Objavljeno: 24.6.2014 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Julij-avgust 2014 | Teme: mobilni, internet

Počitniški internet

Manj udobna, a bržčas najugodnejša možnost so predplačniške kartice SIM, ki jih ponujajo operaterji držav, kamor potujemo.

Počitnice so čas, ko poleg možganov odklopimo tudi elektronske spremljevalce, a vse prevečkrat se zgodi, da brez telefonov, tablic, bralnikov in seveda interneta na oddihu preprosto ne moremo. Ponudniki mobilne telefonije in povezave v splet se tega zavedajo, zato nas v zadnjih letih po prihodu domov pričaka zajeten račun. Kako se mu izogniti, preverimo na naslednjih straneh.

Prvi nasvet v zvezi z internetom na počitnicah bi bil, da se mu skušamo vsekakor izogniti. Dostop do spleta navadno pomeni delo na oddihu, tega pa ne privoščimo niti najhujšim sovražnikom. Žal je včasih tej nadlogi nemogoče uiti, v nekaterih primerih pa si spleta zaželimo tudi iz lastne želje po brskanju. Ob najrazličnejših spletnih storitvah, ki danes skrbijo za vsakdanjo zabavo, je odsotnost teh storitev marsikdaj bolj stresna od občasne službene pošte, ki tu in tam zaide na napravo z internetno povezavo. Če ravno ne najamemo jadrnice z brezžičnim usmerjevalnikom ali plačamo hotelu za dostop do priklopne točke, ki je praviloma v najbolj oddaljenem možnem kotičku, so nasveti, kako do interneta v tujini, še kako na mestu.

Za redno dozo Facebooka, elektronske pošte in Monitorjevih novic je dobro poskrbeti predčasno. Že pri načrtovanju potovanja oziroma počitnic si moramo odgovoriti na nekaj vprašanj. Bomo splet uporabljali zgolj v objektu nastanitve? Ali ga bomo potrebovali tudi na poti? Kako pogosto si želimo dostopati do spleta? Pri izbiri nastanitve preverimo, ali je v ceno vštet tudi internet, oziroma ali je v bližini kakšna kavarna z njim. Prav tako se poprej odločimo, katere naprave, željne spleta, bomo vzeli s sabo na dopust. Kje vse bomo potrebovali internet, je bolj ali manj odvisno od naše opremljenosti. Če bo v potovalki zgolj prenosni računalnik, nam bo bržčas zadostoval dostop do spleta, ki ga ponuja hotel ali bližnji bar, počitnikarjem s telefoni in tablicami pa nepremična internetna pipica zagotovo ne bo dovolj.

Naslednji nasvet, ki se ga splača upoštevati, je merjenje dejanske porabe podatkov. Pred odhodom si vzamemo teden dni časa in dosledno spremljamo, koliko interneta dejansko potrebujemo. Na telefonu in tablici je dovolj, če informacijo pridobimo znotraj samega sistema, v računalnik pa si v ta namen namestimo katerega od namenskih pripomočkov za merjenje prenosa podatkov iz spleta. Lep zgled slednjih je brezplačni BitMeter za Windows. Če je porabljenih podatkov, ob predpostavki, da splet potrebujemo res zgolj za najnujnejša opravila (elektronska pošta itd.), malo, bo morda zadostovala že kakšna akcija trenutnega mobilnega ponudnika, ki mu vsak dan prisegamo zvestobo. Ob podrobnejšem pregledu ponudbe se kaj hitro zgodi, da ima izbrani ponudnik posebno ugodnost prav v državi, kjer bomo počitnikovali. To še posebej velja za sosednjo Hrvaško, kamor Slovenci privzeto še vedno radi množično romamo.

Pred potovanjem oziroma dopustom je dobro preveriti, koliko podatkov v določenem obdobju zares porabimo.

Pred potovanjem oziroma dopustom je dobro preveriti, koliko podatkov v določenem obdobju zares porabimo.

Bliža se dan, ko bo kljukica oziroma gumb za nastavitvijo Podatkovno gostovanje (Data Roaming) vklopljen za stalno. Leta 2015 naj bi bilo gostovanje v državah znotraj Evropske unije izenačeno s cenami v domačem mobilnem omrežju.

Bliža se dan, ko bo kljukica oziroma gumb za nastavitvijo Podatkovno gostovanje (Data Roaming) vklopljen za stalno. Leta 2015 naj bi bilo gostovanje v državah znotraj Evropske unije izenačeno s cenami v domačem mobilnem omrežju.

Domača ponudba

Vedno ugodnejši paketi domačih ponudnikov mobilne telefonije so posledica ukrepov Evropske unije, ki že nekaj let zapored pred poletjem znižajo najvišje dovoljene meje mobilnega gostovanja in z njimi zvežejo roke operaterjem pri določanju cen. Trenutne tarife so omejene na največ 0,2928 EUR za klic v Slovenijo, največ 0,0854 EUR za sprejeti govorni klic, največ 0,0976 EUR za poslano sporočilo SMS in največ 0,549 EUR za preneseni megabajt.

Kaj kmalu se zna zgoditi, da bodo cene še nižje, saj je Evropski parlament letos spomladi s 534 glasovi za in 25 proti sprejel reformo telekomunikacijske zakonodaje, ki odpravlja mobilno gostovanje in prinaša nevtralnost interneta. Od 15. decembra 2015 bodo morale biti cene enake, ne glede na to, iz katere evropske države kličemo in kam. Prav tako bo morala biti usklajena cena sporočil in prenosa podatkov. Poleg te zelo pomembne novosti je Evropski parlament potrdil tudi nevtralnost interneta v EU, ki zagotavlja, da se ves promet obravnava enakovredno, ne glede na vir, kanal in obseg. To je v času storitev, ki ponujajo predvajanje večpredstavnih vsebin na daljavo, postal velik problem, saj te poberejo znaten delež internetnih zmogljivosti, zato so želeli ponudniki infrastrukture od ponudnikov teh storitev izsiliti dodatna plačila (v ZDA jim bo, kot kaže, uspelo). Regulativa med drugim zahteva možnost gostujoče pogodbe s krajevnim operaterjem, ki bi bila v praksi videti, da bi uporabnik z SMSom na obstoječi kartici potrdil naročnino za na primer en mesec pri ponudniku v državi, kamor potuje. S takim podpisom bi se znebil domačega operaterja kot posrednika in bržčas nemalo prihranil pri končnih stroških. Zdaj je na naših ponudnikih, da odstranijo številne tehnične težave, nezdružljivosti in druge izgovore, ki se kar sami ponujajo ob branju evropske direktive.

Pustimo za zdaj lepšo prihodnost ob strani in si oglejmo, kaj trenutno ponujajo naši ponudniki mobilnih storitev.

■ Simobil. Na prvem mestu je Simobil, ki je pred kratkim predstavil res dobrodošlo novost. Najprivlačnejši paket pri zelenem ponudniku mobilne telefonije je nedvomno EU NESKONČNO. Vklopimo (in izklopimo) ga s poslanim sporočilom. Storitev se zaračuna z 2,99 EUR na dan. Štejejo samo dnevi, ko storitev zares uporabljamo, če v tujini sprejmemo klic, kličemo, pošljemo sporočilo SMS ali brskamo po spletu. Druge dni, čeprav je izbira EU NESKONČNO vklopljena, dodatnih stroškov ni. Simobilova mobilna storitev v tujini kljub imenu ni »neskončna«, na dan lahko (za teh 2,99 EUR) opravimo 1000 minut pogovorov, pošljemo 1000 SMSov ali porabimo 500 MB podatkovnega prenosa. Ob preseženi omejitvi nas ponudnik obvesti o prekoračitvi s sporočilom in storitev onemogoči oziroma upočasni (na 64 Kb/s). Vrednosti so vsekakor dovolj visoke, da velika večina uporabnikov omejitev ne bo opazila.

■ Mobitel. Mobitelov odgovor na nespodobno povabilo Simobila je naročniški paket z vključeno ponudbo gostovanja v tujini ter izbire za tri- in sedemdnevno gostovanje v državah Evropske unije in Balkana. Čudodelni paket se imenuje EU NEOMEJENI in poleg neomejenih klicev in sporočil SMS/MMS ter 3 GB prenosa podatkov v Sloveniji ponuja tudi zelo ugodno gostovanje v državah EU. Naročniki paketa Mobitel EU neomejeni tako v državah EU za neomejeno rabo mobilnih storitev nikoli ne bodo plačali več kot 2,9 evra na dan; če bodo porabili manj, pa bodo plačali le dejansko porabo. Ko uporabnik v tujini opravi le kratek klic, pošlje nekaj sporočil SMS ali prenese prgišče podatkov iz spleta in skupna cena po ceniku ne doseže slabih treh evrov, bo na koncu meseca plačal le dejansko porabo in ne dnevnega pavšala kot pri konkurenci. Pri prenosu podatkov velja načelo pravične rabe, ki stopi v veljavo pri doseženem 1 GB prenesenih podatkov na dan, po tem se hitrost prenosa za tisti dan omeji na 64 Kb/s. Ugodnost velja pri gostovanju v državah EU, ki poleg 28 članic EU, mednje seveda sodi tudi Hrvaška, obsegajo še Lihtenštajn, Norveško in Islandijo. Naročniško razmerje za paket Mobitel EU NEOMEJENI lahko uporabniki sklenejo v promocijskem obdobju od 12. 6. do 31. 8. 2014, paket pa nato velja do preklica. Namenjen je tako zasebnim kot poslovnim uporabnikom. Ob vseh informacijah ne smemo pozabiti najpomembnejšega: naročnina na paket EU NEOMEJENI je 23 evrov na mesec, pri Simobilu pa naročnine ni.

Uporabnikom drugih Mobitelovih paketov sta namenjeni izbiri tri- in sedemdnevnega zakupa mobilnih storitev bodisi v državah Evropske unije bodisi v deželah na Balkanu. Krajša inačica za 5,9 evra omogoča 1000 enot klicev ali sporočil SMS ter 500 MB prenosa podatkov, daljša in dražja izbira (9,9 EUR) ob enakem številu enot pa podvoji količino podatkov, ki jih v enem tednu lahko prenesemo iz spleta. Obe možnosti omogočata preprost vklop z ustreznim sporočilom SMS.

Obiskovalci sosednje Hrvaške bodo bržkone najbolj veseli Mobitelovega sodelovanja s Hrvaškim Telekomom, katerega neposreden rezultat je ponudba, ki uporabnikom za 10,9 evra na mesec znotraj omrežja hrvaškega operaterja med 1.7. in 30.9. ponudi neomejen prenos podatkov. Posameznik mora pri uporabi paziti le na privezano omrežje, oznaki HR-CRONET ali T-Mobile HR mu pomenita zeleno luč in brezskrbno uporabo mobilnega interneta na počitnicah. Za izbiro takisto velja pravilo pravične rabe in vklop s sporočilom SMS.

■ Tušmobil. Tušmobil nima posebnih paketov. Pred odhodom v tujino je zato najbolje, da preverimo, ali ima Tušmobil sklenjeno pogodbo o gostovanju v državi, v katero smo namenjeni. V nekaterih državah ima sklenjeno pogodbo z več operaterji. V tem primeru se pri avtomatski izbiri omrežja mobilni telefon sam prijavi v tisto omrežje, ki v določenem trenutku ponuja boljši signal – na izbiro operaterja ni mogoče vplivati. Avtomatsko izbrani operater pa ni nujno tudi najugodnejši. Z ročno izbiro omrežja lahko izberemo operaterja po lastni izbiri. Z obsežnim cenikom, ki je objavljen na uradni spletni strani Tušmobila, preverimo, kateri operater je za nas najugodnejši, in nastavimo telefon nanj. Pri tem nas ovirata kakovost in raven storitev izbranega ponudnika, saj je uporaba nastavljenega operaterja odvisna od pokritosti in delovanja tujega omrežja.

