Teme - umetna inteligenca

 • Intel Neural Compute Stick 2

  Intel je predstavil drugo generacijo procesne enote Neural Compute Stick, ki omogoča procesiranje algoritmov s področja strojnega učenja in umetne inteligence v napravi velikosti ključka USB. Majhne dimenzije močno zavajajo, saj gre za zmogljivo procesno enoto, ki nadomešča uporabo strežnikov v oblaku, to procesno moč pa daje na voljo lokalno, tudi v mobilnih napravah, kot so droni, roboti in razne naprave IoT.

  Objavljeno: 19.11.2018 10:00več
 • Nevronska mreža na ključku

  Intel je predstavil napravo za obdelovanje informacij po vzoru človeških možganov Neural Compute Stick 2.

  Objavljeno: 14.11.2018 12:00več
 • Umetna inteligenca bere novice

  Kitajska novičarska agencija Xinhua je predstavila animiranega napovedovalca, ki s pomočjo umetne inteligence bere novice.

  Objavljeno: 12.11.2018 10:00več
 • Umetna inteligenca, ki se jezikov uči kot otroci

  Raziskovalci na univerzi MIT razvijajo zanimivo rešitev, pri kateri računalniški sistem neznane jezike obvladuje z opazovanjem aktivnosti in konteksta uporabe posameznih besed. Uporablja seveda različne algoritme s področja umetne inteligence in strojnega učenja.

  Objavljeno: 2.11.2018 07:00več
 • Umetna inteligenca prepozna predmet po opisu

  Raziskovalci univerze Massachusetts Institute of Technology (MIT) so razvili algoritem, sposoben učenja, ki predmete prepozna iz podanega opisa.

  Objavljeno: 19.9.2018 09:00več
 • Google Assistant postaja poliglot

  Google je na sejmu IFA objavil, da bo programski asistent (imenovan preprosto Google Assistant) po novem poliglot – v praksi bo sočasno razumel dva jezika.

  Objavljeno: 31.8.2018 13:00več
 • Tesla razvija svoj čip za umetno inteligenco

  Podjetje Tesla je v svojem nedavnem poslovnem poročilu mimogrede razkrilo, da že dve leti razvija svojo lastno procesorsko tehnologijo za umetno inteligenco, strojno učenje in računalniški vid, ki jih bodo uporabljali prvenstveno v svojih prihodnjih avtomobilih.

  Objavljeno: 8.8.2018 10:00več
 • Umetna inteligenca za boljše ceste

  Raziskovalci kanadske univerze Waterloo so prišli do zanimive zamisli, kako olajšati, pohitriti in poceniti vzdrževanje cestne infrastrukture. Danes luknje in druge poškodbe cestišča beležijo in ocenjujejo cestni delavci »ročno«, kar je počasno in drago. Raziskovalci namesto tega predlagajo uporabo računalniškega vida in umetne inteligence, ki lahko iz posnetkov cestišča samodejno razbere, kje je potrebno opraviti popravilo.

  Objavljeno: 6.8.2018 13:00več
 • Umetna inteligenca bo ustvarila toliko delovnih mest, kot jih bo zaprla

  Revizijska hiša PricewaterhouseCoopers (PwC) je nedavno objavila zanimivo poročilo, po katerem naj bi umetna inteligenca v naslednjih 20 letih ustvarila vsaj toliko delovnih mest, kot jih bo zaprla zaradi avtomatizacije procesov. Seveda pa bodo znotraj gospodarstva branže, ki bodo na račun tega izgubile, druge pa pridobile.

  Objavljeno: 17.7.2018 10:00več
 • Umetna inteligenca loči glasbila s posnetka

  V laboratoriju Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) na ameriškem inštitutu MIT so razvili umetno inteligenco, ki je iz posnetka sposobna izločiti zgolj zvok posameznega instrumenta.

  Objavljeno: 6.7.2018 16:00več
ph