Teme - internet

 • 44,2 Tb/s prek optičnega vlakna

  Nov rekord v hitrosti prenosa podatkov prek optičnega vlakna z uporabo enega čipa znaša 44,2 Tb/s, kar je nekoliko več od prejšnjega rekorda pri 43 Tb/s. Novi dosežek je uspel raziskovalec iz Avstralije, ki so uporabili tehniko "mikroglavnika" (micro-comb).

  Objavljeno: 27.5.2020 05:00več
 • Požar v Hrvaškem Telekomu, del države bil brez spleta

  Po včerajšnjem potresu s središčem v Zagrebu je v enem izmed telekomunikacijskih centrov Hrvaškega Telekoma izbruhnil požar.

  Objavljeno: 23.3.2020 09:35več
 • V Sloveniji rekordni internetni promet

  Arnes je v sporočilu za javnost objavil nekaj zanimivih podatkov o spletnem prometu v Sloveniji ter o skoku uporabnikov storitve Arnes Učilnice.

  Objavljeno: 18.3.2020 11:00več
 • Ali koronavirus ogroža delovanje interneta?

  Epidemija virusa COVID-19 in posledični ukrepi, ki so jih sprejele države, vključno s Slovenijo, že močno spreminjajo način uporabe interneta in internetnih storitev. Z namenom preprečevanja nepotrebnih okužb šole, podjetja in druge ustanove zapirajo svoja vrata in pozivajo prebivalstvo da svoje delo, izobraževanje in druženje, kjer je le mogoče, opravljajo na daljavo, od doma.

  Objavljeno: 13.3.2020 13:00več
 • OneWeb in SpaceX delovanje satelitskega interneta obljubljata za letos

  Oba velika konkurenta na področju satelitskega interneta SpaceX in OneWeb sta sporočila, da bo njuna storitev na voljo še pred koncem leta. Medtem ko bo OneWeb izstrelil okrog 650 satelitov, jih bo SpaceX kar 1500. To so začetne številke, saj bo ob globalni pokritosti imel 12.000 satelitov, načrtujejo v naslednjem. Mimogrede, OneWeb je doslej izstrelil 40 satelitov, SpaceX pa dobrih tristo. SpaceX-ovi so v nižji orbiti, zato je potrebnih več.

  Objavljeno: 12.3.2020 05:00več
 • Zaradi hrošča preklicanih tri milijone certifikatov za domene

  Če ste danes na več različnih spletnih straneh dobili obvestilo, da stran ni vredna zaupanja, niste bili tarče hekerskega napada niti ni z vašim računalnikom nič narobe. Neprofitna organizacija Let’s Encrypt, ki izdaja certifikate za domene za HTTPS dostop do spletnih strani, je danes preklicala tri milijone izdanih certifikatov. Razlog je hrošč v programu Boulder, ki ga je Let's Encrypt uporabljala na svojih strežnikih za preverjanje prijaviteljev in domen pred izdajo certifikata. Zaradi hrošča se ni pravilno preverjalo polje CAA.

  Objavljeno: 4.3.2020 18:00več
 • Slovenija: največja sta Facebook in Viber, med mladimi Instagram in Snapchat

  Družba Valicon je objavila rezultate raziskave, ki razkriva, kako in koliko v Sloveniji uporabljamo družabne storitve in programe za klepet. Med prvimi prepričljivo vodi Facebook, med drugimi pa Viber. Mladi seveda bolj prisegajo na Instagram in Snapchat. In Tinder.

  Objavljeno: 10.1.2020 09:00več
 • Privatno podjetje kupuje upravljanje z domenami .org

  Internetna domena .org je ena izmed prvotnih vrhnjih internetnih domen, ki so bile vzpostavljene v letu 1985. Namenjena je (bila) nekomercialnim projektom, fundacijam in kulturnim ustanovam, vsa ta leta pa jo je upravljalo neprofitno podjetje Public Interest Registry (PIR). Kot kaže, bo to kmalu v lasti zelo profitnega finančnega sklada.

  Objavljeno: 9.1.2020 12:20več
 • V Evropi razdelili še zadnje naslove IPv4

  Evropski upravljavec domenskega prostora RIPE je sporočil, da mu je zmanjkalo prostih naslovov IPv4. Ta teden so podelili še zadnji prost blok, ki je meril le /22. Ta hip RIPE na zalogi nima nobenega prostega naslova IPv4. To sicer še ne pomeni, da so tudi vsi dejansko v uporabi, so pa vsi podeljeni.

  Objavljeno: 30.11.2019 05:00več
 • V Rusiji je začel veljati zakon o »suverenem internetu«

  Novi zakon ponudnikom interneta zapoveduje namestitev analizatorjev prometa DPI (deep packet inspection), ki omogočajo ugotavljanje vira prometa in filtriranje njegove vsebine. Po besedah odgovornih je cilj zakona povečanje varnosti v kiber svetu, kritiki pa se bojijo, da je to začetek »Velikega Ruskega Požarnega Zidu«, po vzoru kitajskega.

  Objavljeno: 3.11.2019več