Teme - EU

 • Sodišče EU: shranjevanje osebnih podatkov na ameriških strežnikih ni ustrezno

  Izmenjava podatkov s tretjimi državami je v EU urejena z direktivo o zaščiti podatkov (direktiva 95/46/EC), ki pod določenimi pogoji dopušča prenos podatkov izven jurisdikcije EU v tretje države, če so tudi tam deležni ustrezne zaščite. Generalni pravobranilec Sodišča Evropske unije Yves Bot je izdal mnenje, da je prenos podatkov v ZDA zaradi nedavno razkritega prisluškovanja nedopusten. Sodišče bo o primeru še odločalo, a po navadi sledi mnenju generalnega pravobranilca.

  Objavljeno: 24.9.2015 08:00več
 • Po razsodbi sodišča so spletne strani odgovorne za komentarje

  Evropsko sodišče za človekove pravice v Strassbourgu je v zadevi Delfi proti Estoniji razsodilo, da nosijo mediji odgovornost tudi za komentarje, ki jih na njihovih spletnih straneh pišejo bralci. Strokovnjaki na tem področju se bojijo, da bo to vodilo v vse večjo cenzuro spletnih strani oziroma komentarjev, saj se bodo mediji hitreje odločili za izbris komentarjev. Pravijo, da gre za resen poseg v pravice spletnih uporabnikov, ki bodo tako imeli manj možnosti za svobodno izražanje.

  Objavljeno: 17.6.2015 09:00več
 • EU počasi dobiva novi zakon o zaščiti podatkov

  Ministri držav članic Evropske unije naj bi danes prišli do dogovora o novem zakonu oziroma zakonih za zaščito uporabniških podatkov. Do sprejetja zakonov bo sicer trajalo še več mesecev, danes naj bi sklenili le nekaj okvirnih dogovorov. Priprave nove zakonodaje sicer segajo v leto 2012 ter predlog Evropske komisije, trenutno aktualna direktiva sega v leto 1995. Slednjo lahko države članice interpretirajo po svoje, kar pomeni, da so med državami kar velike razlike v zakonodaji, novi zakon pa naj bi bil enak v vseh državah.

  Objavljeno: 15.6.2015 14:00več
 • Evropska komisija proti Googlu

  Evropska komisija meni, da Google na evropskem trgu zlorablja svoj prevladujoči položaj, kar zavira konkurenco in škoduje potrošnikom. Proti ameriškemu velikanu so uvedli dva postopka zaradi zaradi domnevne zlorabe prevladujočega položaja na trgu. Prvi se Googla loteva na področju iskanja. Googlov iskalnik konkurenčne storitve obravnava drugače kot lastne, med drugim zadetki iskanja vnesenega pojma vsebujejo primerjavo cen storitve Google Shopping, izsledkov ostalih primerjalnikov pa ne. Ločena protimonopolna preiskava glede Googlovega ravnanja v zvezi z mobilnim operacijskim sistemom Android se osredotoča na predhodno naložene aplikacije in storitve.

  Objavljeno: 16.4.2015 13:00več
 • EU pripravlja protimonopolno tožbo proti Googlu

  Vse kaže, da se Google ne bo tako preprosto izognil posledicam ravnanja do konkurence, vsaj ne v Evropski uniji. Medtem, ko so v ZDA vsaj za zdaj opustili tovrstne preiskave, pa se uradniki v Bruslju intenzivno pripravljajo na sodni boj.

  Objavljeno: 3.4.2015več
 • EU pripravlja enoten trg digitalnih vsebin

  Evropska komisija je razkrila načrte strategije, po kateri naj bi članice EU dobile enoten trg digitalnih vsebin (Digital Single Market). Na ta način naj bi zagotovili, da bodo digitalne vsebine in storitve postale dosegljive uporabnikom v vseh državah, pod enakimi pogoji in brez regionalnih omejitev.

  Objavljeno: 30.3.2015 01:00več
 • Zavora za ukinitev stroškov gostovanja v EU

  Iz Bruslja prihaja neprijetno presenečenje za uporabnike mobilnih storitev. Predstavniki lokalnih vlad držav EU so namreč prelagali moratorij za uveljavitev ukinitve stroškov gostovanja mobilnih storitev, kar je že bilo izglasovano v evropskem parlamentu aprila 2014 in bi moralo biti povsod dokončno uveljavljeno konec 2015.

  Objavljeno: 5.3.2015 01:00več
 • V iTunes možnost vračila nakupa

  Applovi uporabniki v Evropski Uniji smo dobili čez praznike novo koristno možnost – sedaj si lahko o nakupu v spletni trgovini iTunes v štirinajstih dneh po nakupu premislimo. Novost je prišla s strani Appla brez kakršnih koli objav, je pa zapisana v novih pogojih uporabe. Seveda velja omeniti, da imajo uporabniki Androida tovrstno možnost v Google Play že dolgo časa, je pa tam čas vračila omejen na dve uri.

  Objavljeno: 2.1.2015 12:00več
 • Evropski parlament proti Googlu

  Evropski parlament je sprejel zgodovinsko (prvo) resolucijo o razdelitvi velikega podjetja. Gre za spletnega giganta, ameriško podjetje Google. Člani parlamenta so glasovali 458 proti 173 v prid razdelitvi Googla. Evropski parlament seveda nima moči, da bi izglasovano resolucijo udejanjil, je pa z glasovanjem poslal močan signal protimonopolni komisiji, ki Američane preiskuje v zvezi s prikazom rezultatov v iskalniku, uporabo tujih vsebin, prevlado v oglaševanju ter omejitvah, s katerimi Google otežuje sodelovanje oglaševalcev z drugimi ponudniki (beri: iskalniki). Štiriletne preiskave, ki nakazuje precejšnje nezadovoljstvo Evrope z ravnanjem spletnega velikana, ni konca. Ker skupnega jezika doslej niso našli, grozi Googlu več milijardna denarna kazen. Google je na evropskem ozemlju izrazit monopolist, ki pobere kar devetdeset odstotkov iskanega prometa, zato je skrb Evropske unije razumljiva.

  Objavljeno: 28.11.2014 07:00več
 • Evropejci želimo biti pozabljeni tudi izven meja EU

  Evropska unija od podjetja Google zahteva, da tako imenovano pravico do pozabe razširi na domene izven področja sprva določenih držav. Uporabnikov, ki bodo izrazili željo, da spletni velikan izbriše njihove osebne podatke iz iskalnika, tako ne bo moč najti niti na domeni .com. Spomnimo, da se je Google uklonil zahtevi EU in v iskalnikih osemindvajsetih držav Unije ter članicah EFTA (Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica) začel brisati neželene povezave. Slednje je še vedno moč najti v globalnem iskalniku Google.com, zato Evropska unija od Googla zahteva razširjeno akcijo. Pri spletnem velikanu z razvojem dogodkov niso najbolj zadovoljni, saj manj podatkov pomeni tudi manj obiska. Skupaj z vojsko odvetnikov preučujejo, kako ugoditi sodno podkrepljeni zahtevi, a obenem zadržati čimveč informacij na svojem mestu.

  Objavljeno: 27.11.2014 11:00več