Objavljeno: 23.6.2022 14:45 | Teme: instagram, zasebnost

Instagram preizkuša preverjanje starosti

Marsikatera spletna stran ter aplikacija uporabnika zaradi zakonskih ali drugih obveznosti sprašuje po starosti, a v praksi za tem ni nobenega resnega preverjanja.

Navadno gre le zato, da vnesemo letnico rojstva, kjer si letnico poljubno izmislimo (denimo v okolju Steam za prenos iger), ali pa z enostavnim klikom, s katerim potrdimo, da smo res stari vsaj osemnajst. Instagram (oz. njegov lastnik Facebook/Meta) pa sedaj preizkuša resnejše preverjanje starosti, tudi s pomočjo umetne inteligence, kjer posnamemo video "sebek", ki ga sistem nato analizira. Drugi dve alternativi, ki jih naj bi ponudili, sta naložitev osebnega dokumenta ali potrditev s strani odrasle osebe, s katero smo na Instagramu prijatelji.

Gre za zanimiv korak, a kaj, ko gre bolj za metanje peska v oči oblastem kot pa za neko resno željo po zaščiti mladoletnikov. Novost preizkušajo le za uporabnike, ki so že prijavljeni kot mladoletne osebe, in bi radi prišli do vsebin, namenjene polnoletnim. Tega ob otvoritvi uporabniškega računa ne zahtevajo, tam je dovolj, da si izmislimo letnico rojstva. Preverjanje letnice rojstva je sicer že rešen problem, saj obstajajo ponudniki rešitev prepoznave in branja osebnih dokumentov (kar se pogosto uporablja pri finančnih aplikacijah). Interes Instagrama (Facebooka) je, da bi storitev imela čim več uporabnikov, take novosti pa dodajajo, da se lahko z njimi pohvalijo pred politiko in drugimi družbenimi pritiski.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji