Teme - EU

 • Google z Androidom kršil evropske zakone

  Evropska komisija je ameriško podjetje Google znova obtožila zlorabe vodilnega položaja na trgu. Spletni velikan se monopolno obnaša z mobilnim operacijskim sistemom Android, s katerim krši pravila, ki veljajo za podjetja, ki delujejo na evropskem ozemlju. Kljub temu da je Android odprtokodni sistem, ki bi ga naj proizvajalci prosto uporabljali, jih Google sili v nameščanje neželenih aplikacij (Gmail, Youtube ...), in nastavljanje privzetih izbir (Google Search). V nekaterih primerih so proizvajalci za uporabo Googlovega iskalnika v telefonih celo plačani. S tovrstnim ravnanjem dela ameriško podjetje škodo tako tekmecem kot tudi vsem kupcem. Na Googlov naslov je že prispela uradna obtožba. Spletni velikan ima dvanajst tednov časa, da odgovori in spremeni poslovno prakso, drugače mu grozi denarna kazen in prenehanje aktivnosti na področju EU.

  Objavljeno: 21.4.2016 07:00več
 • Evropa za avtonomna vozila

  Evropska unija, prometni ministri članic in predstavniki avtomobilske industrije so na srečanju v Amsterdamu podpisali deklaracijo, ki ureja uvedbo avtonomnih vozil na evropskih cestah. Avtonomna vozila so za Evropsko unijo pomembna, saj izboljšajo prometno varnost, zdravje, prometne tokove ter zmanjšajo negativne vplive na okolje. Srečanje je postreglo s prvimi cilji, med katerimi prevladujejo učenje iz izkušenj, čezmejno sodelovanje, podpiranje inovacij in zaščita evropskega znanja. Poleg splošnih ciljev so udeleženci položili temelje tudi za razvoj univerzalnega omrežja za uvedbo povezanih in avtonomnih vozil, ki naj bi bilo nared do leta 2019. Da je avtomobilska industrija pripravljena na korak naprej so dokazali proizvajalci (Volvo, Renault, BMW), ki so na srečanje pripeljali vozila z vgrajeno tehnologijo, ki omogoča samodejno vožnjo. Z enim izmed njih se je popeljala tudi evropska komisarka za promet Violeta Bulc.

  Objavljeno: 16.4.2016 07:00več
 • Čez dobro leto konec gostovanja v EU, cenejša mobilnost že 30. aprila

  Počasi se bližamo pomembnemu mejniku v spoštovanju dogovora o ukinitvi mobilnega gostovanja znotraj EU, ki so ga Evropski parlament in predstavniki članic sklenili lani. Pomemben korak k vzpostavitvi enotnega digitalnega trga in doseganju rasti evropskega digitalnega ekosistema bomo storili že 30. aprila, ko se bodo cene gostovanja znotraj Evropske unije še zadnjič znižale. Poleg domačega paketa bomo v tujini (EU) po novem plačali največ 5 centov na minuto klica, isti znesek za porabljen megabajt prenosa mobilnih podatkov ter 2 centa za poslano besedilno sporočilo SMS. Gostovanje v EU bo dokončno odpravljeno 15. junija 2017.

  Objavljeno: 24.3.2016 10:00več
 • EU namerava dvigniti starostno mejo za uporabo družabnih omrežij na 16 let

  Evropski parlament je v zadnjem trenutku v obravnavo sprejel amandma za spremembo direktive o varstvu podatkov, ki bi družabna omrežja in druge storitve, denimo Facebook in Snapchat, omejil za uporabnike mlajše od 16 let, če ti nimajo eksplicitnega dovoljenja staršev.

  Objavljeno: 16.12.2015 01:00več
 • Uber se umika iz dela Nemčije

  Sporna taksi storitev Uber se pridno širi po Evropi. Nedavno so z delovanjem pričeli v Vilni, glavnem mestu Litve, imajo jo tudi naši sosedi v Zagrebu. Širitev bi bila še hitrejša, če Uber ne bi imel ogromno težav z lokalno zakonodajo. Zapleteni predpisi naj bi botrovali umiku iz treh nemških mest. Devet mesecev po tem, ko je sodišče v Frankfurtu določilo, da morajo vozniki storitve Uber pridobiti enake licence kot običajni vozniki taksijev, se Uber umika iz Hamburga, Frankfurta in Düsseldorfa. Uradna izjava podjetja pravi, da storitev umikajo zaradi pomanjkanja voznikov (z ustreznimi dovoljenji) ter posledično okrnjene uporabniške izkušnje. Pri Uberju želijo, da bi bil umik zgolj začasne narave.

