Teme - internet

 • Satelitski internet podjetja SpaceX za tovornjake, ladje in letala

  Muskovo podjetje SpaceX je pri ameriškem regulatorju FCC zaprosilo za dovoljenje za »premične zemeljske sprejemne postaje«. To pomeni, da bi podjetje s svojimi sateliti internet rado pripeljalo v tovornjake, ladje in letala.

  Objavljeno: 10.3.2021 14:00več
 • SpaceX-ov satelitski internet tudi v Veliki Britaniji

  Pisali smo že o satelitskem internetnem dostopu podjetja SpaceX. Tokrat je podjetje dobilo odobritev za delovanje tudi v Veliki Britaniji, prve uporabnike pa so že priklopili.

  Objavljeno: 13.1.2021 07:15več
 • Dokončno slovo Flash Playerja

  Adobe Flash Player, predstavljen davnega leta 1996, se dokončno poslavlja – posnetki v tem formatu bodo z dvanajstim januarjem nehali delovati, Adobeov predvajalnik, pa je ustrezne datoteke nehal predvajati - včeraj, 1. januarja.

  Objavljeno: 2.1.2021 11:39več
 • Britanci zaradi Brexita kmalu brez domen .eu

  Prvega oktobra je upravljalec registra domen .eu, EURid, britanskim lastnikom teh domen poslal prvo opozorilo o upravičenosti do njihove uporabe.

  Objavljeno: 23.10.2020 10:36več
 • Zaradi globalnih težav z internetom dve šahovski olimpijski zmagovalki

  Šahovska olimpijada, ki jo organizira Svetovna šahovska federacija (FIDE), je letos prvikrat potekala prek interneta, za kar je seveda odgovoren koronavirus. Še nenavadneje pa je, da se je letos tekmovanje prvikrat končalo z dvema zmagovalcema. Zaradi globalnih tehničnih težav z internetno povezljivostjo so za zmagovalki razglasili Indijo in Rusijo.

  Objavljeno: 31.8.2020 05:00več
 • V Belorusiji zaradi volitev in protestov internetni mrk

  V nedeljo ob polnoči, še preden so se začele volitve, so v Belorusiji ostali brez interneta. Težave so imeli tudi s telefonskimi linijami in mobilnimi telefoni. Težave trajajo še danes, a razlog ni hekerski napad ali okvara. Oblasti so same izklopile internet.

  Objavljeno: 12.8.2020 05:00več
 • V Keniji začel delovati Googlov "balonski internet" Loon

  V Keniji je začel komercialno obratovati balonski internet podjetja Alphabet (krovno Googlovo podjetje), ki so ga doslej preizkušali že na več kontinentih. S 35 baloni bodo na področju, velikem 50.000 kvadratnih kilometrov, zagotavljali dostop do interneta s hitrostjo 20/5 Mb/s.

  Objavljeno: 8.7.2020 05:00več
 • Pazite, kaj puščate na spletu (hm, če zažigate policijske avtomobile...)

  Ena izmed protestnic je konec maja v Filadelfiji zažgala policijski avtomobil. Pri tem je bila posneta, a ker je nosila masko, je ni bilo možno prepoznati. Toda v krasnem novem svetu to ni ovira, saj največkrat kar sami po internetu raztrosimo dovolj informacij, da nas je možno poiskati. To je tudi zgodba omenjene protestnice.

  Objavljeno: 23.6.2020 05:00več
 • 44,2 Tb/s prek optičnega vlakna

  Nov rekord v hitrosti prenosa podatkov prek optičnega vlakna z uporabo enega čipa znaša 44,2 Tb/s, kar je nekoliko več od prejšnjega rekorda pri 43 Tb/s. Novi dosežek je uspel raziskovalec iz Avstralije, ki so uporabili tehniko "mikroglavnika" (micro-comb).

  Objavljeno: 27.5.2020 05:00več
 • Požar v Hrvaškem Telekomu, del države bil brez spleta

  Po včerajšnjem potresu s središčem v Zagrebu je v enem izmed telekomunikacijskih centrov Hrvaškega Telekoma izbruhnil požar.

  Objavljeno: 23.3.2020 09:35več