Teme - google

 • Android Pie je že na voljo

  Google je objavil končno različico operacijskega sistema Android 9.0, pri čemer je postalo jasno, da črka P v seznamu androidnih slaščic pomeni Pie (pita). Kot zdaj že običajno, pa nova različica ne bo takoj na voljo za vse telefone.

  Objavljeno: 7.8.2018 08:00več
 • Google bo pokleknil pred Kitajsko

  Google je leta 2010 prenehal ponujati svoj iskalnik na Kitajskem, ko z oblastmi niso našli skupnega jezika glede zahtevane cenzure. Od leta 2006 je Google ponujal cenzurirano verzijo svojega iskalnika, a se je situacija kasneje zapletla. Leta 2009 so odkrili hekerske napade, s katerimi so napadalci skušali pridobiti dostop do Gmaila kitajskih aktivistov za človekove pravice, zato se je Google naslednje leto odločil, da neha cenzurirati iskalne rezultate, in začel pogajanja za nudenje necenzurirane storitve. To ni uspelo, zato je Google zaprl kitajsko stran in uporabnike začel preusmerjati na necenzurirano hongkonško, ki so jo na celini kmalu blokirali.

  Objavljeno: 2.8.2018 05:00več
 • Čas je za pametne zvočnike – z zaslonom

  Lenovo je začel s prodajo svojega pametnega zaslona – Lenovo Smart Display. Če poenostavimo - gre za pametni zvočnik Google Home z dodanim zaslonom.

  Objavljeno: 27.7.2018 10:00več
 • Spletne strani brez HTTPS so po novem »ne varne«, pravi Chrome

  Kot smo že pisali, ima Google strogo časovnico, ki določa strategijo označevanja spletnih strani z in brez podpore šifriranju (HTTPS). Od torka je tako na voljo Chrome različica 68, ki spletne strani, ki ne podpirajo šifriranega prenosa podatkov, označuje kot »ne varne« (Not secure).

  Objavljeno: 26.7.2018 12:00več
 • Googlova stava na prihodnost stane skoraj milijardo dolarjev na četrtletje

  Googlovo matično podjetje Alphabet je končalo drugo finančno četrtletje in z rezultati ponovno navdušuje. Pod črto bi si lahko našteli kar za 8,3 milijarde dolarjev dobička, vendar je evropska protimonopolna kazen to vrednost znižala na »le« 3,2 milijarde. Finančni opazovalci so z rezultati vseeno zadovoljni, delnica je po objavi poročila zrasla.

  Objavljeno: 24.7.2018 10:00več
 • Fuksija, zamenjava za Android v naslednjih petih letih?

  Google že približno dve leti razvija nov operacijski sistem z delovnim imenom Fuksija (Fuchsia), ki bo morda nekega dne postal osnova za vse Googlove naprave, od pametnih zvočnikov, prek telefonov, do računalnikov. Čeprav gre uradno zgolj za raziskovalni projekt, interni viri iz Googla navajajo, da v podjetju obstaja predlog načrta, s katerim naj bi Fuksija nekega dne morda celo zamenjala Android in ChromeOS.

  Objavljeno: 21.7.2018 08:00več
 • Google odgovarja na sankcije Evropske komisije

  Po tem, ko je Evropska komisija kaznovala Google s kaznijo v višini 4,34 milijarde evrov, je spletni velikan na svoj način odgovoril na visoko sankcijo. V svojem blogu so zapisali, da ne razumejo, kako bi s svojim Androidom omejevali izbiro. Pravzaprav naj bi bilo stanje ravno nasprotno.

  Objavljeno: 19.7.2018 14:00več
 • Zaradi zlorabe položaja EU prisodil Googlu rekordno visoko kazen

  Google je že precej časa pod drobnogledom Evropske komisije zaradi svojega prevladujočega položaja pri spletnih storitvah, predvsem glede zlorabljanja položaja kot vodilni ponudnik na področju spletnih iskalnikov. Tokrat je Evropska komisija razsodila, da Google zlorablja tudi svoj položaj z operacijskim sistemom Android, kjer je iskalnik podatkov seveda vezan na Googlovo storitev.

  Objavljeno: 18.7.2018 13:00več
 • Android Go - (pametni) telefoni pod 100 dolarji/evri?

  Leto dni in še malce čez je od tega, kot je Googlov šef Sundar Pichai napovedal »lahko« različico Androida, Android Go, ki naj bi bil namenjen strojno kar najmanj opremljenim pametnim telefonom. Taki telefoni naj bi bili namenjeni prodaji v državah, kjer je cena bistvenega pomena (denimo Indija) in naj bi uporabnikom kljub temu omogočili bolj ali manj vse dobrote, ki smo jih deležni uporabniki »običajnih« pametnih telefonov. Še več, napovedal je upanje, da bodo taki telefoni, z le 1 GB pomnika, počasnejšimi procesorji in slabšim zaslonom, morda na voljo že za 30 dolarjev.

  Objavljeno: 16.7.2018 11:00več
 • Tujci nam berejo Gmail sporočila

  Google je razkril, da do elektronske pošte uporabnikov Gmaila dostopajo razvijalci s storitvijo povezanih aplikacij.

  Objavljeno: 4.7.2018 15:00več
ph