Teme - umetna inteligenca

 • Posnetki z Lune, popravljeni s pomočjo umetne inteligence

  Ameriški astronavti so pred desetletji med pristanki na Luno posneli tudi veliko video posnetkov, ki se jih da s pomočjo umetne inteligence presenetljivo dobro izboljšati.

  Objavljeno: 8.10.2020 10:47več
 • Umetna inteligenca za socialno distanciranje

  Microsoft je na virtualni konferenci Ignite med drugim predstavil funkcijo Spatial Analysis ki s pomočjo umetne inteligence prepoznava, če se ljudje v prostoru držijo pravil o socialnem distanciranju.

  Objavljeno: 23.9.2020 15:59več
 • Umetna inteligenca prepoznava bote in trole

  Manipulativne objave in širjenje neresnic na družbenih omrežjih postajajo velik problem, letos pa mu svet posveča več pozornosti iz dveh razlogov – zaradi razmaha med epidemijo covida-19 in zaradi bližajočih ameriških predsedniških volitev. Že volitve pred štirimi leti so namreč potekale v senci napadov tujih (pogosto se obtožuje Rusijo) trolov. Podobno je bilo tudi med kampanjo za britanski izstop iz Evropske unije, kjer se je splet prav tako šibil pod težo zavajanj. Za destabilizacijo in vnašanje nemirov namreč ni treba več na ulice – dovolj je razdor in nezaupanje sejati po spletu.

  Objavljeno: 24.7.2020 10:00več
 • IBM stavi na umetno inteligenco in hibridini oblak

  IBM je ne letni konferenci Think prikazal novo vizijo razvoja, prvič pod okriljem novega direktorja Arvinda Krishne. V svojem nagovoru je poudaril, da IBM vidi prihodnost informacijske tehnologije in storitev v umetni inteligenci in hibridnih oblakih, kjer je IBM doslej bil vsekakor v ospredju. Na primer z rešitvijo IBM Watson.

  Objavljeno: 19.6.2020 08:00več
 • IBM ne bo več ponujal, razvijal ali raziskoval sistemov za prepoznavo obrazov

  Izvršni direktor IBMa, Arvind Krishna, je v pismu ameriškemu Kongresu zapisal, da podjetje ne bo več ponujalo in razvijalo splošnih sistemov za prepoznavo obraza. Ključni razlog, ki ga je navedel, je nenatančnost oz. rasna pristranskost tovrstnih sistemov.

  Objavljeno: 10.6.2020 11:00več
 • Tesla z avtopilotom naravnost v tovornjak

  V Tajvanu je avtopilot Tesle Model 3 spregledal tovornjak, ki je sredi prehitevalnega pasu ležal na boku.

  Objavljeno: 2.6.2020 10:35več
 • Googlova umetna inteligenca ni vsemogočna: neuspeh v medicini

  Pogosto pišemo o umetni inteligenci, pri čemer navadno poročamo o uspehih različnih oblik umetne inteligence. Na področju medicine se trudijo Google (in podružnica DeepMind), IBM in številni drugi igralci, ki med drugim razvijajo orodja za lažjo, hitrejšo in bolj avtomatično diagnostiko. A vedno ne gre po načrtih. Google je razkril, kako je njegovi umetni inteligenci spodletelo.

  Objavljeno: 29.4.2020 05:00več
 • V svet vohunov prihaja umetna inteligenca

  Za britansko obveščevalno službo GCHQ je inštitut RUSI (Royal United Services Institute) preučil, kako pomembna bo umetna inteligenca v prihodnost obveščevalne in protiobveščevalne dejavnosti. Ugotovili so, da ker napadalci čedalje pogosteje uporabljajo umetno inteligenco, bo moralo enako veljati tudi za vse tri britanske obveščevalne službe (GCHQ, MI5 in MI6). Pri tem pa umetna inteligenca sama po sebi ne bo dovolj, saj bo uporabna kot podpora človeškim strokovnjakom.

  Objavljeno: 27.4.2020 10:00več
 • Amazon vodi tudi na področju storitev umetne inteligence

  Rešitve in storitve na temelju algoritmov umetne inteligence na seznamu prioritet v podjetjih zelo visoko kotirajo, a za uporabo zahtevajo visoke investicije v infrastrukturo, zato je lažja pot najem teh storitev v oblaku. Zaradi tega najbrž ni nobeno presenečenje, da so vodilni ponudniki storitev s področja umetne inteligence prav hiper podatkovni centri, ki tudi sicer vodijo pri ponudbi storitev v oblaku.

  Objavljeno: 9.3.2020 16:00več
 • Oglasno sporočilo

  RPA - Robotska avtomatizacija procesov

  Podjetja pri poslovanju uporabljajo na stotine med seboj slabo povezanih aplikacij in zato zaposleni za izvajanje procesov tudi do 10x na uro preklopijo med njimi, kar zmanjšuje njihovo produktivnost, povečuje število napak in posledično povzroča visoke stroške. Predlagamo, da v okviru digitalizacije poslovanja preverite tudi rešitev RPA - Robotska avtomatizacija procesov in z njo delno ali v celoti avtomatizirate poslovne procese.

  Objavljeno: 7.1.2020 10:28več