Teme - EU

 • Evropski parlament sprejel direktivo, ki omejuje svobodo na internetu

  Evropski parlament je današnji seji v Strasbourgu sprejel besedilo nove direktive o avtorskih pravicah na digitalnem trgu, ki prinaša strogo zaščito avtorskih pravic. Za direktivo je glasovalo 438 poslancev, proti jih je bilo 226.

  Objavljeno: 13.9.2018 14:00več
 • Netflix in Amazon bosta morala ponuditi več lokalnih vsebin

  Evropska komisija pripravlja nov zakon, po katerem bodo morali ponudniki pretočnih video posnetkov ponujati vsaj 30% lokalnih vsebin. Dogovori z glavnimi ponudniki, kot sta Netflix in Amazo,n so menda že sklenjeni, zakon pa bo predvidoma sprejet v decembru. Ponudnik bodo nato imeli 20 mesecev za uskladitev z novo direktivo.

  Objavljeno: 4.9.2018 08:00več
 • EU si ne želi novega škandala

  Evropska unija pripravlja amandma, s katerim bi v prihodnje oglobili politike, ki bodo na spletu zbrane podatke zlorabili v svojo korist.

  Objavljeno: 27.8.2018 10:00več
 • EU še ni zadovoljna s polnilniki telefonov

  Čeprav imajo danes skoraj vsi mobilni telefoni, ki so naprodaj v EU, standardizirane USB-priljučke in ustrezne polnilnike, Evropska komisija še ni povsem zadovoljna. Črna ovca je Apple, ki še vedno vztraja pri svojem priključku in drugačnem kablu, s čimer EU ni zadovoljna.

  Objavljeno: 8.8.2018 05:00več
 • EU: ASUS, Philips, Pioneer in Denon & Marantz so manipulirali s cenami

  Evropska komisija je izrekla 111 milijonov evrov težko globo tehnološkim gigantom Asusu, Denon & Marantzu, Philipsu in Pioneerju zaradi kršitev protimonopolne zakonodaje. Pristojna evropska komisarka Margrethe Vestager pojasnjuje, da so podjetja z določanjem maloprodajnih cen povzročila višje cene gospodinjskih aparatov, sušilnikov za lase, prenosnikov, slušalk in številnih drugih elektronskih izdelkov v spletnih trgovinah za evropske potrošnike. To je po evropski zakonodaji nezakonito, saj proizvajalec lahko postavi le veleprodajno ceno, ne more pa od trgovca zahtevati dvig cene.

  Objavljeno: 25.7.2018 12:00več
 • Google odgovarja na sankcije Evropske komisije

  Po tem, ko je Evropska komisija kaznovala Google s kaznijo v višini 4,34 milijarde evrov, je spletni velikan na svoj način odgovoril na visoko sankcijo. V svojem blogu so zapisali, da ne razumejo, kako bi s svojim Androidom omejevali izbiro. Pravzaprav naj bi bilo stanje ravno nasprotno.

  Objavljeno: 19.7.2018 14:00več
 • Zaradi zlorabe položaja EU prisodil Googlu rekordno visoko kazen

  Google je že precej časa pod drobnogledom Evropske komisije zaradi svojega prevladujočega položaja pri spletnih storitvah, predvsem glede zlorabljanja položaja kot vodilni ponudnik na področju spletnih iskalnikov. Tokrat je Evropska komisija razsodila, da Google zlorablja tudi svoj položaj z operacijskim sistemom Android, kjer je iskalnik podatkov seveda vezan na Googlovo storitev.

  Objavljeno: 18.7.2018 13:00več
 • Evropa stavi na finančni sektor, zdravstvo in transport

  Fenomen tehnoloških statupov je v zadnjih letih močno zaznamoval novo zaupanje v gospodarsko rast in ekonomsko stabilnost. Evropska unija si močno prizadeva, da bi razvoj startupov podprla in pospešila in s tem rešila več problemov hkrati: doseganje višje konkurenčnosti, zaposlovanje, zlasti mladih, ter zadrževanje talentov znotraj meja EU.

  Objavljeno: 14.7.2018 06:00več
 • Evropski poslanci zavrnili cenzuro interneta

  Evropski parlament je zavrnil mandat evropskemu odboru za pravne zadeve (JURI) za pogajanje z Evropskim Svetom o reformi avtorskega prava v sklopu enotnega digitalnega trga na ravni Evropske Unije.

  Objavljeno: 5.7.2018 14:00več
 • EU pripravlja cenzuro interneta

  Odbor Evropskega parlamenta za pravne zadeve (JURI) je včeraj s 14 glasovi za, 9 proti in dvema vzdržanima potrdil predlog nove direktive o zaščiti avtorskih pravic na enotnem digitalnem trgu, ki po mnenju kritikov prinaša cenzuro interneta.

  Objavljeno: 21.6.2018 09:00več
ph