Objavljeno: 5.1.2023 10:41 | Teme: superračunalniki

Slovensko podjetje postavilo enega najzmogljivejših superračunalnikov na svetu

V Bologni nastaja eden najzmogljivejših superračunalnikov na svetu, postavlja pa ga slovensko podjetje ATR.SIS iz Trzina.

Računalnik sicer še ni povsem končan, a že v sedanjem stanju bi se na globalno lestvico superračunalnikov TOP500 po zmogljivosti uvrstil na visoko četrto mesto (po zaključku pa naj bi zasedel tretje mesto). Računalnik z imenom Leonardo gosti italijanska družba Cineca v okviru nastajajočega centra Tecnopolo Bologna, gre za t.i. »exa-scale« superračunalnik, te v Evropi gradi Skupno podjetje za evropsko visoko zmogljivostno računalništvo (EuroHPC).

Računalnik je bližnji sorodnik leta 2021 postavljenega slovenskega superračunalnika Vega. Tudi tega je postavilo podjetje ATR.SIS (sodelovalo je tudi podjetje NTR iz Maribora), o tem računalniku smo v Monitorju sicer že pisali. Leonardo je kar petindvajsetkrat zmogljivejši od omenjene Vege. Zmore več kot petdeset bilijard operacij na sekundo (250 PFLOP), skupaj bo imel kar 100 petabajtov diskovnega prostora.

Strežnik temelji na strežniških vozliščih (torej posameznih enotah) BullSequana XH2000 francoskega proizvajalca Atos, vsako vozlišče je opremljeno s štirimi grafičnimi procesorji Nvidia Tensor Core in ima Intelov procesor Ice Lake ali Sapphire Rapids (ta je šele v prihodu). Teh vozlišč bo 136, pospravljenih v tekočinsko hlajene strežniške omare polne višine. Za medsebojno povezavo pa skrbi visokozmogljivo omrežje Nvidia Mellanox HDR 200 Gb/s InfiniBand, kar omogoča nizko latenco in visoko podatkovno prepustnost.

Projekt nastaja v okviru organizacije EuroHPC Joint Undertaking, skupne iniciative Evropske unije za povečevanje računalniških zmogljivosti v EU. Več o tem na uradni objavi podjetja ATR.SIS ter na uradni strani italijanskega podjetja Cineca.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji