Objavljeno: 22.6.2021 16:25

Tesla predstavila 5 najhitrejši računalnik na svetu

Tesla sicer ni prvo ime, na katero pomislimo v svetu superračunalnikov, kljub temu so predstavili peti najhitrejši računalnik na svetu, načrtujejo pa še hitrejši računalnik.

Tesla bo računalnik uporabljala za urjenje nevronskih mrež, namenjenih avtonomni vožnji. Umetna inteligenca se uči na podlagi enormnih količin podatkov, ki jih dobivajo od vozil po celem svetu. Elon Musk sicer že nekaj časa omenja projekt računalnika Dojo, ta naj bi dosegel en exaFLOP (10 na osemnajsto potenco operacij na sekundo). Ta bi lahko bil operativen proti koncu letošnjega leta, medtem pa so kot del njegovega razvoja sestavili omenjeno gručo, ki po večini ocenah dosega trenutno peto mesto po zmogljivosti.

Računalnik (no, gruča računalnikov) ima tako 720 enot, v vsaki je osem Nvidiinih grafičnih procesorjev A100 – skupaj torej 5760 grafičnih procesorjev. Ob tem je 10 PB prostora za podatke – seveda v obliki pogonov NVME, skupaj je komunikacijske kapacitete (torej hitrost prenosa podatkov med enotami) za 640 Tb/s.

Računalnik so predstavili v okvirju video predstavitve o avtonomni vožnji – video je v celoti na voljo na YouTube.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji