Teme - EU

 • EU namerava dvigniti starostno mejo za uporabo družabnih omrežij na 16 let

  Evropski parlament je v zadnjem trenutku v obravnavo sprejel amandma za spremembo direktive o varstvu podatkov, ki bi družabna omrežja in druge storitve, denimo Facebook in Snapchat, omejil za uporabnike mlajše od 16 let, če ti nimajo eksplicitnega dovoljenja staršev.

  Objavljeno: 16.12.2015 01:00več
 • Uber se umika iz dela Nemčije

  Sporna taksi storitev Uber se pridno širi po Evropi. Nedavno so z delovanjem pričeli v Vilni, glavnem mestu Litve, imajo jo tudi naši sosedi v Zagrebu. Širitev bi bila še hitrejša, če Uber ne bi imel ogromno težav z lokalno zakonodajo. Zapleteni predpisi naj bi botrovali umiku iz treh nemških mest. Devet mesecev po tem, ko je sodišče v Frankfurtu določilo, da morajo vozniki storitve Uber pridobiti enake licence kot običajni vozniki taksijev, se Uber umika iz Hamburga, Frankfurta in Düsseldorfa. Uradna izjava podjetja pravi, da storitev umikajo zaradi pomanjkanja voznikov (z ustreznimi dovoljenji) ter posledično okrnjene uporabniške izkušnje. Pri Uberju želijo, da bi bil umik zgolj začasne narave.

  Objavljeno: 1.11.2015 09:00več
 • Konec gostovanja (in nevtralnosti interneta) v EU

  Stroški mobilnega gostovanja znotraj Evropske unije bodo kmalu zgodovina. Evropski parlament je izglasoval končno obliko uredbe enotnega digitalnega trga, s katero morajo vse članice s 15. junijem leta 2017 odpraviti obračunavanje gostovanja za telefonske klice, pošiljanje sporočil SMS in uporabo mobilnega interneta. Istočasno so evropski poslanci žal zavrnili vrsto amandmajev, ki bi ščitili internetno nevtralnost. Sprejeta uredba tako vsebuje precej lukenj, ki bodo ponudnikom interneta bržkone omogočile, da bodo nekatere vsebine ponudili hitreje od drugih. Slovenski poslanci v Evropskem parlamentu so večinoma glasovali za nevtralni splet, kar ne preseneča, saj je Slovenija ena izmed dveh evropskih držav, ki ima nevtralnost interneta uzakonjeno. Zakonodaje nam vsled evropske uredbe ni treba spreminjati.

  Objavljeno: 27.10.2015 19:00več
 • Sodišče EU: shranjevanje osebnih podatkov na ameriških strežnikih ni ustrezno

  Izmenjava podatkov s tretjimi državami je v EU urejena z direktivo o zaščiti podatkov (direktiva 95/46/EC), ki pod določenimi pogoji dopušča prenos podatkov izven jurisdikcije EU v tretje države, če so tudi tam deležni ustrezne zaščite. Generalni pravobranilec Sodišča Evropske unije Yves Bot je izdal mnenje, da je prenos podatkov v ZDA zaradi nedavno razkritega prisluškovanja nedopusten. Sodišče bo o primeru še odločalo, a po navadi sledi mnenju generalnega pravobranilca.

  Objavljeno: 24.9.2015 08:00več
 • Po razsodbi sodišča so spletne strani odgovorne za komentarje

  Evropsko sodišče za človekove pravice v Strassbourgu je v zadevi Delfi proti Estoniji razsodilo, da nosijo mediji odgovornost tudi za komentarje, ki jih na njihovih spletnih straneh pišejo bralci. Strokovnjaki na tem področju se bojijo, da bo to vodilo v vse večjo cenzuro spletnih strani oziroma komentarjev, saj se bodo mediji hitreje odločili za izbris komentarjev. Pravijo, da gre za resen poseg v pravice spletnih uporabnikov, ki bodo tako imeli manj možnosti za svobodno izražanje.

  Objavljeno: 17.6.2015 09:00več
 • EU počasi dobiva novi zakon o zaščiti podatkov

  Ministri držav članic Evropske unije naj bi danes prišli do dogovora o novem zakonu oziroma zakonih za zaščito uporabniških podatkov. Do sprejetja zakonov bo sicer trajalo še več mesecev, danes naj bi sklenili le nekaj okvirnih dogovorov. Priprave nove zakonodaje sicer segajo v leto 2012 ter predlog Evropske komisije, trenutno aktualna direktiva sega v leto 1995. Slednjo lahko države članice interpretirajo po svoje, kar pomeni, da so med državami kar velike razlike v zakonodaji, novi zakon pa naj bi bil enak v vseh državah.

  Objavljeno: 15.6.2015 14:00več
 • Evropska komisija proti Googlu

  Evropska komisija meni, da Google na evropskem trgu zlorablja svoj prevladujoči položaj, kar zavira konkurenco in škoduje potrošnikom. Proti ameriškemu velikanu so uvedli dva postopka zaradi zaradi domnevne zlorabe prevladujočega položaja na trgu. Prvi se Googla loteva na področju iskanja. Googlov iskalnik konkurenčne storitve obravnava drugače kot lastne, med drugim zadetki iskanja vnesenega pojma vsebujejo primerjavo cen storitve Google Shopping, izsledkov ostalih primerjalnikov pa ne. Ločena protimonopolna preiskava glede Googlovega ravnanja v zvezi z mobilnim operacijskim sistemom Android se osredotoča na predhodno naložene aplikacije in storitve.

  Objavljeno: 16.4.2015 13:00več
 • EU pripravlja protimonopolno tožbo proti Googlu

  Vse kaže, da se Google ne bo tako preprosto izognil posledicam ravnanja do konkurence, vsaj ne v Evropski uniji. Medtem, ko so v ZDA vsaj za zdaj opustili tovrstne preiskave, pa se uradniki v Bruslju intenzivno pripravljajo na sodni boj.

  Objavljeno: 3.4.2015več
 • EU pripravlja enoten trg digitalnih vsebin

  Evropska komisija je razkrila načrte strategije, po kateri naj bi članice EU dobile enoten trg digitalnih vsebin (Digital Single Market). Na ta način naj bi zagotovili, da bodo digitalne vsebine in storitve postale dosegljive uporabnikom v vseh državah, pod enakimi pogoji in brez regionalnih omejitev.

  Objavljeno: 30.3.2015 01:00več
 • Zavora za ukinitev stroškov gostovanja v EU

  Iz Bruslja prihaja neprijetno presenečenje za uporabnike mobilnih storitev. Predstavniki lokalnih vlad držav EU so namreč prelagali moratorij za uveljavitev ukinitve stroškov gostovanja mobilnih storitev, kar je že bilo izglasovano v evropskem parlamentu aprila 2014 in bi moralo biti povsod dokončno uveljavljeno konec 2015.

  Objavljeno: 5.3.2015 01:00več
ph