Teme - EU

 • EU si ne želi novega škandala

  Evropska unija pripravlja amandma, s katerim bi v prihodnje oglobili politike, ki bodo na spletu zbrane podatke zlorabili v svojo korist.

  Objavljeno: 27.8.2018 10:00več
 • EU še ni zadovoljna s polnilniki telefonov

  Čeprav imajo danes skoraj vsi mobilni telefoni, ki so naprodaj v EU, standardizirane USB-priljučke in ustrezne polnilnike, Evropska komisija še ni povsem zadovoljna. Črna ovca je Apple, ki še vedno vztraja pri svojem priključku in drugačnem kablu, s čimer EU ni zadovoljna.

  Objavljeno: 8.8.2018 05:00več
 • EU: ASUS, Philips, Pioneer in Denon & Marantz so manipulirali s cenami

  Evropska komisija je izrekla 111 milijonov evrov težko globo tehnološkim gigantom Asusu, Denon & Marantzu, Philipsu in Pioneerju zaradi kršitev protimonopolne zakonodaje. Pristojna evropska komisarka Margrethe Vestager pojasnjuje, da so podjetja z določanjem maloprodajnih cen povzročila višje cene gospodinjskih aparatov, sušilnikov za lase, prenosnikov, slušalk in številnih drugih elektronskih izdelkov v spletnih trgovinah za evropske potrošnike. To je po evropski zakonodaji nezakonito, saj proizvajalec lahko postavi le veleprodajno ceno, ne more pa od trgovca zahtevati dvig cene.

  Objavljeno: 25.7.2018 12:00več
 • Google odgovarja na sankcije Evropske komisije

  Po tem, ko je Evropska komisija kaznovala Google s kaznijo v višini 4,34 milijarde evrov, je spletni velikan na svoj način odgovoril na visoko sankcijo. V svojem blogu so zapisali, da ne razumejo, kako bi s svojim Androidom omejevali izbiro. Pravzaprav naj bi bilo stanje ravno nasprotno.

  Objavljeno: 19.7.2018 14:00več
 • Zaradi zlorabe položaja EU prisodil Googlu rekordno visoko kazen

  Google je že precej časa pod drobnogledom Evropske komisije zaradi svojega prevladujočega položaja pri spletnih storitvah, predvsem glede zlorabljanja položaja kot vodilni ponudnik na področju spletnih iskalnikov. Tokrat je Evropska komisija razsodila, da Google zlorablja tudi svoj položaj z operacijskim sistemom Android, kjer je iskalnik podatkov seveda vezan na Googlovo storitev.

  Objavljeno: 18.7.2018 13:00več
 • Evropa stavi na finančni sektor, zdravstvo in transport

  Fenomen tehnoloških statupov je v zadnjih letih močno zaznamoval novo zaupanje v gospodarsko rast in ekonomsko stabilnost. Evropska unija si močno prizadeva, da bi razvoj startupov podprla in pospešila in s tem rešila več problemov hkrati: doseganje višje konkurenčnosti, zaposlovanje, zlasti mladih, ter zadrževanje talentov znotraj meja EU.

  Objavljeno: 14.7.2018 06:00več
 • Evropski poslanci zavrnili cenzuro interneta

  Evropski parlament je zavrnil mandat evropskemu odboru za pravne zadeve (JURI) za pogajanje z Evropskim Svetom o reformi avtorskega prava v sklopu enotnega digitalnega trga na ravni Evropske Unije.

  Objavljeno: 5.7.2018 14:00več
 • EU pripravlja cenzuro interneta

  Odbor Evropskega parlamenta za pravne zadeve (JURI) je včeraj s 14 glasovi za, 9 proti in dvema vzdržanima potrdil predlog nove direktive o zaščiti avtorskih pravic na enotnem digitalnem trgu, ki po mnenju kritikov prinaša cenzuro interneta.

  Objavljeno: 21.6.2018 09:00več
 • Tudi klici v EU bodo cenejši

  Ukinitev gostovanja v EU je velik dosežek Evropske unije, saj lahko brezskrbno potujemo po EU in uporabljamo mobilne telefone kakor doma, ne da bi nas skrbeli stroški. Na lanski novosti pa je ostal madež v obliki mednarodnih klicev, saj cena klicev iz domačega omrežja v tujino ni regulirana. Tako se v praksi dogaja, da so za uporabnike slovenskih mobilnih operaterjev cene klicev iz Slovenije v Avstrijo (in druge evropske države) precej zasoljene, saj znašajo 49 centov na minuto, medtem ko je ob gostovanju z isto slovensko številko klic iz Nemčije v Avstrijo precej cenejši. Pogajalci Evropskega parlamenta in Komisije bodo tudi temu naredili konec.

  Objavljeno: 6.6.2018 16:00več
 • Telegram brez sprememb direktive GDPR

  Pavel Durov, prvi človek programa za neposredno sporočanje Telegram, je javnosti sporočil, da njegova aplikacija na napravah z operacijskim sistemom iOS ne spoštuje evropske direktive za zaščito osebnih podatkov GDPR. Kriv je Apple!

  Objavljeno: 1.6.2018 08:00več