Teme - EU

 • EU za lažje deljenje osebnih podatkov za raziskave in poslovne namene

  Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton in komisarka za konkurenco Margrethe Vestager sta predstavila novi predlog uredbe Data Governance Act, s katerim želi Komisija olajšati izmenjavo osebnih podatkov s tujino, če gre za raziskovalne ali poslovne namene, in se spoštujejo določbe GDPR.

  Objavljeno: 26.11.2020 05:00več
 • EU je podal obtožnico proti Amazonu

  Uradniki Evropske komisije so pod vodstvom komisarke Margrethe Vestager podali formalno obtožnico proti družbi Amazon zaradi zlorabe vodilnega položaja na področju spletnih storitev, zlasti spletne prodaje. Komisija meni, da ima dovolj dokazov o spornih poslovnih potezah, s katerimi Amazon onemogoča neodvisne ponudnike v Evropi, zlasti v velikih državah, kot sta Francija in Nemčija.

  Objavljeno: 10.11.2020 12:00več
 • Britanci zaradi Brexita kmalu brez domen .eu

  Prvega oktobra je upravljalec registra domen .eu, EURid, britanskim lastnikom teh domen poslal prvo opozorilo o upravičenosti do njihove uporabe.

  Objavljeno: 23.10.2020 10:36več
 • Facebook grozi z umikom iz Evrope

  Irska pooblaščenka varstvo podatkov je Facebooku prepovedala iznos podatkov o evropskih uporabnikih v ZDA, podjetje pa je v pisni izjavi zagrozilo, da bodo v tem primeru prisiljeni se umakniti iz Evrope.

  Objavljeno: 22.9.2020 10:59več
 • Evropski oblak GAIA-X korak bližje izvedbi

  Evropska unija ne želi biti odvisna od oblačnih storitev velikih ponudnikov, zato je lani sprožila projekt GAIA-X, s katero bo Evropa dobila lastno infrastrukturo za sodobne storitve v oblaku. Manj kot leto dni od prve javne najave projekta se kažejo prvi konkretni koraki v nastanku organizacije, ki utegne v prihodnosti igrati ključno vlogo v nudenju storitev v oblaku v Evropi, zlasti za potrebe javnega sektorja, zelo verjetno pa tudi precej širše.

  Objavljeno: 18.9.2020 07:00več
 • EU začenja preiskavi storitev Apple Pay in App Store

  Evropska komisija je odprla dve ločeni preiskavi poslovne prakse povezane z glavnima storitvama družbe Apple, to sta spletna trgovina App Store in mobilna plačilna platforma Apple Pay. V obeh primerih bodo preverjali ali ravnanje družbe Apple omejuje konkurenco in krši protimonopolne zakone v Evropski uniji.

  Objavljeno: 20.6.2020 08:00več
 • Google bo francoskim medijem plačal za vsebine

  Francoski regulator za konkurenco je Googlu naložil obvezno plačevanje medijem za uporabo njihovih vsebin.

  Objavljeno: 11.4.2020 14:34več
 • Evropski podatkovni centri bi radi postali del električnega omrežja

  Združenje evropskih podatkovnih centrov EUDCA (European Data Centre Association) pripravlja predlog, v katerem želijo Evropsko unijo prepričati, da bi podatkovne centre razglasili kot del električnega omrežja. Na ta način bi lahko prišli do sredstev in spodbud, s katerimi bi lahko prešli na okoljsko bolj sprejemljivo uporabo energije.

  Objavljeno: 21.3.2020 10:00več
 • EU si prizadeva za mobilne naprave, ki jih bo lažje popraviti in reciklirati

  Evropska komisija si prizadeva, da mobilne elektronske naprave (prenosniki, tablice, telefoni) veljala manj obremenjevale okolje, kar bi dosegli tudi s podaljšanjem uporabnosti. Ni skrivnost, da precej naprav dandanes zavržemo, ko bi bilo po okvari nekega dela popravilo dražje od nove naprave ali ker rezervnih delov ni več dobiti. V mnogo primerih so te prepreke namerno ustvarjene, kar želi Komisija zajeziti.

  Objavljeno: 11.3.2020 21:00več
 • EU predstavlja novo digitalno strategijo

  Evropa se želi postaviti na lastne digitalne temelje, razviti digitalne storitve, ki bodo konkurenčne ameriškim in kitajskim, obenem pa postaviti osnovo za novo gospodarsko rast, ki bo temeljila na inovativnih tehnologijah, kot so napredne telekomunikacije, umetna inteligenca in kvantno računalništvo. Vse skupaj prepredeno s ciljem, da bi Evropa do leta 2050 postala kontinent brez okolju škodljivih emisij, z najboljšim zdravstvom in zaščito osebnih pravic, med drugim digitalne zasebnosti.

  Objavljeno: 20.2.2020 07:00več