Teme - zasebnost

 • Indija z obvezno uporabo aplikacije za beleženje stikov

  Indija je v predelih z večjimi izbruhi koronavirusa predpisala obvezno uporabo aplikacije za beleženje medsebojnih stikov.

  Objavljeno: 4.5.2020 12:10več
 • Francija od Appla in Googla za aplikacijo proti covidu-19 terja manj zasebnosti

  Eden izmed načinov boja proti koronavirusu bodo očitno tudi mobilne aplikacije za sledenje uporabnikom in predvsem beleženje stikov, kar ob okužbi omogoča rekonstrukcijo zgodovine prenosov. Pri tem se tarejo pogledi na zahtevano zasebnost, kjer smo priče precej bizarni situaciji. Francija od Appla in Googla zahteva, da je aplikacija manj zasebna.

  Objavljeno: 22.4.2020 05:00več
 • Po svetu je vse več prepovedi uporabe videokonferenčne storitve Zoom

  Dogajanje okoli zelo priljubljene storitve Zoom bo kot kaže ena najbolj značilnih zgodb za čase, ko je človeštvo zaprto doma zaradi koronavirusu. Zaradi pandemije je uporaba storitve skokovito narasla, a so se kmalu začele kazati varnostne pomanjkljivosti in zlorabe platforme. Do te mere, da številna podjetja, javne ustanove in institucije odsvetujejo ali celo prepovedujejo uporabo programov Zoom.

  Objavljeno: 10.4.2020 16:00več
 • Nadzor nad gibanjem državljanov tudi pri nas?

  Bodo tudi v EU v imenu boja zoper koronavirus začeli zbirati podatke o lokacijah mobilnih telefonov?

  Objavljeno: 28.3.2020 20:00več
 • EU prosila mobilne operaterje za pomoč pri zbiranju lokacijskih podatkov

  Evropska komisija je prosila nekaj večjih mobilnih operaterjev za pomoč pri boju s koronavirusom, konkretno s posredovanjem lokacijskih podatkov uporabnikov.

  Objavljeno: 26.3.2020 10:15več
 • Bill Gates podprl sledenje uporabnikom v času koronavirusa

  Bill Gates, drugi najbogatejši človek na svetu, je na Redditu med drugim podprl idejo o sledenju uporabnikom pametnih telefonov, s katero bi lažje sledili širjenju novega koronavirusa.

  Objavljeno: 24.3.2020 09:50več
 • Koliko svobode nam bo odškrnil koronavirus?

  Zaradi strahu pred novim koronavirusom postajajo ljudje pripravljeni odpovedati se svoboščinam, ki so se še pred kratkim zdele samoumevne. Sledenje uporabnikom mobilnih telefonov tehnično ni zahtevno, a je prepovedano. Agregirane in anonimizirane podatke sicer operaterji pod nekaterimi pogoji prodajajo, a na nivoju posameznika tovrstnega sledenja brez sodne odredbe ne sme biti.

  Objavljeno: 22.3.2020 05:00več
 • Clearview imel več kot 2200 uporabnikov, celo Walmart

  Ta teden so neznanci vdrli v Clearview in jim izmaknili bazo podatkov o strankah, ki je na koncu prispela do tudi medijev. Na Buzzfeedu so jo dobili in pogledali. Ugotovili so, da je Clearview uporabljalo več kot 2200 organizacij, podjetij, agencij in drugih institucionalnih uporabnikov. Med njimi je celo Walmart.

  Objavljeno: 1.3.2020 13:00več
 • Vdor v bazo podjetja Clearview

  V aktualni številki Monitorja smo pisali o podjetju Clearview ki policijam ponuja prepoznavo obrazov s fotografij, dosegljivih preko spleta, sedaj pa je odjeknila novica, da so jim napadalci vdrli v bazo strank.

  Objavljeno: 27.2.2020 13:38več
 • Evropska komisija osebju priporoča uporabo Signala

  Evropska komisija je svojim zaposlenim sporočila, naj za elektronsko hipno komuniciranje uporabljajo aplikacijo Signal. Aplikacija nudi šifriranje od pošiljatelja do prejemnika (end-to-end), za razliko od ostalih aplikacij z isto funkcionalnostjo (WhatsApp, Telegram idr.) pa je odprtokodna.

  Objavljeno: 25.2.2020 05:00več