Teme - satelit

 • Satelitskega interneta OneWeb ne bo

  V vrsti podjetij, ki skušaj čim prej v nizko orbito poslati svoje satelite za satelitski internet, je bilo do tega tedna še podjetje OneWeb. Britansko podjetje je načrtovalo postavitev omrežja z dobrimi 600 sateliti, ki bo omogočali hiter in odziven dostop do interneta od koderkoli. Zdaj odhaja v prisilno poravnavo.

  Objavljeno: 29.3.2020 05:00več
 • Prvo svetovno omrežje satelitov dobiva svojo podobo

  Podjetje SpaceX je v Zemljino orbito poslalo že tretji paket šestdesetih satelitov, ki naj bi še letos začeli zagotavljati dostop do interneta. Ob tem je šef podjetja Elon Musk tudi sporočil, kako naj bi izgledala naprava, preko katere bo priklop omogočen.

  Objavljeno: 9.1.2020 11:00več
 • Na Google Maps našli voznika, pogrešanega 22 let

  Leta 1997 je v Floridi na poti iz nekega nočnega kluba izginil 40 letni moški. Policija je takrat sprožila preiskavo, a neuspešno.

  Objavljeno: 13.9.2019 10:30več
 • Kjer se prepirata Amazon in SpaceX, OneWeb dobiček ima

  Ko smo marca pisali o prihajajočem internetu na stotinah majhnih satelitov, smo članek zaključili z besedami: »Prednost pa bo imel, kdor bo prvi. Trenutno kaže, da bo to OneWeb.« Pol leta pozneje se je to potrdilo, saj OneWeb brez velikega pompa prehiteva največja rivala SpaceX in Amazon.

  Objavljeno: 19.8.2019 05:00več
 • Prvi sateliti Elona Muska pripravljeni na izstrelitev

  Elon Musk je objavil fotografijo šestdesetih satelitov, ki jih bodo pri podjetju SpaceX v sklopu satelitskega interneta Starlink v prihodnjih dneh izstrelili v nižjo orbito Zemlje.

  Objavljeno: 13.5.2019 09:00več
 • Novi mikrosateliti tavajo brez znanega lastnika

  V prihodnjih letih se bo število satelitov v vesolju močno povečalo, saj številna podjetja snujejo svoje konstelacije satelitov za globalni internet. SpaceX, Iridum, Facebook, OneWeb in Amazon bodo v vesolje skupaj ponesli več tisoč satelitov, ki bodo povečali gnečo v orbitah blizu površja. Že sedaj pa imamo težave z identifikacijo obstoječih satelitov.

  Objavljeno: 9.4.2019 05:00več
 • Amazon pripravlja satelitski internet

  Če bi članek o satelitskem internetu namesto v prejšnji številki nastajal te dni, bi imel eno poglavje več. Amazon je potrdil, da pripravlja omrežje 3236 satelitov v nizkozemeljskih orbitah (590-630 kilometrov), ki bodo zagotavljali dostop do interneta več kot 95 odstotkom prebivalstva na planetu.

  Objavljeno: 5.4.2019 05:00več
 • Satelitsko sledenje letal nad severnim Atlantikom

  Ameriško podjetje Aireon je dokončno vklopilo polno satelitsko sledenje letal, ki letijo med Evropo in severno Ameriko. Nov servis temelji na 66 »telefonskih« satelitih Iridium, ki so tako pridobili še novo uporabnost.

  Objavljeno: 3.4.2019več
 • OneWeb izstrelil prve satelite za vesoljski internet

  OneWeb je ta teden iz Francoske Gvajane v nizkozemeljsko orbito poslal šest lahkih satelitov, ki predstavljajo prvi košček novega omrežja za dostop do interneta prek satelitov. Končni cilj je postaviti omrežje s 600 sateliti, ki bo omogočalo dostop do interneta kjerkoli na Zemlji. Medtem ko današnji geostacionarni sateliti za dostop do interneta terjajo uporabo posebnih satelitskih anten ali krožnikov ter jih pestijo visoke latence, bodo sateliti OneWeb na višini 1200 kilometrov. Zato jih bo več, a bodo nudili hitrejši dostop do interneta.

  Objavljeno: 3.3.2019 12:00več
 • SpaceX in globalni internet

  Podjetje SpaceX, ki si trenutno služi kruh (tudi) z dostavo materiala na Mednarodno vesoljsko postajo, je ameriškemu regulatorju FCC (Federal Communications Commission) predložilo vlogo za vzpostavitev globalnega satelitskega omrežja, ki bi omogočilo internetni dostop iz vsakega kotička sveta.

  Objavljeno: 20.11.2016več