Objavljeno: 20.2.2024 07:00 | Teme: PC, IDC, raziskave, umetna inteligenca

Osebni računalniki z vgrajeno podporo za umetno inteligenco

Sodeč po poročilu družbe IDC naj bi proizvajalci leta 2027 proizvedli kar 167 milijonov računalnikov z vgrajeno podporo za umetno inteligenco letno. Povpraševanje po tovrstnih izdelkih naj bi v naslednjih letih raslo s 60% letno, kar nakazuje pravcati preporod tega segmenta strojne opreme, ki je že vrsto let v stagnaciji.

Poročilo IDC napoveduje, da lahko že v letu 2024 pričakujemo, da bodo tovrstni računalniki s posebnimi procesnimi enotami (SoC) za generativno umetno inteligenco dosegli raven prodaje okoli 50 milijonov enot. Kot glavni razlog navajajo ekonomičnost rabe, saj za uporabo generativne umetne inteligence, zlasti tiste generirane na lokalnih procesnih enotah, današnji CPU in GPU porabijo dosti energije in procesne zmogljivosti, s tem pa se povečuje tudi obraba.

Proizvajalci procesorjev za osebne računalnike zato v svoje izdelke vgrajujejo nevronske procesne enote (NPU), ki te naloge izvajajo učinkoviteje. Qualcomm, Apple, AMD in Intel danes že dobavljajo procesorje za to novo generacijo osebnih računalnikov.

IDC napoveduje, da bomo v naslednjih letih videli tri tipe osebnih računalnikov s podporo za umetno inteligenco. V prvo skupino, ki bo na voljo letos, sodijo sistemi s procesnimi enotami NPU, ki zmorejo manj kot 40 tera operacij na sekundo (TOPS) in običajno omogočajo lokalno izvajanje določenih funkcij umetne inteligence v aplikacijah.

Korak višje, v naslednji generaciji srečamo računalnike z enotami NPU z zmogljivostjo 40–60 TOPS. Ta kategorija izdelkov naj bi bila primerna za uporabo z novo generacijo operacijskih sistemov, kjer bo umetna inteligenca imela primarno vlogo. Prihod teh izdelkov lahko pričakujemo že naslednje leto, skladno s prihodom nove generacije operacijskega sistema Windows ter konkurenčnih OS.

V tretjem valu bodo prišli na vrsti napredni osebni računalniki, kjer procesne enote NPU zmorejo več kot 60 TOPS. Čeprav noben proizvajalec silicija še ni napovedal takšnih izdelkov, IDC pričakuje, da se bodo pojavili v prihodnjih letih. Tovrstni računalniki bodo spodobni lokalno procesirati bremena umetne inteligence, ki jih danes pripisujemo predvsem strežnikom in storitvam v oblaku.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji