Teme - spletna storitev

 • VPN aplikacije ne ščitijo vselej zasebnosti

  Avtorji spletnega mesa TOP10VPN so objavili zanimivo raziskavo, v kateri so preverili ozadje številnih brezplačnih programov v spletnih trgovinah Apple App Store in Google Play, ki omogočajo uporabo navideznih zasebnih omrežij, tipično za dostop do storitev v posamezni ciljni državi ali pa za izhod iz držav, ki omejujejo dostop do internetnih storitev. Raziskava je razkrila, da so v ozadju zelo pogosto dvomljiva, če že ne vohunska podjetja, ki najbrž prestrezajo promet uporabnikov, prav tako pa ne nudijo nobene posebne zašite. Pogosto prav nasprotno.

  Objavljeno: 20.11.2018 13:00več
 • Google Earth meri razdalje in površine

  Zadnja posodobitev aplikacije Google Earth prinaša merjenje razdalj in površin na zemeljskem površju.

  Objavljeno: 29.6.2018 07:00več
 • AirBnB bo na Danskem oblastem javljal podatke o zaslužku stanodajalcev

  Storitev AirBnB je izredno popularna tako med tistimi, ki iščejo sobe ali stanovanja za krajši najem (denimo dopust), kot med stanodajalci, ki oddajajo proste kapacitete. Tudi pri nas se je že močno prijela, marsikje po svetu pa že povzroča nemalo preglavic.  

  Objavljeno: 21.5.2018 08:00več
 • Google ukinja krajšanje spletnih naslovov

  Googlova priročna in zabavna storitev za krajšanje spletnih naslovov goo.gl se poslavlja.

  Objavljeno: 2.4.2018 09:00več
 • Soustanovitelj Wikipedie se seli v projekt nove enciklopedije na osnovi blockchaina

  Tehnologija veriženja podatkovnih blokov (blockchain) se pojavlja v čedalje širšem naboru modernih aplikacij, včasih tudi na področjih, kjer to ne bi pričakovali. Eden zanimivejših primerov rabe je zagotavljanje porazdeljene strežbe informacij in zagotovitev verodostojnosti, istovetnosti podatkov v spletni enciklopediji Everipedia.

  Objavljeno: 8.12.2017 01:00več
 • AOL Instant Messenger se poslavlja

  15. decembra bo prenehalo delovati omrežje za trenutno sporočanje AIM (AOL Instant Messenger), eno prvih priljubljenih omrežij za kramljanje, ki je zlasti v ZDA sprožilo navdušenje na spletnimi pregovori in kasneje družabnimi omrežji.

  Objavljeno: 9.10.2017 01:00več
 • Uber pregnan iz Italije, v ZDA obtožen prevar v programski opremi

  Podjetje Uber, ki je še nedavno predstavljalo simbol nove internetne ekonomije, se sooča s čedalje večjim naborom problemov, celo škandalov. V Italiji je sodišče v Rimu prepovedalo delovanje storitve tovrstnega ponujanja javnega prevoza in ugodilo tožbi združenja taksistov. V ZDA pa so proti podjetju podali skupinsko tožbo, kjer Uber obtožujejo prevar tako strank, kot voznikov prek sofisticiranega sistema za vrednotenje prevozov.

  Objavljeno: 10.4.2017 01:00več
 • Spletna banka N26 še dva meseca ponuja trajno brezplačen račun

  Prva spletna banka, ki je na voljo v Sloveniji, nemška N26, je podaljšala rok, do katerega lahko pridobimo trajno brezplačen (debetni) MasterCard. O N26 smo pisali v aktualni številki naše revije in ugotovili, da gre za zelo zanimiv izdelek, ki je za povrhu še brezplačen. Edini strošek je mesečna naročnina na MasterCard v višini 2,9 evra, ki pa so je zgodnje stranke trajno oproščene. 

  Objavljeno: 3.2.2017 07:00več
 • Upravitelj gesel LastPass poslej brezplačen

  Priljubljeni upravitelj gesel LastPass je po novem na voljo povsem zastonj. Doslej smo s sicer brezplačno aplikacijo gesla med napravami (telefon, tablica, računalnik) lahko sinhronizirali zgolj s posegom v denarnico, medtem ko bodo poslej njene osrednje zmožnosti ponujene gratis. Razvijalci si zaslužek obetajo od reklam ter naročnikov, ki bodo za ceno enega evra mesečno deležni dodatnih funkcij, med katerimi ne manjkajo dvostopenjsko preverjanje istovetnosti, sinhronizacija več uporabnikov hkrati ter gigabajt šifriranega oblačnega prostora. V času, ko se gesla množijo kot gobe po dežju, je tovrsten pripomoček nujen. Ker so profesionalne rešitve, kakršen je vsemogočni 1Password (pre)drage, je nova poslovna praksa primerljivega LastPassa nadvse dobrodošla.

  Objavljeno: 3.11.2016 08:00več
 • Amazon ponuja novo pretočno storitev za glasbo

  V glasbeni industriji so že nekaj časa krožile govorice, da Amazon pripravlja novo storitev za pretočno poslušanje glasbe, s katero bodo neposredno tekmovali s tekmeci, kot sta Apple Music in Spotify. Zdaj je jasno, da se nova storitev imenuje Amazon Music Unlimited.

  Objavljeno: 13.10.2016 01:00več