Teme - zasebnost

 • Avast prodajal podatke o uporabnikih

  Češki brezplačni protivirusni program Avast, ki je priljubljen tudi pri nas, uporabnikom v resnici izstavlja visoke račune. Uporaba je res zastonj, a Avast prodaja podatke o uporabnikih, ki jih zbere. Od 400 milijonov uporabnikov se nabere veliko informacij, ki jih z veseljem kupujejo tudi Google, Microsoft in drugi.

  Objavljeno: 1.2.2020 13:00več
 • Pametni zvonec deli podatke z Googlom in Facebookom

  Ciniki bi pripomnili le: Pričakovano, in sploh ne bi brali dlje. Kar je povezano v internet, bo z internetom tudi komuniciralo, pa če to želimo ali ne. A vseeno povejmo. Pametni hišni zvonci podjetja Ring, ki ga je leta 2018 kupil Amazon, so tako pametni, da podatke o lastniku pošiljajo petim podjetjem. Uporabniki o tem niso obveščeni.

  Objavljeno: 29.1.2020 05:00več
 • EU razmišlja o prepovedi prepoznave obrazov

  Evropska Komisija razmišlja o možni prepovedi tehnologije za prepoznavo obrazov na javnih prostorih.

  Objavljeno: 18.1.2020 10:38več
 • New York Times - kako s telefoni slediti kogarkoli, tudi Trumpa

  Zasebnost postaja, odkar imamo pametne telefone, zgolj še lep spomin. Da ne gre za pretiravanje, je pokazal The New York Times, ki je pridobil podatkovno bazo z več kot 50 milijardami lokacijskih vnosov za več kot 12 milijonov Američanov med leti 2016 in 2017. V zgolj nekaj minutah so v njem na primer uspeli deanonimizirati poti predsednika Donalda Trumpa – in vse to iz javno dosegljivih podatkov.

  Objavljeno: 23.12.2019 18:00več
 • Novo orodje zasledovalcev na internetu: CNAME

  Ne da bi vedeli, v ozadju spleta divja velika vojna med oglaševalci in drugimi sledilniki uporabnikov na eni strani ter zaščitniki zasebnosti na drugi strani. V zadnjih tednih so prvi pričeli uporabljati novo taktiko, ki bo varovanje zasebnosti še nekoliko otežilo. Gre za CNAME.

  Objavljeno: 14.12.2019 11:00več
 • Google in Qualcomm pripravljata standard za digitalne izkaznice

  Bližajo se časi, ko bomo današnje osebne izkaznice in vozniška dovoljenja nadomestili za digitalne izkaznice varno hranjene v pametnih telefonih, a po potrebi hitro dostopne za preverjanje identitete in drugih podatkov s strani pooblaščenih oseb. Tako vsaj razmišljata Google in Qualcomm, ki sta na srečanju razvijalcev za procesorje Snapdragon najavila, da bo podpora za tovrstne digitalne izkaznice prvič na voljo v naslednji različici operacijskega sistema Android R.

  Objavljeno: 10.12.2019 05:00več
 • Na iPhonih ni moč izklopiti spremljanja lokacije

  Novi Applovih pametni telefon iPhone 11 Pro je tako radoveden, da po lokaciji poizveduje in jo spremlja tudi, če nimamo nobene aplikacije, ki bi imela privilegije za dostop do teh informacij. Po besedah proizvajalca je tako obnašanje pričakovano in načrtovano, a je vseeno v nasprotju z Applovimi zavezami.

  Objavljeno: 4.12.2019 16:00več
 • Pravica do pozabe na internetu tudi za nemškega morilca

  V Evropi pravica do pozabe, ki nam omogoča od Googla in drugih iskalnikov zahtevati umik osebnih podatkov iz javnih imenikov in iskalnih rezultatov, velja tudi za obsojene morilce, je razsodilo nemško ustavno sodišče.

  Objavljeno: 29.11.2019več
 • Hotelska soba za 1 evro na noč – če se pustimo ves čas snemati

  Japonski hotel Asahi Ryokan ponuja sobe po ceni 100 jenov na noč (približno en evro), a pod pogojem, da pustimo, da kamera naše aktivnosti v živo prenaša preko spleta.

  Objavljeno: 24.11.2019 17:28več
 • Applov serviser si je preposlal intimno fotografijo s strankinega telefona

  Ko je Gloria Fuentes v Kaliforniji svoj iPhone prinesla na popravilo razbitega zaslona, se je potrudila in iz telefona zbrisala vse »občutljive podatke«, kot so denimo bančne aplikacije. Pozabila pa je pobrisati - fotografije. Serviser je to veselo izkoristil…

  Objavljeno: 14.11.2019 10:00več