Teme - internet

 • Žarek upanja za evropsko svobodo interneta

  Evropska direktiva o avtorskih pravicah na digitalnem trgu, ki prinaša strogo zaščito avtorskih pravic in omejuje svobodo na internetu, je v težavah. Zavrnilo jo je 11 držav članic Evropske unije.

  Objavljeno: 20.1.2019 09:00več
 • Čas, ki ga otroci prebijejo pred zaslonom, ni škodljiv

  Za današnje čase presenetljivo ugotovitev iz naslova so sprejeli vodilni britanski pediatri iz združenja The Royal College of Paediatrics and Child Health (RCPCH), temelji pa na pregledu dokazov, ki so izpostavljeni v BMJ Open medical journal.

  Objavljeno: 4.1.2019 13:00več
 • Ko v digitalni metropoli zmanjka interneta

  Kaj se zgodi, ko zmanjka internetne povezave v milijonski metropoli ene izmed najbolj digitaliziranih držav, smo lahko ta konec tedna opazovali v Južni Koreji. Zaradi požara v kanalu, po katerem tečejo podzemni kabli v središču Seula, je bilo brez internetne povezave več kot 200.000 gospodinjstev, trgovin in drugih lokalov. Pretrganih je bilo 168.000 telefonskih linij in 220 optičnih kablov.

  Objavljeno: 27.11.2018 05:00več
 • VPN aplikacije ne ščitijo vselej zasebnosti

  Avtorji spletnega mesa TOP10VPN so objavili zanimivo raziskavo, v kateri so preverili ozadje številnih brezplačnih programov v spletnih trgovinah Apple App Store in Google Play, ki omogočajo uporabo navideznih zasebnih omrežij, tipično za dostop do storitev v posamezni ciljni državi ali pa za izhod iz držav, ki omejujejo dostop do internetnih storitev. Raziskava je razkrila, da so v ozadju zelo pogosto dvomljiva, če že ne vohunska podjetja, ki najbrž prestrezajo promet uporabnikov, prav tako pa ne nudijo nobene posebne zašite. Pogosto prav nasprotno.

  Objavljeno: 20.11.2018 13:00več
 • Nigerija preusmerila Googlov svetovni promet na Kitajsko in povzročila mrk

  Ne zavedamo se, kako odvisno je normalno delovanje interneta od zaupanja. To se je vnovič pokazalo včeraj, ko je bil Google v nekaterih državah dobro uro nedosegljiv, ker je zaradi napake v nigerijskih usmerjevalnikih, ki so jo raztrobili ruski in kitajski operaterji, velik del prometa tekel po napačnih poteh.

  Objavljeno: 13.11.2018 19:00več
 • Raziskava: Kitajska redno preusmerja in prestreza internetni promet

  V raziskavi, ki so jo opravili na ameriški visoki šoli za vojno mornarico (US Naval War College) in univerzi v Tel Avivu, so odkrili, kako Kitajske pogosto in za dlje časa preusmerja promet v internetu na svoje ozemlje. Tam ga prekopira in analizira za potrebe industrijskega vohunjenja in razbijanja šifriranja.

  Objavljeno: 28.10.2018 05:00več
 • Kalifornija predpisuje močna gesla

  V Kaliforniji so po hitrem postopku (potrebna sta bila le približno dva tedna) sprejeli zakon, ki proizvajalcem računalniških internetno povezanih naprav narekuje implementacijo mehanizmov za zagotovitev močnejših, predvsem pa unikatnih gesel.

  Objavljeno: 8.10.2018 08:00več
 • »Googlovi« baloni z internetom testno pokrili 1000 km

  Loon, nekoč del Googlovega oddelka, sedaj pa samostojno podjetje v okviru Googlovega lastnika Alphabet, je med testiranjem nad Kalifornijo in Nevado uspelo internet »dostaviti« preko področja širokega 1000 kilometrov.

  Objavljeno: 12.9.2018več
 • Omrežja »mesh« bodo po novem standardizirana

  Vzpostavitev brezžičnega omrežja je izredno preprosta, tudi za nepoznavalca, toda le do takrat, ko je v igri »omreženje« le enega prostora, z eno samo brezžično točko ali usmerjevalnikom. Le tega priklopimo na »internet« (tak ali drugačen »modem«), ki nam ga v stanovanje pripelje ponudnik, se za minutko pomudimo pri nastavitvi dostopnega gesla in to je načeloma vse.

  Objavljeno: 13.8.2018 12:00več
 • V Veliki Britaniji predlagajo optiko v vsak dom

  V novi britanski nacionalni telekomunikacijski strategiji so zapisali strateški cilj, da naj bi do leta 2033 vsa gospodinjstva imela dostop do optičnega komunikacijskega omrežja.

  Objavljeno: 23.7.2018 11:00več