Objavljeno: 31.5.2022 05:00 | Teme: superračunalniki

Padla je meja eksaflop

Američani so ponovno prevzeli vodstvo na seznamu najhitrejših superračunalnikov na svetu Top500. Po dveh letih se s prvega mesta poslavlja japonski računalnik Fugaku, ki ga več kot dostojno nadomešča Frontier iz Tennesseeja. V Nacionalnem laboratoriju Oak Ridge postavljeni Frontier zmore 1,1 eksaflop/s, s čimer gre za prvi eksaskalni superračunalnik v zgodovini. Vrhnjo zmogljivost ima celo 1,7 eksaflop/s. Fugaku je sicer nazivno prav tako presegal magično mejo, a v realnih testih više od 537 petaflop/s (vrhnjo) ni šlo.

Fugaku se je tako moral zadovoljiti z drugim mestom, na tretjem mestu pa imamo spet novost. Superračunalnik Lumi v okviru evropskega sistema EuroHPC/CSC je na Finskem zmogel 151,9 petaflop/s, s čimer je tudi najhitrejši evropski sistem. Na lestvici je sicer še vedno največ kitajskih (173) in ameriških sistemov (126).

Najhitrejši sistem ima 9408 AMD-jevih procesorjev Epyc 7A53 in 37632 AMD-jevih grafičnih kartic Instinct MI250X. Na voljo ima 9,2 PB pomnilnika. Čeprav je na lestvici Top500 to prvi sistem, ki presega 1 eksaflops, pa imajo Kitajci po neuradnih podatkih takšne sisteme že od lani, a jih ne razkrivajo.

Frontier porablja 21,1 MW električne energije, s čimer dosega učinkovitost 52 gflop/s/vat, s čimer je drugi najučinkovitejši na seznamu. Pred njim je le – ena omara istega sistema. Na seznamu vidimo še, da so vsi novejši superračunalniki zgrajeni z AMD-jevimi procesorji in grafičnimi čipi, povezani pa z ethernetom ali infinibandom.

Top500

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji