Teme - umetna inteligenca

 • Microsoft kupuje Nuance, specialista za prepoznavo govora

  Microsoft bo za podjetje odštel 19,7 milijarde dolarjev, kar je njegov drugi najdražji nakup v zgodovini. Več je leta 2016 odštel le za Linkedin – 26 milijard.

  Objavljeno: 14.4.2021 14:00več
 • Pokončna robotska kmetija

  Zagonsko podjetje Plenty razvija računalniško kmetijo, ki jo upravljajo roboti in kjer rastline rastejo v pokončnih linijah.

  Objavljeno: 28.12.2020 11:11več
 • DeepMind po šahu, goju in šogiju obvlada tudi igre za Atari

  Morda se ne zdi tako, a igrati šah je bistveno laže od igranja še tako primitivne videoigre, kot je na primer Pac-Man. Zato ni presenetljivo, da je umetna inteligenca šah obvladala že leta 1997, igro go leta 2016, videoigre pa – DeepMind pravi, da sedaj.

  Objavljeno: 27.12.2020 20:00več
 • Posnetki z Lune, popravljeni s pomočjo umetne inteligence

  Ameriški astronavti so pred desetletji med pristanki na Luno posneli tudi veliko video posnetkov, ki se jih da s pomočjo umetne inteligence presenetljivo dobro izboljšati.

  Objavljeno: 8.10.2020 10:47več
 • Umetna inteligenca za socialno distanciranje

  Microsoft je na virtualni konferenci Ignite med drugim predstavil funkcijo Spatial Analysis ki s pomočjo umetne inteligence prepoznava, če se ljudje v prostoru držijo pravil o socialnem distanciranju.

  Objavljeno: 23.9.2020 15:59več
 • Umetna inteligenca prepoznava bote in trole

  Manipulativne objave in širjenje neresnic na družbenih omrežjih postajajo velik problem, letos pa mu svet posveča več pozornosti iz dveh razlogov – zaradi razmaha med epidemijo covida-19 in zaradi bližajočih ameriških predsedniških volitev. Že volitve pred štirimi leti so namreč potekale v senci napadov tujih (pogosto se obtožuje Rusijo) trolov. Podobno je bilo tudi med kampanjo za britanski izstop iz Evropske unije, kjer se je splet prav tako šibil pod težo zavajanj. Za destabilizacijo in vnašanje nemirov namreč ni treba več na ulice – dovolj je razdor in nezaupanje sejati po spletu.

  Objavljeno: 24.7.2020 10:00več
 • IBM stavi na umetno inteligenco in hibridini oblak

  IBM je ne letni konferenci Think prikazal novo vizijo razvoja, prvič pod okriljem novega direktorja Arvinda Krishne. V svojem nagovoru je poudaril, da IBM vidi prihodnost informacijske tehnologije in storitev v umetni inteligenci in hibridnih oblakih, kjer je IBM doslej bil vsekakor v ospredju. Na primer z rešitvijo IBM Watson.

  Objavljeno: 19.6.2020 08:00več
 • IBM ne bo več ponujal, razvijal ali raziskoval sistemov za prepoznavo obrazov

  Izvršni direktor IBMa, Arvind Krishna, je v pismu ameriškemu Kongresu zapisal, da podjetje ne bo več ponujalo in razvijalo splošnih sistemov za prepoznavo obraza. Ključni razlog, ki ga je navedel, je nenatančnost oz. rasna pristranskost tovrstnih sistemov.

  Objavljeno: 10.6.2020 11:00več
 • Tesla z avtopilotom naravnost v tovornjak

  V Tajvanu je avtopilot Tesle Model 3 spregledal tovornjak, ki je sredi prehitevalnega pasu ležal na boku.

  Objavljeno: 2.6.2020 10:35več
 • Googlova umetna inteligenca ni vsemogočna: neuspeh v medicini

  Pogosto pišemo o umetni inteligenci, pri čemer navadno poročamo o uspehih različnih oblik umetne inteligence. Na področju medicine se trudijo Google (in podružnica DeepMind), IBM in številni drugi igralci, ki med drugim razvijajo orodja za lažjo, hitrejšo in bolj avtomatično diagnostiko. A vedno ne gre po načrtih. Google je razkril, kako je njegovi umetni inteligenci spodletelo.

  Objavljeno: 29.4.2020 05:00več