Teme - zasebnost

 • Elon Musk namesto Facebooka priporoča Signal

  Musk, ki je pred kratkim postal najbogatejši zemljan, je na Twitterju svojim sledilcem priporočal uporabo komunikacijske aplikacije Signal.

  Objavljeno: 11.1.2021 12:25več
 • Začela veljati strožja zaščita zasebnosti, Facebook omejil Messenger

  V ponedeljek je začela veljati direktiva eZasebnost (ePR) za aplikacije za takojšnje poročanje, zaradi česar je Facebook začasno omejil delovanje svojih storitev za komuniciranje. Po novih pravilih namreč ni več dovoljeno avtomatično strojno branje sporočil in še nekateri drugi posegi, s čimer so ponudniki zagotavljali zakonitost (npr. avtomatično brisanje otroške pornografije).

  Objavljeno: 24.12.2020 14:00več
 • Apple pred EU utemeljuje omejevanje sledenja v aplikacijah

  Vse od kar je Apple napovedal, da bo v novi verziji iOS uporabnikom omogočil, da se izognejo sledenju v aplikacijah, so razvijalci na nogah. Po novem bo morala namreč vsaka aplikacija posebej pridobiti soglasje uporabnika, da lahko naokoli deli IDFA (enolični identifikator za oglaševanje), kar seveda uporabnik zlahka zavrne. Pisci aplikacij tarnajo, da bodo s tem ob kruh. V Franciji so na primer proti Applu vložili celo tožbo zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu.

  Objavljeno: 10.12.2020 07:00več
 • Amazonova Panorama bo iz obstoječih nadzornih kamer razbirala, ali delavci nosijo maske in ali je med njimi ustrezna razdalja

  Epidemija koronavirusa je odprla vrata za številne tehnike, pripomočke in prakse, ki so se še pred letom dni zdele nedopustni posegi v zasebnost. Tak primer je Amazonova storitev Panorama, ki obstoječe "neumne" kamere spremeni v pametne s strojnim učenjem. To pa omogoča nadzor.

  Objavljeno: 4.12.2020 07:00več
 • WhatsApp uvaja izginjujoča sporočila

  WhatsApp bo do konca novembra uvedel možnost, da se sporočila samodejno izbrišejo po sedmih dneh.

  Objavljeno: 9.11.2020 12:05več
 • Umetna inteligenca za slačenje deklet

  Nevronske mreže oziroma umetna inteligenca počnejo, za kar jih izurimo, kar na internetu seveda vključuje tudi odstranjevanje oblek z ženskih fotografij. Prvikrat je javnost za takšno orodje izvedela lani junija, ko se je pojavila storitev DeepNude, ki je uporabnikom za 50 dolarjev omogočila slačenje deklet na fotografijah. Poldrugo leto pozneje je enaka storitev (z verjetno drugimi avtorji) nazaj v še preprostejši obliki. Živi kot skupina na Telegramu (na katero ne bomo podali povezave, a je ni težko najti).

  Objavljeno: 21.10.2020 09:00več
 • Singapur uvaja prepoznavanje obraza kot način identifikacije

  Majhna mestna država Singapur bo postala prva država na svetu, ki bo prepoznavanje obrazov začela uporabljati v svoji nacionalni shemi za preverjanje identitete. Večina držav primarno uporablja javnoveljavne listine, kot so osebne izkaznice in potni listi, dodatne načini pa so na primer digitalni certifikati in smsi v Sloveniji (v okviru SI-PASS), pametne ­kartice v Estoniji ipd. Singapur na ta seznam dodaja prepoznavanje obrazov ravno v času, ko se po svetu krepi zavedanje o pomeni zasebnosti in nekatere države ali mesta po svetu izrecno prepovedujejo uporabo te tehnologije (npr. Portland v ZDA).

  Objavljeno: 27.9.2020 05:00več
 • Sodnica ustavila ameriško blokado WeChata

  Ameriške oblasti so napovedale blokado nekaterih kitajskih aplikacij, od nedelje (včeraj) dalje tudi priljubljene aplikacije za pogovore WeChat.

  Objavljeno: 21.9.2020 10:41več
 • Googlov sistem za sledenje kontaktom lahko beleži tudi lokacijo

  Ko sta Google in Apple napovedala programsko opremo za beleženje stikov okuženih s koronavirusom je bila zasebnost visoko na seznamu prioritet, tako preseneča, da potrebujejo aplikacije na Androidu dostop do lokacije.

  Objavljeno: 22.7.2020 10:29več
 • Sodišče EU razveljavilo dogovor o iznosu osebnih podatkov v ZDA

  Sodišče EU (ECJ) je razveljavilo dogovor Privacy Shield (Zasebnostni ščit) med ZDA in EU, ki je podjetjem dovoljeval enostavnejši iznos osebnih podatkov v ZDA. Enako odločitev je ECJ sprejelo že pred petimi leti, potem pa je dogovor Privacy Shield nastal kot odgovor na to. A tudi novi dogovor (gre za sklep 2016/1250, ki ga je sprejela Komisija leta 2016) ni ustrezen, je sedaj odločilo ECJ.

  Objavljeno: 16.7.2020 23:00več