Teme - EU

 • Drzni načrti Evropske Unije

  Po tem, ko je Evropska komisija dobila hladen tuš javnega mnenja zaradi predloga nenavadnih dodatnih omejitev ob napovedani ukinitvi stroškov gostovanja, načrtovani za 15. junij 2017, ki ga je nekaj dni kasneje umaknila, zdaj skuša naklonjenost pridobiti z novimi drznimi obljubami.

  Objavljeno: 15.9.2016 01:00več
 • Evropska komisija umika predlog o omejevanju brezplačnega gostovanja znotraj EU

  Po naročilu predsednika Junckerja in razočaranju nad prvimi odzivi Evropska komisija umika predlog o omejitvah brezplačnega gostovanja znotraj držav Evropske unije, ki naj bi v veljavo stopilo po 15. juniju 2017. Uporabniki mobilne telefonije smo bili nad predlogom neprijetno presenečeni, namesto brezskrbnega klicanja, pošiljanja sporočil in brskanja po spletu, so nam dostavili kup pravil, ki bi nas omejevala na slehernem koraku. Med drugim bi brezplačno gostovanje lahko uporabljali največ 90 dni na leto in 30 dni naenkrat. Ostre kritike so Evropsko komisijo prisilile, da predlog umakne in spiše novega, po možnosti takšnega, ki bo izpolnjeval dano obljubo, izginotje stroškov gostovanja v državah članicah Evropske unije.

  Objavljeno: 11.9.2016 08:00več
 • Prihaja brezplačno mobilno gostovanje (z omejitvami)

  Lani sprejeta uredba o enotnem telekomunikacijskem trgu znotraj držav Evropske unije je razveselila marsikaterega uporabnika mobilnih storitev, ki veliko potuje. Z njo naj bi po 15. juniju 2017 iz držav članic klicali, pošiljali sporočila in brskali po spletu, kot bi bili doma. Žal ni vse zlato, kar se od daleč sveti.

  Objavljeno: 6.9.2016 15:00več
 • EU razmišlja o obvezni priglasitvi bitcoinskih denarnic

  Evropska komisija je v začetku meseca javnosti predložila predlog nove direktive, s katero želi okrepiti boj proti financiranju terorizma in povečati transparentnost finančnih transakcij. V njej so kot problem prepoznali tudi bitcoin in po birokratski navadi predlagali popolnoma neuresničljivo in tehnično nemogočo administrativno rešitev. Evropska komisija namreč želi bazo, v kateri bi vsaki bitcoinski denarnici pripadala ime in priimek imetnika (to najdete na strani 38 spodaj).

  Objavljeno: 28.7.2016 05:00več
 • Google bo Evropski uniji moral plačati tri milijarde evrov

  Britanski časnik The Telegraph poroča, da namerava Evropska unija podjetju Google naložiti globo v višini treh milijard evrov. Spor EU in ameriškega velikana traja že od leta 2010. Evropska unija Američanom očita monopolno prirejanje zadetkov v iskalniku, zaradi katerega je tekmece težje najti. Čeprav se je Google nekaj časa upiral in skušal obtožbe ovreči, je nedavno napovedal, da izgubljene bitke ne bo več bil in se prepušča milosti ter nemilosti Evrope. Če je zgodba resnična, bo Evropska komisija rekordno kazen izrekla na začetku junija. Ker podrobnosti niso dorečene, se lahko višina globe in drugi pogoji še spremenijo.

  Objavljeno: 16.5.2016 07:00več
 • Od danes še cenejše mobilno gostovanje v EU

  Danes se je pocenilo mobilno gostovanje v državah EU, prihodnje leto pa ga bo v celoti konec. Evropska komisija je predpisala najvišje dovoljene cene mobilnih storitev pri gostovanju v drugih omrežjih EU, ki jih zadnja leta vsako poletje nekoliko zniža.

  Objavljeno: 30.4.2016 16:00več
 • Google z Androidom kršil evropske zakone

  Evropska komisija je ameriško podjetje Google znova obtožila zlorabe vodilnega položaja na trgu. Spletni velikan se monopolno obnaša z mobilnim operacijskim sistemom Android, s katerim krši pravila, ki veljajo za podjetja, ki delujejo na evropskem ozemlju. Kljub temu da je Android odprtokodni sistem, ki bi ga naj proizvajalci prosto uporabljali, jih Google sili v nameščanje neželenih aplikacij (Gmail, Youtube ...), in nastavljanje privzetih izbir (Google Search). V nekaterih primerih so proizvajalci za uporabo Googlovega iskalnika v telefonih celo plačani. S tovrstnim ravnanjem dela ameriško podjetje škodo tako tekmecem kot tudi vsem kupcem. Na Googlov naslov je že prispela uradna obtožba. Spletni velikan ima dvanajst tednov časa, da odgovori in spremeni poslovno prakso, drugače mu grozi denarna kazen in prenehanje aktivnosti na področju EU.

  Objavljeno: 21.4.2016 07:00več
 • Evropa za avtonomna vozila

  Evropska unija, prometni ministri članic in predstavniki avtomobilske industrije so na srečanju v Amsterdamu podpisali deklaracijo, ki ureja uvedbo avtonomnih vozil na evropskih cestah. Avtonomna vozila so za Evropsko unijo pomembna, saj izboljšajo prometno varnost, zdravje, prometne tokove ter zmanjšajo negativne vplive na okolje. Srečanje je postreglo s prvimi cilji, med katerimi prevladujejo učenje iz izkušenj, čezmejno sodelovanje, podpiranje inovacij in zaščita evropskega znanja. Poleg splošnih ciljev so udeleženci položili temelje tudi za razvoj univerzalnega omrežja za uvedbo povezanih in avtonomnih vozil, ki naj bi bilo nared do leta 2019. Da je avtomobilska industrija pripravljena na korak naprej so dokazali proizvajalci (Volvo, Renault, BMW), ki so na srečanje pripeljali vozila z vgrajeno tehnologijo, ki omogoča samodejno vožnjo. Z enim izmed njih se je popeljala tudi evropska komisarka za promet Violeta Bulc.

  Objavljeno: 16.4.2016 07:00več
 • Čez dobro leto konec gostovanja v EU, cenejša mobilnost že 30. aprila

  Počasi se bližamo pomembnemu mejniku v spoštovanju dogovora o ukinitvi mobilnega gostovanja znotraj EU, ki so ga Evropski parlament in predstavniki članic sklenili lani. Pomemben korak k vzpostavitvi enotnega digitalnega trga in doseganju rasti evropskega digitalnega ekosistema bomo storili že 30. aprila, ko se bodo cene gostovanja znotraj Evropske unije še zadnjič znižale. Poleg domačega paketa bomo v tujini (EU) po novem plačali največ 5 centov na minuto klica, isti znesek za porabljen megabajt prenosa mobilnih podatkov ter 2 centa za poslano besedilno sporočilo SMS. Gostovanje v EU bo dokončno odpravljeno 15. junija 2017.

  Objavljeno: 24.3.2016 10:00več
 • EU namerava dvigniti starostno mejo za uporabo družabnih omrežij na 16 let

  Evropski parlament je v zadnjem trenutku v obravnavo sprejel amandma za spremembo direktive o varstvu podatkov, ki bi družabna omrežja in druge storitve, denimo Facebook in Snapchat, omejil za uporabnike mlajše od 16 let, če ti nimajo eksplicitnega dovoljenja staršev.

  Objavljeno: 16.12.2015 01:00več
ph