Teme - spletna storitev

 • Google Photos zna iskati po besedilih v fotografijah

  Google Photos je ena najbolj uspešnih spletnih storitev, ki je nastala iz propadlega družabnega omrežja Google+. Storitev, ki so jo osamosvojili leta 2015, je letos poleti v komaj štirih letih dosegla mejnik - milijardo uporabnikov po celem svetu. Za primerjavo - nič manj priljubljeni spletni poštni sistem Gmail je za milijardo uporabnikov potreboval 12 let.

  Objavljeno: 25.8.2019 01:00več
 • YouTube Music tudi v Sloveniji

  Priljubljena spletna storitev YouTube Music je odslej na voljo tudi v Sloveniji. Osnovna storitev je brezplačna, uporabniki pa imajo dostop do videospotov, uradnih albumov, singlov, remiksov in koncertov v živo. YouTube Music zna tudi priporočati glasbo glede na uporabnikove preference in pogosto poslušano glasbo, pa tudi priložnost (telovadba, sprostitev,…). Ustvariti je mogoče predvajalne sezname ali pa dostopati do tematskih seznamov, ki so jih objavili drugi uporabniki.

  Objavljeno: 19.7.2019 08:00več
 • Google Translate podpira slikovno prevajanje v več kot 100 jezikih, tudi v slovenščino

  Google je predstavil novo različico telefonske aplikacije Google Translate, s katero so podprli kar 60 novih jezikov. Med temi je zdaj v polni zasedbi tudi slovenščina. Uporabniki telefonov z Androidom oziroma iOS lahko zatorej preprosto fotografirajo besedilo v enem od podprtih jezikov in sprožijo razpoznavo besedila ter prevod v naš jezik. Seveda velja tudi obratno. Kot vir zdaj lahko izberemo enega od 88 jezikov, prevod pa zna prevajalnik opraviti v več kot 100 jezikov.

  Objavljeno: 11.7.2019 13:00več
 • WebAuthn – standard za avtentikacijo brez gesel

  Krovna spletna organizacija W3C (World Wide Web Consortium) je potrdila nov standard WebAuthn za varno prijavo do spletnih storitev brez uporabe gesel. WebAuthn odpravlja glavno pomanjkljivost gesel, ki jih je pogosto zelo enostavno možno prestreči in potvarjati z ribarjenjem (phishing).

  Objavljeno: 7.3.2019 08:00več
 • Storitve v oblaku postajajo ključne za IT velikane

  Veliko ponudnikov računalniških izdelkov in storitev se je intenzivno usmerilo v ponudbo storitev v oblaku, v letu 2018 pa so te v večini primerov že zasenčile preostanek ponudbe izdelkov in storitev teh družb. Lep primer je Amazon, kjer storitve v oblaku resda še vedno predstavljajo le okoli 10% prodaje te družbe (ne smemo pozabit, da je Amazon še vedno tudi največji spletni trgovec), a je dobiček oddelka AWS (Amazon Web Services) lani dosegel že okoli tri četrtine celotnega dobička, ki je znašal 7,3 milijarde dolarjev.

  Objavljeno: 5.2.2019 06:00več
 • Najbolj brano v letu 2018 #4/20 - Google splavil spletno orodje za optimizacijo slik

  Google je predstavil pripomoček, ki razvijalcem spletnih strani pomaga pri oblikovanju in optimiziranju slikovnega gradiva.

  Objavljeno: 15.11.2018 12:00več
 • Kdo največ plačuje za Netflix?

  Na spletni strani Comparitech.com so objavili zanimivo poročilo o tem, katere evropske države plačujejo največ in katere najmanj za storitev Netflix.

  Objavljeno: 27.11.2018 10:00več
 • VPN aplikacije ne ščitijo vselej zasebnosti

  Avtorji spletnega mesa TOP10VPN so objavili zanimivo raziskavo, v kateri so preverili ozadje številnih brezplačnih programov v spletnih trgovinah Apple App Store in Google Play, ki omogočajo uporabo navideznih zasebnih omrežij, tipično za dostop do storitev v posamezni ciljni državi ali pa za izhod iz držav, ki omejujejo dostop do internetnih storitev. Raziskava je razkrila, da so v ozadju zelo pogosto dvomljiva, če že ne vohunska podjetja, ki najbrž prestrezajo promet uporabnikov, prav tako pa ne nudijo nobene posebne zašite. Pogosto prav nasprotno.

  Objavljeno: 20.11.2018 13:00več
 • Google Earth meri razdalje in površine

  Zadnja posodobitev aplikacije Google Earth prinaša merjenje razdalj in površin na zemeljskem površju.

  Objavljeno: 29.6.2018 07:00več
 • AirBnB bo na Danskem oblastem javljal podatke o zaslužku stanodajalcev

  Storitev AirBnB je izredno popularna tako med tistimi, ki iščejo sobe ali stanovanja za krajši najem (denimo dopust), kot med stanodajalci, ki oddajajo proste kapacitete. Tudi pri nas se je že močno prijela, marsikje po svetu pa že povzroča nemalo preglavic.  

  Objavljeno: 21.5.2018 08:00več
ph