Podobno velja tudi za Debitel.

■ Izimobil. Operater na kartice, Izimobil, predstavlja letošnje poletje novost, ki uporabnikom omogoča brezplačne klice na Hrvaškem. Drobni tisk se bere nekako takole: v omrežju hrvaškega operaterja Tele2 je minuta klica v Slovenijo 0,14 evra, poslano sporočilo 0,07 evra, vsi prejeti klici (in sporočila) pa popolnoma zastonj. Tudi brskanje po internetu ni drago, megabajt prenosa stane zgolj 0,0686 evra, to je desetina cene običajne EU tarife. Paket Izi brez meja stane borih šest evrov.

Druga možnost

Druga, manj udobna zmožnost je uporaba nadomestne kartice SIM. Če jo kupimo v državi, kjer bomo dopustovali, in jo vstavimo v napravo, s katero bomo dostopali do spleta ali z njo delili internet, bodo stroški bržkone najmanjši. Pobliže si oglejmo tovrstno ponudbo pri sosedih na Hrvaškem.

Najcenejši internet na Hrvaškem ponuja Bonbon. Gre za ponudnika predplačniških kartic, kode ponujajo številne trgovske verige v sosednji državi, med njimi tudi trafike Tisak, ki za 3 kune na dan ponuja kar 300 MB podatkovnega prenosa v hrvaškem omrežju T-Mobile. To akcijo si je treba aktivirati s poslanim sporočilom SMS, v nasprotnem primeru brskamo ali pošiljamo sporočila SMS in MMS po vnaprej določenih tarifah (0,7 HRK za 1 MB, 0,2 HRK za SMS in 0,7 za MMS). Kot bonbonček pri Bonbonu ponujajo brezplačne obiske družabnega omrežja Facebook. Kartice lahko v Sloveniji naročimo pri ponudniku, ki domuje na spletni strani Mojbonbon.net.

Manj udobna, a bržčas najugodnejša možnost so predplačniške kartice SIM, ki jih ponujajo operaterji držav, kamor potujemo.

Manj udobna, a bržčas najugodnejša možnost so predplačniške kartice SIM, ki jih ponujajo operaterji držav, kamor potujemo.

Hrvaški Telekom (T-Mobile) ponuja predplačniške kartice za 30 HRK na mesec. Nanje je vpisan dobropis za 500 MB, ki jih porabimo znotraj aktiviranega meseca. Večjim potrebam zadosti izbira, ki za 10 kun na dan običajni paket nadgradi z neomejenim podatkovnim prenosom (od 0 do 24h v tekočem dnevu). Prenos je z vključeno Telekomovo izbiro resda omejen, a zanj kljub temu veljajo pravila pravične rabe, zato se po porabljenem gigabajtu hitrost prenosa zmanjša.

Podobno ponudbo ima tudi Vipnet (10 HRK za neomejenih 1 GB), pri ponudniku Tele 2 pa predplačniške kartice stanejo od 35 HRT za 1 GB.

Deljenje povezave

Spletno povezavo, pridobljeno tako ali drugače, je na počitnicah dobro deliti. Megabajte v tujini smo preplačali, zato je prav, da jih tudi porabimo. Če ne sami, pa družina, prijatelji ali sosedi. Povezavo lahko delimo na več načinov. Če si priskrbimo splet na pametni napravi, telefonu ali tablici, je deljenje dostopa najlažje. Na telefonu z operacijskim sistemom Android se ustrezna nastavitev skriva pod Omrežnimi povezavami in izbiro Dostopna točka za Wi-Fi (Mobile Hotspot). Ob prvi rabi mobilne dostopne točke omrežju določimo ime, geslo in vrsto zaščite, da se ne bi nanjo prisesal kak nebodigatreba. Ker vsi vemo, da zgolj gesla včasih niso dovolj, lahko pravkar ustvarjeni brezžični točki s pomočjo nastavitve Dovoljene naprave dodamo še eno plast zaščite, kamor vpišemo naslov MAC naprave, ki ji je dovoljeno parjenje z mobilnim brezžičnim omrežjem.