  Objavljeno: 1.11.2015 09:00več
 • Konec gostovanja (in nevtralnosti interneta) v EU

  Stroški mobilnega gostovanja znotraj Evropske unije bodo kmalu zgodovina. Evropski parlament je izglasoval končno obliko uredbe enotnega digitalnega trga, s katero morajo vse članice s 15. junijem leta 2017 odpraviti obračunavanje gostovanja za telefonske klice, pošiljanje sporočil SMS in uporabo mobilnega interneta. Istočasno so evropski poslanci žal zavrnili vrsto amandmajev, ki bi ščitili internetno nevtralnost. Sprejeta uredba tako vsebuje precej lukenj, ki bodo ponudnikom interneta bržkone omogočile, da bodo nekatere vsebine ponudili hitreje od drugih. Slovenski poslanci v Evropskem parlamentu so večinoma glasovali za nevtralni splet, kar ne preseneča, saj je Slovenija ena izmed dveh evropskih držav, ki ima nevtralnost interneta uzakonjeno. Zakonodaje nam vsled evropske uredbe ni treba spreminjati.

  Objavljeno: 27.10.2015 19:00več
 • Sodišče EU: shranjevanje osebnih podatkov na ameriških strežnikih ni ustrezno

  Izmenjava podatkov s tretjimi državami je v EU urejena z direktivo o zaščiti podatkov (direktiva 95/46/EC), ki pod določenimi pogoji dopušča prenos podatkov izven jurisdikcije EU v tretje države, če so tudi tam deležni ustrezne zaščite. Generalni pravobranilec Sodišča Evropske unije Yves Bot je izdal mnenje, da je prenos podatkov v ZDA zaradi nedavno razkritega prisluškovanja nedopusten. Sodišče bo o primeru še odločalo, a po navadi sledi mnenju generalnega pravobranilca.

  Objavljeno: 24.9.2015 08:00več
 • Po razsodbi sodišča so spletne strani odgovorne za komentarje

  Evropsko sodišče za človekove pravice v Strassbourgu je v zadevi Delfi proti Estoniji razsodilo, da nosijo mediji odgovornost tudi za komentarje, ki jih na njihovih spletnih straneh pišejo bralci. Strokovnjaki na tem področju se bojijo, da bo to vodilo v vse večjo cenzuro spletnih strani oziroma komentarjev, saj se bodo mediji hitreje odločili za izbris komentarjev. Pravijo, da gre za resen poseg v pravice spletnih uporabnikov, ki bodo tako imeli manj možnosti za svobodno izražanje.

  Objavljeno: 17.6.2015 09:00več
 • EU počasi dobiva novi zakon o zaščiti podatkov

  Ministri držav članic Evropske unije naj bi danes prišli do dogovora o novem zakonu oziroma zakonih za zaščito uporabniških podatkov. Do sprejetja zakonov bo sicer trajalo še več mesecev, danes naj bi sklenili le nekaj okvirnih dogovorov. Priprave nove zakonodaje sicer segajo v leto 2012 ter predlog Evropske komisije, trenutno aktualna direktiva sega v leto 1995. Slednjo lahko države članice interpretirajo po svoje, kar pomeni, da so med državami kar velike razlike v zakonodaji, novi zakon pa naj bi bil enak v vseh državah.

  Objavljeno: 15.6.2015 14:00več
 • Evropska komisija proti Googlu

  Evropska komisija meni, da Google na evropskem trgu zlorablja svoj prevladujoči položaj, kar zavira konkurenco in škoduje potrošnikom. Proti ameriškemu velikanu so uvedli dva postopka zaradi zaradi domnevne zlorabe prevladujočega položaja na trgu. Prvi se Googla loteva na področju iskanja. Googlov iskalnik konkurenčne storitve obravnava drugače kot lastne, med drugim zadetki iskanja vnesenega pojma vsebujejo primerjavo cen storitve Google Shopping, izsledkov ostalih primerjalnikov pa ne. Ločena protimonopolna preiskava glede Googlovega ravnanja v zvezi z mobilnim operacijskim sistemom Android se osredotoča na predhodno naložene aplikacije in storitve.

  Objavljeno: 16.4.2015 13:00več
ph