Teme - superračunalniki

 • Najhitrejši superračunalnik na ARM-jevi arhitekturi

  Ni sicer prvi, je prvikrat na prvem mestu. Na najnovejši lestvici najhitrejših superračunalnikov na svetu Top500 je namreč na čelu novinec, ki je zgrajen na arhitekturi ARM. Japonski sistem Fugaku sestavljajo procesorji A64FX, ki imajo 48 jeder na osnovi ARM. Skupno so na seznamu le štirje superračunalniki z ARM, velika večina pa uporablja x86, od tega v glavnem Intel, nekaj pa AMD.

  Objavljeno: 25.6.2020 05:00več
 • Virus napadel evropske univerzitetne superračunalnike

  Običajno je zlonamerna programska oprema, ki rudari kriptovalute, napadala osebne računalnike, to pot pa je napadla superračunalnike. Več superračunalniških centrov v Evropi je bilo ta teden tarča zlobne kode, ki je rudarila, zato so jih morali ustaviti.  O incidentih poročajo iz Velike Britanije, Nemčije, Švice in Španije.

  Objavljeno: 17.5.2020 20:00več
 • AMD bo daroval grafične procesorje za raziskovanje koronavirusa

  AMD bo laboratoriju Lawrence Livermore National Laboratory pomagal pri nadgradnji super računalnika, z novimi grafičnimi procesorji bo zmogljivost računalnika podvojena.

  Objavljeno: 25.4.2020 09:37več
 • Superračunalniki se združujejo v boju proti koronavirusu

  Računalniške velesile so združile moči v boju proti pandemiji, tako da so dale na voljo zmogljivosti svojih super računalnikov za namen raziskovanje koronavirusa. Projekt COVID-19 High Performance Computing Consortium, ki je nastal na pobudo in pod okriljem Bele hiše in ameriškega ministrstva za energijo, združuje sisteme iz privatnega sektorja (oblaka), univerz in ameriških državnih ustanov.

  Objavljeno: 30.3.2020 07:00več