Teme - programiranje

 • Google predlaga nov podatkovni jezik Logica kot zamenjavo za SQL

  Večina poslovnih programskih rešitev danes temelji na uporabi podatkovnih baz. Za dostop do podatkov pa programi v veliki večini uporabljajo strukturiran jezik za poizvedbe SQL (Structured Query Language), ki je nastal že davnega leta 1974. Pri družbi Google menijo, da prihaja čas za modernejši pristop za poizvedbo podatkov, ki uporablja matematično logiko in abstrakcijo namesto posnemanja naravnega angleškega jezika, prvič uporabljenega v jeziku COBOL, po katerem se zgleduje tudi SQL.

  Objavljeno: 20.4.2021 07:00več
 • Spletni hackathon Codemania

  V zadnjem vikendu januarja bo potekal virtualni hackathon, tekmovanje v treh programerskih izivih, poleg denarnih nagrad pa se ponuja tudi možnost zaposlitve.

  Objavljeno: 27.1.2021 10:21več
 • GitHub bo odpravil gesla

  Microsoftovo spletišče GitHub bo prihodnje leto odpravilo gesla za programski dostop do spletnih shramb kode.

  Objavljeno: 17.12.2020 12:58več
 • Koronavirus je spodbudil programiranje

  Pandemija je na številnih področjih ohromila gospodarsko dejavnost in postavila resne omejitve ustvarjalnosti, denimo v kulturi, toda najnovejše poročilo portala GitHub kaže, da to ne velja za področje računalniškega programiranja. Ravno nasprotno, delo od doma in več časa na voljo za delo za računalnikom sta prispevala k temu, da so se količina opravljenega dela in število programskih projektov zelo povečali.

  Objavljeno: 5.12.2020 16:00več
 • Začenja se Evropski teden kode

  Letošnji Evropski teden kode (EU Code Week) se začne v soboto, 10. oktobra, seveda pa bo potekal preko spleta.

  Objavljeno: 8.10.2020 07:19več
 • GitHub bo opustil termine »master« in »slave«

  Spletišče GitHub (v lasti Microsofta) je objavilo spremembo pri nekaterih privzetih izrazih - zaradi politične korektnosti bodo med drugim opustili izraza »master« (gospodar) in »slave« (suženj).

  Objavljeno: 17.6.2020 09:47več
 • Microsoft Build 2020 in NTK na daljavo

  Svetovna epidemija je med drugim seveda povzročila, da so bili praktično vsi pomembnejši javni dogodki v računalniški industriji odpovedani ali prestavljeni. Kdor je imel srečo, da ti niso bili načrtovani prav v trenutku vrhunca krize, se je uspel prilagoditi in je konference preselil v virtualno okolje. Sem sodi tudi Microsoft, ki je svoje glavne dogodke med prvimi organiziral prek interneta, povrh vsega brezplačno, kar je močno povečalo interes strokovne javnosti.

  Objavljeno: 20.5.2020 16:00več
 • New Jersey urgentno išče strokovnjake za COBOL

  Epidemija koronavirusa ima nepredvidljive učinke na ustroj sodobne družbe. Phil Murphy, guverner ameriške zvezne države New Jersey, je na nedavni tiskovni konferenci med drugim javnost pozval, da urgentno potrebujejo strokovnjake za »Cobalt«, pri čemer je misli pravzaprav na programerje s poznavanjem programskega jezika COBOL.

  Objavljeno: 11.4.2020 06:00več
 • Prihaja prva slovenska Python konferenca

  Aprila prihaja prva slovenska Python konferenca, organizirana s strani skupnosti.

  Objavljeno: 28.2.2020 10:13več
 • COBOL bo pomemben tudi v prihodnosti

  Kljub nenehnemu razvoju in napredku, stare tehnologije redko dokončno umrejo. Kdor misli, da v letu 2020 ni prostora za razpravljanje o programih napisanih v jeziku COBOL, se krepko moti. Nedavna raziskava, ki jo je objavilo podjetje Micro Focus, kaže pravzaprav skoraj nasprotno sliko, vlaganja v programe v COBOLu se celo povečujejo.

  Objavljeno: 13.2.2020 12:00več