Teme - internet

 • Britanci zaradi Brexita kmalu brez domen .eu

  Prvega oktobra je upravljalec registra domen .eu, EURid, britanskim lastnikom teh domen poslal prvo opozorilo o upravičenosti do njihove uporabe.

  Objavljeno: 23.10.2020 10:36več
 • Zaradi globalnih težav z internetom dve šahovski olimpijski zmagovalki

  Šahovska olimpijada, ki jo organizira Svetovna šahovska federacija (FIDE), je letos prvikrat potekala prek interneta, za kar je seveda odgovoren koronavirus. Še nenavadneje pa je, da se je letos tekmovanje prvikrat končalo z dvema zmagovalcema. Zaradi globalnih tehničnih težav z internetno povezljivostjo so za zmagovalki razglasili Indijo in Rusijo.

  Objavljeno: 31.8.2020 05:00več
 • V Belorusiji zaradi volitev in protestov internetni mrk

  V nedeljo ob polnoči, še preden so se začele volitve, so v Belorusiji ostali brez interneta. Težave so imeli tudi s telefonskimi linijami in mobilnimi telefoni. Težave trajajo še danes, a razlog ni hekerski napad ali okvara. Oblasti so same izklopile internet.

  Objavljeno: 12.8.2020 05:00več
 • V Keniji začel delovati Googlov "balonski internet" Loon

  V Keniji je začel komercialno obratovati balonski internet podjetja Alphabet (krovno Googlovo podjetje), ki so ga doslej preizkušali že na več kontinentih. S 35 baloni bodo na področju, velikem 50.000 kvadratnih kilometrov, zagotavljali dostop do interneta s hitrostjo 20/5 Mb/s.

  Objavljeno: 8.7.2020 05:00več
 • Pazite, kaj puščate na spletu (hm, če zažigate policijske avtomobile...)

  Ena izmed protestnic je konec maja v Filadelfiji zažgala policijski avtomobil. Pri tem je bila posneta, a ker je nosila masko, je ni bilo možno prepoznati. Toda v krasnem novem svetu to ni ovira, saj največkrat kar sami po internetu raztrosimo dovolj informacij, da nas je možno poiskati. To je tudi zgodba omenjene protestnice.

  Objavljeno: 23.6.2020 05:00več
 • 44,2 Tb/s prek optičnega vlakna

  Nov rekord v hitrosti prenosa podatkov prek optičnega vlakna z uporabo enega čipa znaša 44,2 Tb/s, kar je nekoliko več od prejšnjega rekorda pri 43 Tb/s. Novi dosežek je uspel raziskovalec iz Avstralije, ki so uporabili tehniko "mikroglavnika" (micro-comb).

  Objavljeno: 27.5.2020 05:00več
 • Požar v Hrvaškem Telekomu, del države bil brez spleta

  Po včerajšnjem potresu s središčem v Zagrebu je v enem izmed telekomunikacijskih centrov Hrvaškega Telekoma izbruhnil požar.

  Objavljeno: 23.3.2020 09:35več
 • V Sloveniji rekordni internetni promet

  Arnes je v sporočilu za javnost objavil nekaj zanimivih podatkov o spletnem prometu v Sloveniji ter o skoku uporabnikov storitve Arnes Učilnice.

  Objavljeno: 18.3.2020 11:00več
 • Ali koronavirus ogroža delovanje interneta?

  Epidemija virusa COVID-19 in posledični ukrepi, ki so jih sprejele države, vključno s Slovenijo, že močno spreminjajo način uporabe interneta in internetnih storitev. Z namenom preprečevanja nepotrebnih okužb šole, podjetja in druge ustanove zapirajo svoja vrata in pozivajo prebivalstvo da svoje delo, izobraževanje in druženje, kjer je le mogoče, opravljajo na daljavo, od doma.

  Objavljeno: 13.3.2020 13:00več
 • OneWeb in SpaceX delovanje satelitskega interneta obljubljata za letos

  Oba velika konkurenta na področju satelitskega interneta SpaceX in OneWeb sta sporočila, da bo njuna storitev na voljo še pred koncem leta. Medtem ko bo OneWeb izstrelil okrog 650 satelitov, jih bo SpaceX kar 1500. To so začetne številke, saj bo ob globalni pokritosti imel 12.000 satelitov, načrtujejo v naslednjem. Mimogrede, OneWeb je doslej izstrelil 40 satelitov, SpaceX pa dobrih tristo. SpaceX-ovi so v nižji orbiti, zato je potrebnih več.

  Objavljeno: 12.3.2020 05:00več