Objavljeno: 22.4.2014 | Avtor: Marko Kovač | Monitor Maj 2014 | Teme: internet

Par pametnih stikal

Pred meseci smo predstavili pametno hišo s pametno napeljavo, ki je omogočala opravljanje marsikatere naloge avtomatsko ali na daljavo. Toda izvedba pametne napeljave je podvig, primernejši za novogradnje, zahteva pa tudi veliko aktivnega sodelovanja lastnika in načrtovalca.

Na srečo se za preprostejša opravila najdejo že tudi cenejše rešitve, ki jih je poleg vsega mogoče uporabiti naknadno. Preizkusili smo dva pametna vtiča – Edimaxov Smart Plug Switch in Belkinov WeMo Switch.

Edimax Smart Plug Switch

Edimax je tajvanski izdelovalec različnih omrežnih naprav in napravic, vtikač pa je prvi poskus v smeri domače avtomatizacije. Kot se spodobi, je to precej preprosta naprava, ki jo vtaknemo v vtičnico, vanjo pa napravo, ki bi jo radi krmilili – no, vklapljali in izklapljali. Ker je naprava debela le 4 cm in manj opazne bele barve, ni moteča in lahko ždi v kateri od vtičnic. Na prednji strani je poleg izhodne vtičnice, ki je zavarovana pred otroškimi prsti, še nekaj lučk in gumbov za nadzor in ročno upravljanje.

Edimaxova vtičnica ima občasno tudi težave.

Edimaxova vtičnica ima občasno tudi težave.

Vtikač se poveže v brezžično omrežje, upravljamo pa ga lahko kar prek telefonske aplikacije (na voljo sta za iOS oziroma Android, ne pa za Windows Phone). Tudi prva nastavitev stikala poteka prek aplikacije, ko se telefon in stikalo povežeta prek ad hoc omrežja. Vpisovanje gesel in drugih nastavitev je tako precej lažje. Po nastavitvi se stikalo poveže v pravo omrežje, s telefonom pa ga je mogoče upravljati na daljavo. Pred vsiljivimi sosedi, ki bi se lahko priključili v vaš vtič in vam sredi večerne zabave izklopili elektriko oziroma glasbo, ste zavarovani z geslom. Stikalo omogoča dva režima delovanja. Eden je klasična ura, kjer lahko nastavimo številne urnike za prižiganje in ugašanje vtičnice oziroma nanjo priključene naprave. Urniki so označeni pregledno, uporabite pa jih lahko, kolikor vam  srce poželi. Drug način delovanja pa je upravljanje na daleč, recimo, če hočemo daleč od doma vklopiti radiator v domači spalnici. Na žalost vtič ne podpira naprednih možnosti, kot je povezava z drugimi aplikacijami ali spletnimi storitvami, kot je If This Than That (www.ifttt.com).

Edimax  Smart Plug Switch

Pametna električna vtičnica.

Kje: www.conrad.si.

Cena: 46 EUR.

✓    Preprost prvi korak k avtomatizaciji.

✗    Ni naprednih možnosti.

Belkin WeMo Switch

Belkin je pred časom poslal na ameriški trg prgišče napravic za avtomatizacijo doma, ki ne zahtevajo preurejanja napeljave. Med temi so vgradno stikalo za luč, pametne žarnice in več vtičev: s tipalom gibanja, sporočanjem porabe in običajnega, ki smo ga tudi dobili na preizkus. Belkinova napravica je nekoliko bolj organskih oblik in zategadelj nekoliko večja od Edimaxove, čeprav ni moteče velika. Podobno kot Edimax je tudi Belkinov vtič WeMo mogoče upravljati ročno prek gumba na napravi, ki pa je ergonomsko primernejši (večji). Sama izdelava je kakovostna, čeprav ni prave potrebe po tem, saj bo vtič večino časa mirno preždel v vtičnici. Belkin se je na izid pametnih vtičev in stikal dobro pripravil tudi sicer, saj kupec dobi tudi premišljeno podporo na spletnih straneh, pri neodvisnih izdelovalcih in v družabnih omrežjih.

Ob vklopu vtiča in namestitvi aplikacije v telefon ali tablico se obe napravi prek povezave WiFI povežeta med sabo, pri čemer vpišemo nastavitve domačega brezžičnega omrežja. Z aplikacijo lahko zdaj na vtič priklopljene naprave vklapljamo na daljavo, lahko delamo urnike in podobno. Še več, vtič lahko deloma upravljate prek kateregakoli računalnika v omrežju, saj postane zaradi podpore UPnP viden vsem. Tako je, recimo, izvedena preprosta aplikacija tudi za Windows Phone, a ni uradno podprta.

A največ vtič WeMo pokaže v navezi bodisi z omrežjem If This Than That bodisi z drugimi Belkinovimi napravami. Prvo omogoča, da si naredimo recepte, kdaj se vtič prižge ali ugasne. Si želite sveže kave ob sončnemu vzhodu? Nič lažjega, priklopite kavni aparat prek vtiča in poiščite (ali sestavite) pravi recept. Si želite, da bi se ob vsaki prejeti elektronski pošti zabliskala luč? Ali pa da bi se odprla garažna vrata, ko pridete v bližino? Preprosto, vse je v receptu. Recepti delujejo sorazmerno hitro – IFTTT novo elektronsko sporočilo v nabiralniku opazi v nekaj minutah, stikalo pa se potem odzove hipoma.

Z vtikačem WeMo na žalost ne moremo krmiliti naprav, ki se ne odzovejo le na vklop ali izklop napajanja, temveč zahtevajo še dodaten pritisk gumba ali dveh. A zdi se, da tudi tu Belkin misli na prihodnost. Dogovarja se z izdelovalci različnih domačih naprav, da bi omogočili krmiljenje prek vmesnikov WeMo, obenem pa ponuja še druge vtiče in stikala, ki skupaj sestavljajo kar zmogljivo mrežo in omogočajo nadgradnjo upravljanja in avtomatizacije. Prav diskretno dozirana dodatna pamet pa Belkinovo pametno stikalo naredi precej vabljivejše od Edimaxovega.

Belkin WeMo Switch

Še pametnejši vtič.

Kje:  avtera.si

Cena: Približno 50 EUR.

✓    Avtomatizacija z dodatno pametjo.

✗    Le za neposredno krmljive naprave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji