Objavljeno: 31.5.2004

Okna tudi na super računalnikih?

Vse kaže, da Microsoft namerava v bodoče izdelati posebno različico strežniškega sistema, s katero bo mogoče zgraditi super računalnik na temelju okolja Windows. Po ocenah analitikov gre za poskus pridobitve prestiža, ki ga je na tem področju v zadnjih letih močno pridobil Linux. Veliki super računalniki, ki so namenjeni pretežno za znanstvene izračune, so v zadnjih letih vse bolj zgrajeni v obliki velikih gruč malih sistemov, ki uporabljajo nekoliko spremenjene običajne operacijske sisteme, v zadnjem času pretežno Linux.

Microsoft naj bi dosegel enake lastnosti z novim Windows Server High Performance Computing (HPC), ki pa je šele v povojih. Microsoft se je problema lotil z dveh vidikov - kako uspešno zgraditi gručo z zelo velikim številom sistemov (čez 512 procesorjev) in kako bolje izkoristiti neizkoriščeno računsko moč v računalnikih PC. Microsoft seveda računa, da bi bila različica HPC precej bolje povezljiva z osebnimi računalniki in okoljem Windows, razmišljajo pa tudi o namenskih razvojnih orodjih in morda celo prenosu podatkoven zbirke SQL Server na platformo HPC.

Govora je tudi o možnosti, da bi bodoče različice namiznega okolja Windows vsebovale podporo za razpredeno računalništvo (grid comuting) s čimer bi bolje izkoristili procesno moč posameznih računalnikov. Poleg tega, da gre za več kot očitno strategijo proti Linuxu, je Microsofta primamil tudi finančni vidik. V lanskem letu je bil trg super računalnikov vreden kar 5,3 milijarde dolarjev, rast pa je bila boljša od povprečja v računalniški industriji.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji