Teme - spletna storitev

 • Tudi v Sloveniji večji izpad Googlovih storitev

  Danes je Google doživel večji izpad storitev - po celem svetu.

  Objavljeno: 14.12.2020 15:22več
 • Kickstarter na voljo tudi slovenskim ustvarjalcem

  Spletišče za množično financiranje je po enajstih letih na voljo tudi slovenskim ustvarjalcem.

  Objavljeno: 6.10.2020 10:14več
 • Netflix in YouTube pomagata Evropi - da bo internet zdržal!

  Netflix bo za razbremenitev evropskih omrežij znižal količino prenesenih podatkov za 25%, kar bo seveda vplivalo na kakovost videa. Le malo za tem je tudi Google oznanil, da bo na prošnjo evropskega komisarja podobno omejitev vklopil  tudi za pretočno predvajanje posnetkov servisa YouTube, pridružil pa se je tudi Amazon pri svojem Prime Video.

  Objavljeno: 20.3.2020 09:00več
 • AirBNB po novem tudi v slovenščini

  AirBNB, spletni servis, ki je že resna alternativa Booking.com in tudi pri nas že resna možnost dodatnega zaslužka, je razširil število jezikov, v katerih je na voljo. Med 31 novimi jeziki je tudi slovenščina.

  Objavljeno: 7.11.2019 11:00več
 • Evropska alternativa oblačnim storitvam Amazona, Googla, Microsofta in Alibabe

  Nemška vlada namerava v začetku naslednjega leta vzpostaviti oblačne storitve z imenom Gaia-X, s katerimi naj bi evropska podjetja in organizacije dobile alternativo storitvam v oblaku, kot so ameriški Amazon AWS, Microsoft Azure, Google Cloud in kitajski Alibaba Cloud. Na ta način naj bi podatki hranjeni v oblaku ostali dostopni in pod nadzorom evropskih podjetij, zakonodaje in na evropskih tleh.

  Objavljeno: 30.10.2019 08:00več
 • Google Photos zna iskati po besedilih v fotografijah

  Google Photos je ena najbolj uspešnih spletnih storitev, ki je nastala iz propadlega družabnega omrežja Google+. Storitev, ki so jo osamosvojili leta 2015, je letos poleti v komaj štirih letih dosegla mejnik - milijardo uporabnikov po celem svetu. Za primerjavo - nič manj priljubljeni spletni poštni sistem Gmail je za milijardo uporabnikov potreboval 12 let.

  Objavljeno: 25.8.2019 01:00več
 • YouTube Music tudi v Sloveniji

  Priljubljena spletna storitev YouTube Music je odslej na voljo tudi v Sloveniji. Osnovna storitev je brezplačna, uporabniki pa imajo dostop do videospotov, uradnih albumov, singlov, remiksov in koncertov v živo. YouTube Music zna tudi priporočati glasbo glede na uporabnikove preference in pogosto poslušano glasbo, pa tudi priložnost (telovadba, sprostitev,…). Ustvariti je mogoče predvajalne sezname ali pa dostopati do tematskih seznamov, ki so jih objavili drugi uporabniki.

  Objavljeno: 19.7.2019 08:00več
 • Google Translate podpira slikovno prevajanje v več kot 100 jezikih, tudi v slovenščino

  Google je predstavil novo različico telefonske aplikacije Google Translate, s katero so podprli kar 60 novih jezikov. Med temi je zdaj v polni zasedbi tudi slovenščina. Uporabniki telefonov z Androidom oziroma iOS lahko zatorej preprosto fotografirajo besedilo v enem od podprtih jezikov in sprožijo razpoznavo besedila ter prevod v naš jezik. Seveda velja tudi obratno. Kot vir zdaj lahko izberemo enega od 88 jezikov, prevod pa zna prevajalnik opraviti v več kot 100 jezikov.

  Objavljeno: 11.7.2019 13:00več
 • WebAuthn – standard za avtentikacijo brez gesel

  Krovna spletna organizacija W3C (World Wide Web Consortium) je potrdila nov standard WebAuthn za varno prijavo do spletnih storitev brez uporabe gesel. WebAuthn odpravlja glavno pomanjkljivost gesel, ki jih je pogosto zelo enostavno možno prestreči in potvarjati z ribarjenjem (phishing).

  Objavljeno: 7.3.2019 08:00več
 • Storitve v oblaku postajajo ključne za IT velikane

  Veliko ponudnikov računalniških izdelkov in storitev se je intenzivno usmerilo v ponudbo storitev v oblaku, v letu 2018 pa so te v večini primerov že zasenčile preostanek ponudbe izdelkov in storitev teh družb. Lep primer je Amazon, kjer storitve v oblaku resda še vedno predstavljajo le okoli 10% prodaje te družbe (ne smemo pozabit, da je Amazon še vedno tudi največji spletni trgovec), a je dobiček oddelka AWS (Amazon Web Services) lani dosegel že okoli tri četrtine celotnega dobička, ki je znašal 7,3 milijarde dolarjev.

  Objavljeno: 5.2.2019 06:00več