Teme - Kvantni računalnik

 • Strojno učenje na kvantnih računalnikih s pomočjo Googla

  Naslednja velika revolucija v računalništvu bo poroka kvantnih računalnikov in strojnega učenja (machine learning). Google je zato pripravil orodje TensorFlow Quantum (TFQ), ki je odprtokodna knjižnica za uporabo algoritmov strojnega učenja na kvantnih računalnikih.

  Objavljeno: 11.3.2020 05:00več
 • Google kvantni računalnik je (prvič) močnejši od običajnih

  Google je tudi sam potrdil špekulacije, ki so krožile po internetu zadnjih nekaj tednov. Trdi, da so s svojim kvantnim računalnikom dosegli kvantno premoč (quantum supremacy), kar je pomemben korak v razvoju kvantnih računalnikov. Konkurenca se je na izjavo odzvala s skepso in relativizira Googlov dosežek.

  Objavljeno: 24.10.2019 07:00več
 • IBM predstavlja svoj največji kvantni računalnik

  IBM je sporočil, da bo vsak hip nared njegov 53-kubitni kvantni računalnik, ki bo najzmogljivejši IBM-ov doslej. Postavili ga bodo v Quantum Computation Centru v New Yorku, kjer že stoji pet 20-kubitnih računalnikov, kmalu pa jih bo 14. Novi kvantni računalnik pa ne bo le večji, temveč prinaša vrsto novih tehnologij, ki omogočajo večjo zanesljivost in uporabo v oblaku.

  Objavljeno: 19.9.2019 05:00več
 • Kako meriti hitrost računalnikov, ki ne obstajajo?

  Pri običajnih superračunalnikih je vsaj v teoriji problem jasno definiran. Njihove zmogljivosti primerjamo s sintetičnim testom LINPACK, ki je osnova za njihovo razvrščanje na lestvico Top 500. Marsikdo odločno nasprotuje temu testu, ker ne odseva realnih problemov, s katerimi se superračunalniki soočajo, a trenutno boljšega univerzalnega testa nimamo. Navsezadnje tudi superračunalniki rešujejo zelo različne probleme, zato ga verjetno nikoli ne bomo imeli.

  Objavljeno: 27.6.2019 05:00več
 • Britanski strokovnjaki za kvantne računalnike se selijo čez Lužo

  Zdi se, da bo naslednja velika informacijska revolucija prispela v obliki kvantnih računalnikov. Kot kaže, se bo to zgodilo v ZDA, kamor se selijo strokovnjaki iz vsega sveta. Nedavno je v Silicijevi dolini nastalo mlado zagonsko podjetje PsiQ, ki načrtuje izdelati komercialno dobavljiv kvantni računalnik v naslednjih petih letih.

  Objavljeno: 24.6.2019 15:00več
 • Kdaj bodo kvantni računalniki zlomili današnje šifriranje?

  Kvantni računalniki bodo lahko nekatere izračune opravljali bistveno hitreje od klasičnih, med katere sodi tudi faktorizacija (iskanje deliteljev) velikih števil. Da je kvantni računalnik sposobnejši od klasičnega, mora za problem obstajati kvantni algoritem, kar je za faktorizacijo Shorov algoritem. To pa predstavlja težavo za današnje standardno šifriranje, ki temelji na težavnosti faktorizacije.

  Objavljeno: 3.6.2019 05:00več
 • Microsoft in Brilliant organizirata internetni tečaj kvantnega programiranja

  O kvantnih računalnikih pogosto pišemo, predvsem v pričakovanjih in z napovedmi, kako bodo zaradi neprimerljivo hitrejših izračunov omogočili reševanje danes nerešljivih problemov, kar bo spremenilo svet (ali vsaj pokvarilo nekaj vrst šifriranja). To je res, a kvantni računalnik ni samo hitrejši navadni računalnik, ampak povsem nova tehnologija. To pa terja tudi drugačen pristop. Nekaterih problemov s kvantnim računalnikom ni možno rešiti hitreje, saj zanje ne obstajajo kvantni algoritmi.

  Objavljeno: 28.5.2019 10:00več
 • IBM obljublja 58-kubitni kvantni računalnik do leta 2024

  IBM bo v prihodnjih 3-5 letih ponudil komercialni kvantni računalnik, je dejal direktor IBM Research v Tokiu in podpredsednik podjetja Norishige Morimoto. Pričakuje, da bo tedaj kvantni računalnik za nekatere primere uporabe že hitrejši od klasičnih računalnikov. Današnji kvantni računalniki namreč to niso, saj tudi za probleme, ki bi morali biti s kvantnimi računalniki hitreje rešljivi, porabijo več časa. To je seveda normalno, saj gre za prve korake v kvantni svet, kjer so pomembnejši delujoči koncepti.

  Objavljeno: 24.5.2019 07:00več
 • IBM predstavlja prvi širše dosegljiv integriran komercialni kvantni računalnik

  IBM je sejem CES ponovno izkoristil za predstavitev novega mejnika na področju kvantnega računalništva. Medtem, ko so lani javnosti predstavili prototip kvantnega računalnika s 50 kubiti, ki zavzema prostornino večje sobe, so letos prikazali računalnik IBM Q System One, ki je praktično nared za širšo komercialno rabo.

  Objavljeno: 8.1.2019 08:00več
 • Microsoft obljublja kvantne računalnike v petih letih

  Kvantne računalnike pospešeno razvijajo tako podjetja kakor akademske raziskovalne inštitucije, pogosto v sodelovanju. Microsoft je skupaj z Inštitutom Nielsa Bohra dosegel pomemben napredek v razvoju, so sporočili iz podjetja. S tem se želi Microsoft enakovredno kosati z drugimi velikani, kot sta IBM in Google, ki so že pokazali, da imajo delujoče manjše kvantne računalnike. Google je pokazal takšnega z 72 kubiti, IBM pa s 50 kubiti. In oba delujeta. Microsoft se tja še trudi priti.

  Objavljeno: 3.4.2018 05:00več