Teme - programiranje

 • COBOL bo pomemben tudi v prihodnosti

  Kljub nenehnemu razvoju in napredku, stare tehnologije redko dokončno umrejo. Kdor misli, da v letu 2020 ni prostora za razpravljanje o programih napisanih v jeziku COBOL, se krepko moti. Nedavna raziskava, ki jo je objavilo podjetje Micro Focus, kaže pravzaprav skoraj nasprotno sliko, vlaganja v programe v COBOLu se celo povečujejo.

  Objavljeno: 13.2.2020 12:00več
 • Največkrat kopirana koda s StackOverflow vsebovala napako

  Napako je sicer opazil in popravil avtor kode, a šele potem, ko se je koda iz odgovora pojavila v znanstvenem članku, kjer je omenjena kot največkrat kopirana koda s StackOverflow.

  Objavljeno: 7.12.2019 08:52več
 • Microsoft Build 2019

  Microsoft je v svojem domačem Seattlu gostoval konferenco Build, ki je načeloma namenjena razvijalcem programske opreme. Toda konferenca vsako leto postreže tudi s številnimi najavami novih tehnologij in funkcionalnosti za Microsoftove izdelke, ki jih nato uporabljamo v poslovnem in domačem okolju, tako na namizju, kot v oblaku. S tem skušajo zadržati interes javnosti, v prvi vrsti seveda programerjev, da še naprej uporabljajo in razvijajo izdelke okoli Microsoftovih tehnologij.

  Objavljeno: 7.5.2019 07:00več
 • Roomba lahko izdela stopnje za Doom

  Razvijalec računalniških iger Rich Whitehouse je pred kratkim naredil skripto, ki omogoča, da podatke o sobi oziroma stanovanju, pridobljene iz sesalca Roomba, spremenimo v stopnjo za legendarno igro Doom iz leta 1993.

  Objavljeno: 24.1.2019 11:00več
 • GitHub odslej nudi brezplačne zasebne shrambe za programsko kodo

  Številni razvijalci programske opreme bodo brez dvoma pozdravili odločitev GitHub, da svoje v svojem spletnem portalu ponudi neomejeno število brezplačnih, a hkrati zasebnih shramb (repository) za upravljanje programske kode in projektov.

  Objavljeno: 10.1.2019 01:00več
 • GitHub tudi za zakone

  Ameriško okrožje Kolumbije, zvezno okrožje, v katerem leži glavno mesto ZDA, svoje zakone objavlja na spletišču GitHub, sicer namenjenemu hrambi programske kode.

  Objavljeno: 26.11.2018 09:00več
 • Deset let spletišča Stack Overflow

  Ta mesec poteka deseta obletnica spletišča Stack Overflow. Gre za spletno stran, namenjeno razvijalcem, kjer lahko poiščejo odgovore na vprašanja, v teh desetih letih pa je postala stran nepogrešljiva tako med razvijalci in programerji kot tudi med sistemskimi administratorji in drugimi računalničarji. V tem času je čez tri milijone uporabnikov napisalo čez 25 milijonov odgovorov na 16 milijonov odgovorov, koliko si nas je s temi odgovori tekom let pomagalo pa nihče zares ne ve – v vsakem primeru nas ni malo.

  Objavljeno: 29.9.2018 08:00več
 • Sateliti izgubljeni zaradi programerske napake

  Rusija je prejšnji mesec tik po izstrelitvi vremenskega satelita Meteor-M z njim izgubila kontakt. Na raketi Souyz-2 je bilo še osemnajst drugih, manjših satelitov različnih podjetji (tako ruskih kot ameriških, japonskih, nemških...). Ruske oblasti so sedaj objavile, da naj bi bila za težave kriva programerska napaka.

  Objavljeno: 29.12.2017 13:00več
 • Microsoft PowerShell tudi za Linux in Mace

  Microsoft je oznanil, da bo priljubljena ukazna lupina PowerShell za upravljanje in avtomatizacijo operacijskih sistemov Windows odslej na voljo tudi za operacijske sisteme Linux in Mac OS. Za nameček bo PowerShell na voljo kot do odprta koda, dosegljiva prek GitHuba.

  Objavljeno: 19.8.2016 01:00več
 • Programiranje v TrumpScriptu

  Študentje ameriške univerze Rice University so na lokalnem tekmovanju v manj kot štiriindvajsetih urah ustvarili programski jezik TrumpScript. Gre za satiro, osnovano na jeziku Python in uperjeno proti predsedniškemu kandidatu Donaldu Trumpu. Namesto možnosti prav - narobe, ima pogojni stavek na izbiro vejitev dejstvo - laž, napaka izpiše sporočilo Trump noče o tem niti slišati, med podatkovnimi tipi so samo cela števila, ker Američani ničesar ne delajo napol, vse številke so večje od milijona, uvoza kode ni, jezik pa je v celoti neobčutljiv na velike in male črke. Ob branju naštetega nam je takoj jasno, da ne gre za pretirano funkcionalen jezik, ampak za izdelek, ki naredi programiranje zopet zabavno. Če nam ne verjamete, ga preizkusite sami. Na spodaj priloženi povezavi je koda, skupaj z navodili za namestitev.

  Objavljeno: 23.1.2016 11:00več
ph