Teme - umetna inteligenca

 • Zaščita proti umetni inteligenci

  Raziskovalci iz Belgije so pokazali slikovni vzorec, s pomočjo katerega se lahko skrijemo pred umetno inteligenco in njeno prepoznavo ljudi.

  Objavljeno: 24.4.2019 11:00več
 • Umetna inteligenca ustvarila nov šport

  Oblikovalska agencija AKQA je s pomočjo umetne inteligence izumila nov šport.

  Objavljeno: 15.4.2019 08:00več
 • Samovozečih avtomobilov še ne bo (prav kmalu)

  Šef Forda, Jim Hackett, je na dogodku Detroit Economic Club v pogovoru povedal, da bodo samovozeči avtomobili po njegovem še dolgo omejeni na zelo ozke in specializirane namene, predvsem pa bodo vozili le po strogo omejenih delih nekaterih mest. Ker da je problem samodejne vožnje tako zelo kompleksen.

  Objavljeno: 10.4.2019 12:00več
 • Samodejna vožnja zgolj z uporabo kamer in sistema GPS

  Današnji avtomobili, ki podpirajo samodejno vožnjo po običajnih cestah so opremljeni z vrhunsko, zmogljivo, a drago opremo, kot so radarji LIDAR, zmogljivi namenski računalniki in številna druga tipala. Zato preseneča, da je mlado zagonsko podjetje Wayve iz okrilja univerze Cambridge v Veliki Britaniji predstavil rešitev, ki za samodejno vožnjo uporablja zgolj razmeroma običajne kamere, sprejemnik GPS in računalniško opremo, ki stane le drobec tega, kar uporabljajo Waymo (Google), Uber, Tesla in drugi velikani.

  Objavljeno: 8.4.2019 01:00več
 • Google svoj svet modrecev ukinil teden dni po ustanovitvi

  Zgolj eden dni po najavi ustanovitve svetovalnega odbora za etična vprašanja o umetni inteligenci, avtomatizaciji in sorodnih tehnologijah (ATEAC) je Google sporočil, da ga bodo razpustili. K temu jih je prisilil izrazito negativen odziv javnosti na izbor Kay Coles James kot članice odbora. Problematična je tudi vključitev Dyan Gibbens.

  Objavljeno: 6.4.2019 05:00več
 • Googlov svet modrecev za umetno inteligenco

  Google je ustvaril globalni svetovalni odbor za etična vprašanja o umetni inteligenci, avtomatizaciji in sorodnih tehnologijah. Uradno se imenuje ATEAC (Advanced Technology External Advisory Council). Sestavlja ga osem strokovnjakov z različnih področij, relevantnih za presojo. To so Alessandro Acquisti (vedenjska ekonomija in zasebnost), Bubacarr Bah (aplikativna matematika), De Kai (procesiranje jezika, glasbena tehnologija in strojno učenje), Dyan Gibbens (industrijsko inženirstvo in avtonomni sistemi), Joanna Bryson (psihologija in umetna inteligenca), Kay Coles James (javne politike), Luciano Floridi (filozofija in digitalna etika) in William Joseph Burns (zunanja politika in diplomacija). Kot vidimo, gre za pester nabor znanj, s katerimi naj bi reševal dileme, ki jih bo prinesla umetna inteligenca.

  Objavljeno: 28.3.2019 05:00več
 • "Nobelova nagrada" za računalništvo utemeljiteljem nevronskih mrež

  Letošnjo Turingovo nagrado, ki v svetu računalništva in tehnologije šteje toliko kot Nobelova, ker slednje za to področje pač ni, prejmejo Yann LeCun, Geoffrey Hinton in Yoshua Bengio za svoje delo na področju globokega učenja (deep learning), kar je ustvarilo pogoj za razvoj moderne umetne inteligence. Nagrada, ki jo ACM (Association for Computing Machinery) podeljuje že od leta 1966, prinaša tudi milijon dolarjev finančnega nadomestila.

  Objavljeno: 27.3.2019 20:00več
 • Goljufivi stroji

  Umetno inteligenco, strojno učenje ali digitalno evolucijo pogosto uporabimo, kadar iščemo rešitev problema, ki je z razmislekom in konvencionalnimi algoritmi ne moremo najti – bodisi je preveč spremenljivk bodisi sploh ne vemo, kako se lotiti problema. Tedaj ne poznamo poti do rešitve, poznamo le razmere, ki jim mora ustrezati. Umetna inteligenca bo vedno našla rešitve, ki pa so včasih hudo različne od tega, kar smo želeli. Tudi stroji znajo namreč »goljufati«, če je to v okviru razmer.

  Objavljeno: 29.1.2019 | Kategorija: Nove tehnologijeveč
 • Umetna inteligenca blesti v pisanju lažnih novic

  Raziskovalni inštitut OpenAI iz San Francisca, ki ga financirajo številni vplivneži iz Silicijeve doline, na primer Elon Musk in Peter Thiel, je predstavil umetno inteligenco, ki zna sama pisati že zelo koherentna besedila. Ker je nova umetna inteligenca zelo sposobna pri pisanju prepričljivih, a povsem lažnih besedil, so se odločili, da je za zdaj ne bodo spustili v javnost.

  Objavljeno: 16.2.2019 05:00več
 • V debaterstvu umetna inteligenca še ni kos človeku

  Umetna inteligenca nas je že premagala v šahu, goju in številnih drugih igrah, odlično se znajde tudi kot zdravnik, a v debaterstvu smo za zdaj še spredaj. V San Franciscu se je končala debata med IBMovo umetno inteligenco Debater in svetovnim prvakom Harishem Natarajanom. Debato je dobil slednji.

  Objavljeno: 13.2.2019 05:00več