Teme - internet

 • Nigerija preusmerila Googlov svetovni promet na Kitajsko in povzročila mrk

  Ne zavedamo se, kako odvisno je normalno delovanje interneta od zaupanja. To se je vnovič pokazalo včeraj, ko je bil Google v nekaterih državah dobro uro nedosegljiv, ker je zaradi napake v nigerijskih usmerjevalnikih, ki so jo raztrobili ruski in kitajski operaterji, velik del prometa tekel po napačnih poteh.

  Objavljeno: 13.11.2018 19:00več
 • Raziskava: Kitajska redno preusmerja in prestreza internetni promet

  V raziskavi, ki so jo opravili na ameriški visoki šoli za vojno mornarico (US Naval War College) in univerzi v Tel Avivu, so odkrili, kako Kitajske pogosto in za dlje časa preusmerja promet v internetu na svoje ozemlje. Tam ga prekopira in analizira za potrebe industrijskega vohunjenja in razbijanja šifriranja.

  Objavljeno: 28.10.2018 05:00več
 • Kalifornija predpisuje močna gesla

  V Kaliforniji so po hitrem postopku (potrebna sta bila le približno dva tedna) sprejeli zakon, ki proizvajalcem računalniških internetno povezanih naprav narekuje implementacijo mehanizmov za zagotovitev močnejših, predvsem pa unikatnih gesel.

  Objavljeno: 8.10.2018 08:00več
 • »Googlovi« baloni z internetom testno pokrili 1000 km

  Loon, nekoč del Googlovega oddelka, sedaj pa samostojno podjetje v okviru Googlovega lastnika Alphabet, je med testiranjem nad Kalifornijo in Nevado uspelo internet »dostaviti« preko področja širokega 1000 kilometrov.

  Objavljeno: 12.9.2018več
 • Omrežja »mesh« bodo po novem standardizirana

  Vzpostavitev brezžičnega omrežja je izredno preprosta, tudi za nepoznavalca, toda le do takrat, ko je v igri »omreženje« le enega prostora, z eno samo brezžično točko ali usmerjevalnikom. Le tega priklopimo na »internet« (tak ali drugačen »modem«), ki nam ga v stanovanje pripelje ponudnik, se za minutko pomudimo pri nastavitvi dostopnega gesla in to je načeloma vse.

  Objavljeno: 13.8.2018 12:00več
 • V Veliki Britaniji predlagajo optiko v vsak dom

  V novi britanski nacionalni telekomunikacijski strategiji so zapisali strateški cilj, da naj bi do leta 2033 vsa gospodinjstva imela dostop do optičnega komunikacijskega omrežja.

  Objavljeno: 23.7.2018 11:00več
 • Slovenska hitrost do interneta malce pod povprečjem

  Razvijalci neuradnega standarda za merjenje hitrosti interneta, podjetje Ookla, že nekaj časa redno objavlja statistiko hitrosti, ki jih dosegajo njihovih 500 milijonov uporabnikov, med katerimi je tudi veliko prebivalcev Slovenije. Sprehod po njihovih statističnih straneh in straneh z zanimivostmi je vedno zanimiv.

  Objavljeno: 10.7.2018 10:00več
 • Evropski poslanci zavrnili cenzuro interneta

  Evropski parlament je zavrnil mandat evropskemu odboru za pravne zadeve (JURI) za pogajanje z Evropskim Svetom o reformi avtorskega prava v sklopu enotnega digitalnega trga na ravni Evropske Unije.

  Objavljeno: 5.7.2018 14:00več
 • Internet z neba bližje resničnosti

  Ameriška agencija FCC (Federal Communications Commission) je Elonu Musku odobrila načrt za vzpostavitev internetnega dostopa z vesolja.

  Objavljeno: 4.4.2018 07:00več
 • SpaceX v vesolje pošilja prve satelite za dostop do interneta

  Elon Musk že vrsto let napoveduje, da bodo njegove družbe v vesolje poslale na tisoče satelitov, ki bodo omogočili širokopasovni dostop do interneta na celotni površini Zemlje. Videti je, da je napoved korak bližje udejanjenju, saj bo SpaceX predvidoma že v naslednjem vikendu v orbito poslal prva dva prototipa satelitov, ki bodo iz vesolja omogočali dostop do interneta.

  Objavljeno: 14.2.2018 01:00več