Deljenje povezave na napravi z mobilnim operacijskim sistemom Android je mogoče omejiti glede na MAC naslov odjemalca. Težaško delo je namenjeno najbolj paranoičnim, drugi smo zadovoljni z običajnim WiFi geslom.

Deljenje povezave na napravi z mobilnim operacijskim sistemom Android je mogoče omejiti glede na MAC naslov odjemalca. Težaško delo je namenjeno najbolj paranoičnim, drugi smo zadovoljni z običajnim WiFi geslom.

Podobno nastavitev za deljenje internetne povezave ima tudi Applov iPad, v operacijskem sistemu iOS jo najdemo pod Settings/Personal Hotspot. Starejše naprave so pri takem početju prikrajšane, saj je nastavitev na voljo šele z različico operacijskega sistema iOS številka 6, ki je prve generacije jabolčnih pametnih naprav niso bile deležne. Kljub oviri tudi zanje ni nič izgubljeno, le pot je malce daljša. Vročo točko je namreč moč ustvariti z ročnim vpisovanjem nastavitev APN (pod Internet Tethering).

Deljenje povezave je odličen način, da z isto rešitvijo v tujini na telefon prejmemo elektronsko sporočilo, nanj odgovorimo s prenosnim računalnikom, nato pa na tablici pregledamo, ali je vse na svojem mestu. V času, ko že skoraj vsaka elektronska naprava dodatno zaživi s povezavo v splet, je mobilna vroča točka na počitnikovanju zlata vredna. Deljenje povezave pa ni omejeno na brezžično omrežje. Pametna naprava ima namreč dovolj pameti, da zna splet deliti tudi prek drugih priloženih tehnologij. S kablom USB jo zlahka privežemo na prenosnik ali namizni računalnik, ta pa jo nato uporabi namesto modema. Na drugi strani so redke pametne naprave, ki ne bi imele povezave bluetooth, s katero lahko prav tako delimo povezavo v splet. Tisti, ki ga skrbijo hitrosti, bo z zanimanjem prebral naslednje vrstice, kjer bomo razodeli način povezovanja, ki se najbolj izplača.

Daleč najhitrejša je seveda povezava s kablom USB. Obenem gre za najzanesljivejše deljenje interneta, ki pokuri najmanj oziroma nič baterije. Slabost takega povezovanja je seveda v množičnosti, pametna naprava na kablu USB naenkrat streže le eni povezani napravi. Če kabel pozabimo doma, bo za deljenje interneta uporabna povezava bluetooth. Slednja se lahko pohvali z izredno varčnostjo, saj v primerjavi z brezžično točko porabi neprimerno manj energije. Ko imamo okoli pametne naprave z internetom zbranih več naprav z željo po spletu, je edini pravi način uporaba brezžične povezave. Mobilna priklopna točka je z opremljenostjo sodobnih pametnih naprav najenostavnejši način deljenja internetne povezave, ima dostojno hitrost, a velja za precej požrešno metodo, zato je treba biti pri uporabi pozoren na baterijo. Določeni scenariji, v katerih igrajo glavno vlogo številne spleta željne naprave in časovno neomejena dostopnost povezave, zato zahtevajo drugačno rešitev.

Ko imamo na počitnicah s sabo več naprav, ki bi s spletom osmislile svoj aranžma v tujini, in si želimo, da bi spletna harmonija trajala nemoteno vse dopustniške dni, si s telefonom in brezžično točko težko pomagamo. Nerešljiv problem nam predstavlja baterija, obenem nam manjka telefon, ki je, roko na srce, ena osrednjih naprav, po katerih nam čez poletje hrepeni srce. V tej zagati se ozremo za drugimi rešitvami. Najdemo jih v obliki modemov MiFi ali ključkov USB za deljenje internetne povezave. Predstavnike obeh zamisli najdemo med ponudbo operaterjev tako doma kot v tujini, zato si nam jih ne bo težko omisliti. Vedeti moramo le, kdaj nam kaj pride prav.

