Teme - EU

 • Projekt odprtih podatkov v EU se nadaljuje

  Evropska komisija je zelo zadovoljna z rezultati projekta za zbiranje in objavo javnih podatkov, ki so ga začeli leta 2015, zato se je odločila podaljšati razvoj portala European Data Portal, ki so ga ustvarili skupaj s podjetjem Capgemini.

  Objavljeno: 18.3.2018 08:00več
 • Evropska unija z davki nad velikane

  Francoski finančni minister Bruno Le Maire je v intervjuju za časnik Le Journal du Dimanche dejal, da bo Evropska unija v kratkem uvedla poseben davek na prihodek, ki bo tehnološkim velikanom, med katerimi izstopajo Google, Amazon, Apple in Facebook, onemogočil legalno izogibanje davščinam.

  Objavljeno: 5.3.2018 07:00več
 • Piratstvo ne škodi prodaji

  Na dan so prišli zamolčani izsledki raziskave Evropske unije, ki odkriva, da piratstvo v veliki večini primerov ne škodi prodaji.

  Objavljeno: 23.9.2017 10:00več
 • Odbor Evropskega parlamenta podpira šifriranje

  Odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve Evropskega parlamenta je objavil osnutek predloga za novi pravilnik o zasebnosti v elektronskih komunikacijah.

  Objavljeno: 19.6.2017 13:00več
 • Gostovanja skoraj konec, a pasti ostajajo

  Evropska komisija je določila najvišje dovoljene veleprodajne cene za mobilno gostovanje v EU, ki bodo pomembne pri udejanjenju principa Gostovanje kakor doma. Letos 15. junija se v EU odpravlja gostovanja, kar pomeni, da bodo uporabniki tudi v tujini plačevali enake cene kakor doma. Toda enakost je mogoče doseči z znižanjem cen v tujini ali zvišanjem cen doma.

  Objavljeno: 2.2.2017 18:00več
 • EU namerava regulirati komunikacijske storitve, kot so Skype, WhatsApp

  Evropska komisija je predstavila predlog nove zakonodaje, ki pokriva področje varovanja zasebnosti pri uporabi komunikacijskih spletnih storitev. Za širšo javnost je zanimiv predvsem del, ki podrobneje določa standarde varovanja zasebnosti pri elektronskih komunikacijah v skladu z določili splošne uredbe, a se tiče tudi spletnih storitev, kot so Skype, WhatsApp, Viber in podobni.

  Objavljeno: 12.1.2017 01:00več
 • Evropsko sodišče prepovedalo hrambo podatkov o internetni aktivnosti

  Sodišče Evropske unije v Luksemburgu je ta teden odločilo, da množično zbiranje in hranjenje podatkov o internetni dejavnosti državljanov (data retention) ni v skladu z Listino evropske unije o temeljnih pravicah. Dopusten je nadzor posameznikov, ki so osumljeni različnih kaznivih dejanj, splošen neomejen nadzor nad vsemi pa ni. Tudi v tem primeru so potrebne stroge omejitve pri dostopu do podatkov, ki jih mora pred organi pregona pregledati neodvisen organ. Podatki se seveda ne smejo hraniti izven EU.

  Objavljeno: 23.12.2016 08:00več
 • Evropsko sodišče: objavljanje povezav skoraj vedno nezakonito

  Evropsko sodišče (ECJ) je razsodilo, da same spletne hiperpovezave do nezakonitih avtorsko zaščitenih vsebin niso nezakonite, a to le v izjemno ozkem krogu okoliščin, torej če so izpolnjeni številni pogoji. Tako lahko povzamemo sodbo, ki jo je ECJ sprejelo v primeru, ki je tja priromal iz Nizozemske.

  Objavljeno: 19.9.2016 11:10več
 • Drzni načrti Evropske Unije

  Po tem, ko je Evropska komisija dobila hladen tuš javnega mnenja zaradi predloga nenavadnih dodatnih omejitev ob napovedani ukinitvi stroškov gostovanja, načrtovani za 15. junij 2017, ki ga je nekaj dni kasneje umaknila, zdaj skuša naklonjenost pridobiti z novimi drznimi obljubami.

  Objavljeno: 15.9.2016 01:00več
 • Evropska komisija umika predlog o omejevanju brezplačnega gostovanja znotraj EU

  Po naročilu predsednika Junckerja in razočaranju nad prvimi odzivi Evropska komisija umika predlog o omejitvah brezplačnega gostovanja znotraj držav Evropske unije, ki naj bi v veljavo stopilo po 15. juniju 2017. Uporabniki mobilne telefonije smo bili nad predlogom neprijetno presenečeni, namesto brezskrbnega klicanja, pošiljanja sporočil in brskanja po spletu, so nam dostavili kup pravil, ki bi nas omejevala na slehernem koraku. Med drugim bi brezplačno gostovanje lahko uporabljali največ 90 dni na leto in 30 dni naenkrat. Ostre kritike so Evropsko komisijo prisilile, da predlog umakne in spiše novega, po možnosti takšnega, ki bo izpolnjeval dano obljubo, izginotje stroškov gostovanja v državah članicah Evropske unije.

  Objavljeno: 11.9.2016 08:00več