Teme - internet

 • Ugašajo forumi podjetja CompuServe

  AOL bo 15. decembra zaprl forume nekdaj priljubljenega podjetja CompuServe.

  Objavljeno: 16.11.2017 01:00več
 • Virginija menja elektronske glasovalne naprave s papirnimi

  Tudi v ZDA, kjer so med najnaprednejšimi pri elektronskih volitvah, počasi spoznavajo, da popolna digitalizacija postopka glasovanja ni najboljša izbira. V zvezni državi Virginiji so začeli menjavo elektronskih glasovalnih naprav s takšnimi, ki ob glasovanju puščajo papirno sled.

  Objavljeno: 11.9.2017 13:00več
 • Photobucket s spremembo pogojev uporabe povzročil nemalo težav

  Spletišče Photobucket je izredno priljubljeno za brezplačno hrambo fotografij, zaradi spremembe pogojev uporabe pa so povzročili kar nekaj hude krvi med svojimi uporabniki. Konkretno so za fotografije, ki so hranjene pri njih a se jih uporablja na drugih straneh, začeli računati.

  Objavljeno: 5.7.2017 10:00več
 • Arnes praznuje 25 let

  Zavod Arnes je institucija, ki je igrala ključno vlogo v informatizaciji slovenske družbe in vpeljavi interneta v akademsko ter ostalo javnost. Sredi junija je Arnes praznoval 25 let ustanovitve, svoje poslanstvo pa nadaljujejo tudi v prihodnje. V letošnjem letu bo na primer Arnes začel z izvajanjem programa SIO-2020, v sklopu katerega bo na skoraj 950 vzgojno-izobraževalnih zavodih zgradil brezžična omrežja, izvedel nakup nove opreme IKT in razvil nove, napredne e-storitve in e-vsebine.

  Objavljeno: 16.6.2017 01:00več
 • Umetna inteligenca proti prevarantom in teroristom

  Internet je danes zatočišče za tisoče prevarantov in terorizmov, boj proti njihovemu delovanju pa je vse prej kot enostaven. Veliki ponudniki storitev, kot sta Microsoft in Facebook, so že pred časom ustanovili posebne oddelke v svojih organizacijah, katerih glavni cilj je bolj proti prevarantskim aktivnostim in sovražnemu govoru, ki ogrožata internetno javnost, s tem pa tudi priljubljenost in dobičkonosnost njihovih storitev. Toda tudi vsa prizadevanja posebej izurjenih strokovnjakov žal niso več dovolj, zato v boju proti prevarantom in teroristom spletni ponudniki začenjajo z uporabo specializiranih programov z vgrajeno umetno inteligenco.

  Objavljeno: 16.6.2017 01:00več
 • Kitajska piše svojo Wikipedijo

  Kitajske oblasti so se odločile, da bodo razvile lastno internetno enciklopedijo, ki bo seveda v kitajščini, a bo po obsegu in širini tekmovala z Wikipedijo. V ta namen so najeli 20.000 ljudi, ki bodo ustvarili enciklopedijo z vsaj 300.000 prispevki, ki bodo dolgi vsaj 1000 besed. Mimogrede, Wikipedija ima več kot pet milijonov prispevkov.

  Objavljeno: 2.5.2017 05:00več
 • Yahoo bo postal Altaba

  Za podjetje Yahoo je napočil trenutek resnice. Po tem, ko so lastniki v lanskem letu za 4,8 milijarde dolarjev internetni del poslovanja prodali družbi Verizon, je zdaj prišel čas za sklepno dejanje matične družbe.

  Objavljeno: 10.1.2017 01:00več
 • Gigabiti, terabiti,.. zetabajti

  Glede na priljubljenost pametnih telefonov in drugih mobilnih naprav ni nič čudnega, če tudi v Sloveniji uporaba mobilnega interneta narašča precej hitreje kot pri drugih internetno priključenih napravah. Si.mobil je v lanskem letu tako zabeležil rekordni prenos podatkov prek mobilnega omrežja, kjer so presegli mejo 10 milijonov prenesenih GB podatkov. Pričakovati je, da so znatno povečanje prenosa podatkov v mobilnih omrežjih zabeležili tudi pri ostalih ponudnikih storitev.

  Objavljeno: 4.1.2017 01:00več
 • Evropsko sodišče prepovedalo hrambo podatkov o internetni aktivnosti

  Sodišče Evropske unije v Luksemburgu je ta teden odločilo, da množično zbiranje in hranjenje podatkov o internetni dejavnosti državljanov (data retention) ni v skladu z Listino evropske unije o temeljnih pravicah. Dopusten je nadzor posameznikov, ki so osumljeni različnih kaznivih dejanj, splošen neomejen nadzor nad vsemi pa ni. Tudi v tem primeru so potrebne stroge omejitve pri dostopu do podatkov, ki jih mora pred organi pregona pregledati neodvisen organ. Podatki se seveda ne smejo hraniti izven EU.

  Objavljeno: 23.12.2016 08:00več
 • V Kanadi širokopasovni dostop do interneta osnovna storitev

  Kanadska Komisija za radiotelevizijo in telekomunikacije (CRTC) je razglasila širokopasovni dostop do interneta kot osnovno telekomunikacijsko storitev, ki mora biti na voljo vsakemu državljanu. V ta namen so ustvarili 750 milijonov kanadskih dolarjev (530 milijonov evrov) težak sklad, ki bo gospodinjstvom zagotovil dostop do interneta z minimalno hitrostjo 50/10 Mb/s brez dodatnih omejitev količine prenesenih podatkov. Doslej je bila kot osnovna storitev opredeljena le fiksna telefonija, kar pa seveda v 21. stoletju še zdaleč ni dovolj.

  Objavljeno: 23.12.2016 05:00več
ph