Modem MiFi je kakor nalašč za uporabnike, ki veliko potujejo z družino ali v skupini. Modemi imajo v drobovju prostor za domačo ali tujo kartico SIM, prek katere se povežejo v internet, obenem pa tudi svojo baterijo, tako da jih ni treba nenehno privezovati v električno omrežje in ne omejujejo naše mobilnosti na dopustu. Odlikuje jih enostavnost rabe, dolgoživost baterije in zanesljivo delovanje v daljšem časovnem obdobju dejavnosti. Ključki USB, ki imajo utor za kartico SIM in ponujajo povezljivost v splet, so na drugi strani namenjeni solistom, ki večino časa preždijo za prenosnikom in bi želeli, da je slednji povezan v splet, ne glede na to, kje je v danem trenutku. Ključki podobno kot povezava telefona s kablom ponujajo največjo hitrost ob nični rabi energije, strežejo pa žal zgolj eni sami napravi.

Brezžična mobilna točka na Androidu

Operacijski sistem Android je deljenje internetne povezave hitro posvojil. Uporabnikom že od vsega začetka, tudi brez tako imenovanega korenskega dostopa, ponudi deljenje svojih povezav na zahtevo uporabnika. Vsaka novejša naprava z njim že v osnovi omogoča vse tri načine deljenja spletne povezave. Nastavitve so preproste, hitre in učinkovite. Največkrat je v rabi ustvarjanje brezžične dostopne točke, ki ima svoje probleme. Zanesljivost takega povezovanja nadgradimo, skupaj z drugimi malenkostmi, z namenskimi aplikacijami. Med boljše sodita naslednja kosa priročne programske kode.

Za daljše deljenje spletne povezave na počitnicah si je dobro omisliti namensko napravo. Med drugim jih ponujajo tudi pri domačem mobilnem operaterju.

Za daljše deljenje spletne povezave na počitnicah si je dobro omisliti namensko napravo. Med drugim jih ponujajo tudi pri domačem mobilnem operaterju.

Ker po svetu številni operaterji deljenje internetne povezave dodatno zaračunajo, so se na tržnici Play hitro znašli programi, ki njihove napore po dodatnem zaslužku zaobidejo. PdaNet+ poveže telefon ali tablico s prenosnikom ne glede na omejitve v omrežju. Aplikacija omogoča povezovanje tako prek USB/bluetooth povezave kot tudi z uporabo brezžične vroče točke. Odlikuje se po učinkovitosti vzpostavljene povezave, ki brez zakasnitve tudi na prenosnik dostavi hitrost četrte mobilne generacije (4G/LTE), če je na območju dopustovanja na voljo. Uspešnost naveze ne zahteva korenskega dostopa, edina resnejša omejitev je namizni odjemalec na PCju, ki je nujen pri povezovanju s kablom USB.

PdaNet+ je nepogrešljiv pripomoček v državah, kjer mobilno deljenje internetne povezave dodatno zaračunavajo.

PdaNet+ je nepogrešljiv pripomoček v državah, kjer mobilno deljenje internetne povezave dodatno zaračunavajo.

Aplikacija Barnacle Wifi Tether poskrbi za natančnejše nastavljanje brezžične dostopne točke. Žal samo za uporabnike s korenskim dostopom.

Aplikacija Barnacle Wifi Tether poskrbi za natančnejše nastavljanje brezžične dostopne točke. Žal samo za uporabnike s korenskim dostopom.

Telefoni s korenskim dostopom lahko deljenje interneta z aplikacijo Barnacle Wifi Tether še obogatijo. Poleg običajnih nastavitev imena, gesla in zaščite lahko v aplikaciji izberemo brezžični kanal, po katerem se bodo pretakali biti, in parametre DHCP, ki bodo skrbeli za številne na točko prisesane naprave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji