Teme - zasebnost

 • Policijsko prepoznavanje obrazov na Otoku napreduje

  Še pred tremi meseci je imela britanska policija velike težave s tehnologijo za prepoznavanje obrazov. Javnosti je tedaj izvedela, kako je na lanski tekmi finala Lige prvakov v Cardiffu sistem pri iskanju osumljencev imel kar 92-odstotni delež lažnih pozitivnih rezultatov. Med 170.000-glavo množico so prepoznali 2470 ljudi, a je bilo kar 2297 napačno identificiranih. Letos jim gre veliko bolje.

  Objavljeno: 30.8.2018 05:00več
 • Microsoft poziva k regulaciji razpoznave obrazov

  Strojno učenje in računalniških vid sta na področju razpoznave obrazov v zadnjih letih naredila velike korake naprej, a tehnologija še zdaleč ni povsem zanesljiva, predvsem pa kot skoraj vsaka nova tehnologija zlahka lahko postane tudi sredstvo zlorabe. Microsoft zato poziva državne institucije, v prvi vrsti ameriške, naj postavijo merila in pravila, kako se tako občutljivi osebni podatki lahko uporabljajo in hranijo.

  Objavljeno: 14.7.2018 06:00več
 • Facebook dobil patent za prisluškovanje po televiziji

  Nismo še uspeli pozabiti na Facebookovo malomarno ravnanje z osebnimi podatki, ko je podjetje dobilo odobren patent, ki prinaša potencial za večji vdor v zasebnost. Sredi meseca je bil Facebooku potihoma odobren patent za "analizo gledanja televizijskih vsebin s snemanjem zvoka v ozadju". Facebook je dejansko patentiral vstavljanje prikritih zvokov v televizijske reklame, ki jih potem telefon prepozna.

  Objavljeno: 29.6.2018 05:00več
 • Ameriška vlada ne bo regulirala umetne inteligence

  Potencialne nevarnosti hitrega razvoja umetne inteligence strašijo že kar velik del svetovne javnosti. Na nevarnosti uporabe algoritmov umetne inteligence, pogosto povezane z vdiranjem v osebne pravice in zasebnost posameznikov, opozarjajo tako strokovnjaki, kot predstavniki raznih civilnih iniciativ.

  Objavljeno: 12.5.2018 01:00več
 • Za tehnologijo prepoznavanja obrazov v Britaniji smo vsi kriminalci

  Finale lanske Lige prvakov se je igral v Cardiffu, kjer je britanska policija lahko preizkusila nekaj novih igračk za nadzor množic. Med njimi je tudi identifikacija s prepoznavanjem obrazov, kar na Kitajskem že zelo uspešno uporabljajo. V Walesu pa je bil rezultat prava katastrofa.

  Objavljeno: 11.5.2018 10:00več
 • GDPR prinaša zasuk v strategiji uporabe storitev v oblaku

  Analitska družba Forrester Research poroča o občutnem porastu selitve podatkov iz storitev v oblaku v zasebne podatkovne centre, ki so pod nadzorom velikih korporacij. Glavni razlog je jasen – skladnost z direktivo GDPR (General Data Protection Regulation), ki bo v državah EU prišla v veljavo 25. maja.

  Objavljeno: 7.5.2018 08:00več
 • Facebook popravlja škodo

  Škandal Cambridge Analytica, ki je po zadnjih podatkih prizadel kar 87 milijonov uporabnikov, je zanetil številne požare, ki jih družabno omrežje pospešeno gasi.

  Objavljeno: 7.4.2018 12:00več
 • V Washingtonu prisluškujejo neznani lovilci IMSI

  Nobena skrivnost ni, da imajo številne države na razpolago lovilce IMSI, s katerimi prisluškujejo mobilnemu prometu in ugotavljajo lokacijo. Imajo pa jih tudi neznani igralci, ugotavljajo v Washingtonu, kjer so nedavno odkrivali prisotnost teh lovilcev, katerih poreklo ni znano.

  Objavljeno: 6.4.2018 05:00več
 • Afera Facebook se nadaljuje: ni bila zgolj Cambridge Analytica

  V zadnji aferi s psihološkim profiliranjem uporabnikov Facebooka in drugimi nezakonitimi praksami, ki jih je počela Cambridge Analytica, se je sprva zdelo, da se s tem ukvarja le omenjeno podjetje. Toda podatki iz Facebooka uhajajo na vseh koncih, razkriva Sandy Parakilas, ki je bil v letih 2011 in 2012 zaposlen v Facebooku. Parakilas je bil v Facebooku zadolžen za preiskovanje vdorov in odtekanja podatkov in je pogosto opozarjal nadrejene, da Facebook nima prav nobenega nadzora nad temi podatki, a ga niso poslušali. Zato je zapustil podjetje.

  Objavljeno: 22.3.2018 05:00več
 • Tančica za večjo zasebnost

  Zaščita zasebnosti je vse večji problem v časih, ko se nove nevarnosti in kraja podatkov dogajajo čedalje bolj pogosto. Proizvajalci brskalnikov so zato že pred časom uvedli posebne »zasebne« način brskanja, kjer si orodje načeloma ne zapomni nobenih osebnih ali občutljivih podatkov.

  Objavljeno: 25.2.2018 21:00več