Teme - umetna inteligenca

 • Svetovni prvak v goju se umika umetni inteligenci

  Lee Sedol, ki ga je svetovna javnost spoznala pred tremi leti, ko je v eni igri izmed petih premagal umetno inteligenco AlphaGo pri igranju goja, se bo upokojil. Drugi na svetovni lestvici igralcev z največ osvojenimi naslovi in po nekaterih metrikah celo najboljši igralec na svetu bo profesionalno igranje goja obesil na klin, ker se je pojavil nasprotnik, ki ga ne bo moč premagati. Lee Sedol ima v mislih umetno inteligenco.

  Objavljeno: 28.11.2019 05:00več
 • Unescov center za umetno inteligenco bo v Ljubljani

  Na generalni konferenci Unesca v Parizu so potrdili, da bo prvi globalni center za umetno inteligenco pod okriljem Unesca dobil sedež v Ljubljani.

  Objavljeno: 26.11.2019 13:00več
 • Microsoft Project Cortex – nabiranje znanja na osnovi dokumentacije z umetno inteligenco

  Microsoft je na konferenci Ignite predstavil nov pripomoček za učinkovitejše pisarniško delo, ki so mu za zdaj nadeli ime Project Cortex. Rešitev zna analizirati različne vire podatkov, kot so dokumenti Office 365, podatki v portalih SharePoint in drugi zunanji viri podatkov, do katerih uporabniki dostopajo pri svojem delu. S pomočjo strojnega učenja nato orodje analizira, kategorizira in na koncu predstavi podatke uporabnikom. 

  Objavljeno: 18.11.2019 07:00več
 • Aplikacija namesto zdravnika? Ne še.

  Britansko javno zdravstvo (NHS) uradno podpira aplikacijo Babylon, ki paciente povezuje z osebnimi zdravniki, omogoča naročanje receptov in – na podlagi vpisanih simptomov oceni, katero bolezen ima uporabnik. Izkaže se, da ob enakih simptomih moškemu uporabniku izstreli »morebitni srčni infarkt«, ženski pa – »napad panike«.

  Objavljeno: 17.10.2019 10:00več
 • Gartnerjev cikel navdušenja za umetno inteligenco

  Kdor se uči uporabljati tehnologijo umetne inteligence, tvega in dela napake. Toda kdor ne tvega, ne more računati na rast v svojem poslovnem segmentu. To bi lahko bil osnovni povzetek Gartnerjeve najnovejše raziskave in grafa cikla navdušenja (Gartner Hype Cycle) nad tehnologijami, ki jih skupno označujemo kot umetno inteligenco.

  Objavljeno: 13.10.2019 18:00več
 • Veriženje blokov, umetna inteligenca in naprave IoT za upravljanje naročil

  Nove tehnologije, kot so veriženje blokov, umetna inteligenca in naprave IoT naj bi močno vplivale na način dela in procese v logistiki, vendar so doslej te novosti bile le delno uporabljene v razširjenih poslovnih rešitvah za to vertikalo. IBM v rešitvi Sterling Order Management System zdaj združuje vse v celovitem sistemu za upravljanje nabarvanih verig.

  Objavljeno: 13.10.2019 08:00več
 • Google v boj proti deepfakom z deepfaki

  Moderne tehnologije, kot je strojno učenje in nevronske mreže, omogočajo pripravo izdelkov in manipulacije, ki si jih še pred nekaj leti nismo mogli zamisliti, danes pa jih težko ločimo od resničnosti. S tehnologijo deepfake lahko predrugačimo videoposnetke tako, da so na njih osebe, ki jih tam sploh ni bilo, s tehnologijo za sintezo govora pa jim lahko v usta polagamo poljubne besede. Google pravi, da je to lahko resen problem, proti kateremu se bodo borili z enako mero. Izdali so bazo 3000 videoposnetkov deepfake, ki jih lahko raziskovalci uporabijo za pripravo in trening orodij, namenjenih za prepoznavo deepfakov.

  Objavljeno: 29.9.2019 05:00več
 • Pripravite se na umetno inteligenco na delovnem mestu

  Raziskovalna družba Gartner je v okviru konference Digital Workplace Summit v Londonu spregovorila o prihajajočemu naglemu vstopanju rešitev na temelju umetne inteligence v poslovno okolje, še posebej na delovna mesta v pisarnah. Po ocenah, naj bi tehnologija umetne inteligence, zlasti v obliki pametnih digitalnih pomočnikov postala uveljavljen vsakdanji pripomoček že do leta 2025.

  Objavljeno: 17.9.2019 08:00več
 • Gmail dobiva pomoč umetne inteligence

  Google je začel tehnologijo umetne inteligence za pregledovanje pravopisa iz programa Docs počasi seliti tudi v priljubljeni spletni odjemalec za elektronsko pošto Gmail. Umetna inteligenca bo kmalu znala samodejno popravljati najbolj pogoste napake že med tipkanjem besedila elektronskih spočil na način, ki je precej boljši in zanesljiv od današnjih algoritmov za črkovanje.

  Objavljeno: 22.8.2019 08:00več
 • Intelova tehnologija za hitrejšo umetno inteligenco

  Umetna inteligenca in strojno učenje sodita med najzahtevnejša računalniška bremena, zato se raziskave vse bolj usmerjajo v učinkovito strojno pospeševanje tovrstnih računskih operacij. Intel že dalj časa razvija specializirane procesorje Loihi, ki "simulirajo nevrone v računalniških možganih".

  Objavljeno: 21.7.2019 05:00več