj in inovacije, je odstopil. Povod za odstop je bil britanski izstop tudi iz sistema Galileo, s katerim Evropska vesoljska agencija gradi konkurenco ameriškemu GPS-u.

  Objavljeno: 2.12.2018 12:00več
 • Internet z neba bližje resničnosti

  Ameriška agencija FCC (Federal Communications Commission) je Elonu Musku odobrila načrt za vzpostavitev internetnega dostopa z vesolja.

  Objavljeno: 4.4.2018 07:00več
 • SpaceX v vesolje pošilja prve satelite za dostop do interneta

  Elon Musk že vrsto let napoveduje, da bodo njegove družbe v vesolje poslale na tisoče satelitov, ki bodo omogočili širokopasovni dostop do interneta na celotni površini Zemlje. Videti je, da je napoved korak bližje udejanjenju, saj bo SpaceX predvidoma že v naslednjem vikendu v orbito poslal prva dva prototipa satelitov, ki bodo iz vesolja omogočali dostop do interneta.

  Objavljeno: 14.2.2018 01:00več
 • Sateliti izgubljeni zaradi programerske napake

  Rusija je prejšnji mesec tik po izstrelitvi vremenskega satelita Meteor-M z njim izgubila kontakt. Na raketi Souyz-2 je bilo še osemnajst drugih, manjših satelitov različnih podjetji (tako ruskih kot ameriških, japonskih, nemških...). Ruske oblasti so sedaj objavile, da naj bi bila za težave kriva programerska napaka.

  Objavljeno: 29.12.2017 13:00več