Teme - PC

 • Osebni računalniki po dolgih letih z rastjo

  Po podatkih analitskih hiš Gartner in IDC je trg osebnih računalnikov v letu 2019 zrasel za nekaj odstotkov – prvič od leta 2011.

  Objavljeno: 14.1.2020 13:40več
 • Prodaja osebnih računalnikov ponovno opazno raste

  Tako družba IDC kot Gartner poročata, da je prodaja osebnih računalnikov, ki vključujejo tako prenosne, kot namizne računalnike, v drugem četrtletju letošnjega leta zrasla precej več od pričakovanj. IDC poroča, da se prodaja povečala kar za 4,7% glede ne enako obdobje leta 2018, kar je po dolgih letih padanja precej nenavaden pojav. Skupno je bilo v prodanjao poslanih 64,9 milijonov osebnih računalnikov.

  Objavljeno: 15.7.2019 01:00več
 • Fujitsu zapira tovarno v nemškem Augsburgu

  Japonski proizvajalec Fujitsu se je odločil, da bo po dolgih letih uporabe zaprl svojo tovarno v nemškem mestu Augsburg. S to odločitvijo je ogroženih 1.500 delovnih mest v tovarni, menda pa še dodatnih 300 delovnih mest drugod po Nemčiji.

  Objavljeno: 29.10.2018 10:00več
 • Lenovo ponovno največji proizvajalec računalnikov na svetu

  Kitajski proizvajalec PCjev (in še česa) je v tretji četrtini leta 2018 ponovno prodal več računalnikov kot HP.

  Objavljeno: 11.10.2018 08:00več
 • Prodaja PCjev narašča, telefonov pada

  Kar nekaj let je veljalo, da se zanimanje za osebne računalnike, v prvi vrsti PC pospešeno zmanjšuje, interes nad pametnimi telefoni pa povečuje. Zato je zelo zanimivo, da se je v zadnjih dveh četrtletjih zgodba, čeprav verjetno za kratek čas, obrnila.

  Objavljeno: 16.7.2018 09:00več
 • Prodaja PCjev v Evropi raste

  Podjetje IDC v najnovejšem poročilu »Personal Computing Device Tracker for Europe« ugotavlja, da se je v Evropi prodaja osebnih računalnikov v prvem četrtletju dvignila za kar 11,7 odstotka. 17.400.000 računalnikov (in prenosnikov) sicer pomeni 1,6 odstotno zvišanje prodaje glede na isto četrtletje leta 2016. Če na zvišanje gledamo na tak način, seveda ni tako visoko, vendar je vsak »ne padec« po dolgem obdobju nižanja prodaje dobrodošel.

  Objavljeno: 24.4.2017 09:00več
 • Gartner: prilagodite se ali umaknite

  Ugledna analitska družba Gartner v svoji najnovejši raziskavi in analizi trga osebnih računalnikov PC naslavlja predvsem proizvajalce tovrstne opreme. Sporočilo in povzetek raziskave sta jasna: prilagodite se novim razmeram ali pa se umaknite iz trga osebnih računalnikov.

  Objavljeno: 16.9.2016 01:00več
 • Novi najzmogljivejši Intel Core i7 Broadwell-E

  Intel uradno sicer še ni najavil svojega najzmogljivejšega procesorja za osebne računalnike, vendar so o njem že pricurljali številni zanimivi podatki. Kdor je res vztrajen, ga morda lahko celo kupi na eBayu. Ker je Intel številne predserijske primerke razdelil raznim partnerjem, so si nekateri očitno dovolili, da poizkušajo z redkim izdelkom zaslužiti še kak dolar več. Cena novega procesorja Broadwell-E Core i7-6950X trenutno dosega nekaj manj kot 2.000 dolarjev, dvakrat več kot Intel trenutno ceni sedanji najzmogljivejši procesorski primerek.

  Objavljeno: 4.5.2016 01:00več
 • Remix OS – Android na za PCje

  Zelo verjetno še niste slišali za podjetje Jide Technologies, še manj za njihov operacijski sistem Remix OS. V ozadju je skupina bivših razvijalcev družbe Google, ki je pripravila operacijski sistem združljiv z Androidom primeren za uporabo na generičnih računalnikih PC. Sprva so načrtovali celo razvoj svoje lastne strojne opreme, vendar so zamisel opustili, ohranili pa programsko plat projekta.

  Objavljeno: 13.1.2016 01:00več
 • Android na PCju, drugič

  Priljubljeni posnemovalnik operacijskega sistema Android je dobil naslednika. Največja pridobitev emulatorja BlueStacks 2, ki omogoča, da na PCju poganjamo mobilne aplikacije z Androida, je večopravilnost. Hkratno delo z več odprtimi programi je podprto s priročnimi zavihki, ki poskrbijo za brezšivno prehajanje z enega programskega izdelka na drugega. Poleg osrednje pridobitve je izboljšani posnemovalnik bogatejši za kontrole, ki bolje posnemajo delovanje telefona oziroma tablice, med njimi sporočanje lokacije, tresenje zaslona in nastavitev glasnosti. Več kot 100 milijonov uporabnikov aplikacije si lahko izboljšano verzijo omisli že danes. Namestitvena datoteka je sleherniku na voljo brezplačno.

  Objavljeno: 5.12.2015 12:00več