Teme - EU

 • Odbor Evropskega parlamenta podpira šifriranje

  Odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve Evropskega parlamenta je objavil osnutek predloga za novi pravilnik o zasebnosti v elektronskih komunikacijah.

  Objavljeno: 19.6.2017 13:00več
 • Gostovanja skoraj konec, a pasti ostajajo

  Evropska komisija je določila najvišje dovoljene veleprodajne cene za mobilno gostovanje v EU, ki bodo pomembne pri udejanjenju principa Gostovanje kakor doma. Letos 15. junija se v EU odpravlja gostovanja, kar pomeni, da bodo uporabniki tudi v tujini plačevali enake cene kakor doma. Toda enakost je mogoče doseči z znižanjem cen v tujini ali zvišanjem cen doma.

  Objavljeno: 2.2.2017 18:00več
 • EU namerava regulirati komunikacijske storitve, kot so Skype, WhatsApp

  Evropska komisija je predstavila predlog nove zakonodaje, ki pokriva področje varovanja zasebnosti pri uporabi komunikacijskih spletnih storitev. Za širšo javnost je zanimiv predvsem del, ki podrobneje določa standarde varovanja zasebnosti pri elektronskih komunikacijah v skladu z določili splošne uredbe, a se tiče tudi spletnih storitev, kot so Skype, WhatsApp, Viber in podobni.

  Objavljeno: 12.1.2017 01:00več
 • Evropsko sodišče prepovedalo hrambo podatkov o internetni aktivnosti

  Sodišče Evropske unije v Luksemburgu je ta teden odločilo, da množično zbiranje in hranjenje podatkov o internetni dejavnosti državljanov (data retention) ni v skladu z Listino evropske unije o temeljnih pravicah. Dopusten je nadzor posameznikov, ki so osumljeni različnih kaznivih dejanj, splošen neomejen nadzor nad vsemi pa ni. Tudi v tem primeru so potrebne stroge omejitve pri dostopu do podatkov, ki jih mora pred organi pregona pregledati neodvisen organ. Podatki se seveda ne smejo hraniti izven EU.

  Objavljeno: 23.12.2016 08:00več
 • Evropsko sodišče: objavljanje povezav skoraj vedno nezakonito

  Evropsko sodišče (ECJ) je razsodilo, da same spletne hiperpovezave do nezakonitih avtorsko zaščitenih vsebin niso nezakonite, a to le v izjemno ozkem krogu okoliščin, torej če so izpolnjeni številni pogoji. Tako lahko povzamemo sodbo, ki jo je ECJ sprejelo v primeru, ki je tja priromal iz Nizozemske.

  Objavljeno: 19.9.2016 11:10več
 • Drzni načrti Evropske Unije

  Po tem, ko je Evropska komisija dobila hladen tuš javnega mnenja zaradi predloga nenavadnih dodatnih omejitev ob napovedani ukinitvi stroškov gostovanja, načrtovani za 15. junij 2017, ki ga je nekaj dni kasneje umaknila, zdaj skuša naklonjenost pridobiti z novimi drznimi obljubami.

  Objavljeno: 15.9.2016 01:00več
 • Evropska komisija umika predlog o omejevanju brezplačnega gostovanja znotraj EU

  Po naročilu predsednika Junckerja in razočaranju nad prvimi odzivi Evropska komisija umika predlog o omejitvah brezplačnega gostovanja znotraj držav Evropske unije, ki naj bi v veljavo stopilo po 15. juniju 2017. Uporabniki mobilne telefonije smo bili nad predlogom neprijetno presenečeni, namesto brezskrbnega klicanja, pošiljanja sporočil in brskanja po spletu, so nam dostavili kup pravil, ki bi nas omejevala na slehernem koraku. Med drugim bi brezplačno gostovanje lahko uporabljali največ 90 dni na leto in 30 dni naenkrat. Ostre kritike so Evropsko komisijo prisilile, da predlog umakne in spiše novega, po možnosti takšnega, ki bo izpolnjeval dano obljubo, izginotje stroškov gostovanja v državah članicah Evropske unije.

  Objavljeno: 11.9.2016 08:00več
 • Prihaja brezplačno mobilno gostovanje (z omejitvami)

  Lani sprejeta uredba o enotnem telekomunikacijskem trgu znotraj držav Evropske unije je razveselila marsikaterega uporabnika mobilnih storitev, ki veliko potuje. Z njo naj bi po 15. juniju 2017 iz držav članic klicali, pošiljali sporočila in brskali po spletu, kot bi bili doma. Žal ni vse zlato, kar se od daleč sveti.

  Objavljeno: 6.9.2016 15:00več
 • EU razmišlja o obvezni priglasitvi bitcoinskih denarnic

  Evropska komisija je v začetku meseca javnosti predložila predlog nove direktive, s katero želi okrepiti boj proti financiranju terorizma in povečati transparentnost finančnih transakcij. V njej so kot problem prepoznali tudi bitcoin in po birokratski navadi predlagali popolnoma neuresničljivo in tehnično nemogočo administrativno rešitev. Evropska komisija namreč želi bazo, v kateri bi vsaki bitcoinski denarnici pripadala ime in priimek imetnika (to najdete na strani 38 spodaj).

  Objavljeno: 28.7.2016 05:00več
 • Google bo Evropski uniji moral plačati tri milijarde evrov

  Britanski časnik The Telegraph poroča, da namerava Evropska unija podjetju Google naložiti globo v višini treh milijard evrov. Spor EU in ameriškega velikana traja že od leta 2010. Evropska unija Američanom očita monopolno prirejanje zadetkov v iskalniku, zaradi katerega je tekmece težje najti. Čeprav se je Google nekaj časa upiral in skušal obtožbe ovreči, je nedavno napovedal, da izgubljene bitke ne bo več bil in se prepušča milosti ter nemilosti Evrope. Če je zgodba resnična, bo Evropska komisija rekordno kazen izrekla na začetku junija. Ker podrobnosti niso dorečene, se lahko višina globe in drugi pogoji še spremenijo.

  Objavljeno: 16.5.2016 07:00več