Teme - upravljanje podatkov

 • Konferenca GoDigital 2023 v znamenju podatkov in umetne inteligence

  6. konferenca GoDigital v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije, Združenja za informatiko in telekomunikacije (ZIT), je podjetjem in strokovni javnosti ponudila vpogled v dogajanje, napovedi in predvsem povratno mnenje o prvih uspešnih vpeljavah umetne inteligence v poslovne namene. Na konferenci je združenje ZIT tudi razglasilo najboljši digitalni projekt leta. Prvo nagrado je prejel projekt Frodo AI podjetja Medius, ki nazorno prikazuje prednosti uporabe umetne inteligence pri preprečevanju prevar v zavarovalništvu.

  Objavljeno: 15.11.2023 18:00 | Teme: konferenca, umetna inteligenca, upravljanje podatkov, Slovenija, EU, GZS/ZIT
 • IBM Hybrid Cloud Mesh omogoča lažje povezovanje porazdeljenih sistemov

  Strežniki, aplikacije, podatki in odjemalci so v sodobnih hibridnih sistemih tipično porazdeljeni po različnih sistemih in lokacijah, v lastnih podatkovnih centrih podjetij, oblačnih storitvah in na internetnem obrobju. Upravljanje in predvsem varovanje tovrstnih rešitev je zato zelo zapleteno in časovno potratno. IBM želi to poenostaviti in poceniti z novo storitvijo IBM Hybrid Cloud Mesh, ki lahko na enem mestu upravlja vse elemente hibridnega okolja.

  Objavljeno: 22.5.2023 07:00 | Teme: IBM, oblak, upravljanje podatkov, omrežja
 • 41% podatkov ni nikoli uporabljenih

  Podjetje NetApp, specialist za pomnilniške sisteme, je objavilo zanimivo raziskavo z imenom Data Waste Index, s katero so preverili, koliko podatkov hranimo v informacijskih sistemih in jih nikoli ne uporabimo. Raziskava je sicer zajela samo uporabnike v Veliki Britaniji, vendar menimo, da podobni rezultati veljajo tudi drugod po svetu, vključno s Slovenijo.

  Objavljeno: 20.4.2023 07:00 | Teme: pomnilniški sistemi, raziskave, upravljanje podatkov
 • SAP Datasphere bo olajšal podatkovno analitiko

  Podjetje SAP je predstavil novo generacijo rešitev za podatkovno analitiko SAP Datasphere, s katerimi naj bi podjetjem omogočali celovite en enoten pogled na poslovne podatke, ne glede na to, ali se ti nahajajo v aplikacijah družbe SAP, podatkovnih skladiščih SAP ali pa v podatkovnih skladiščih drugih proizvajalcev.

  Objavljeno: 13.3.2023 07:00 | Teme: SAP, upravljanje podatkov, baze podatkov, poslovna inteligenca
 • SQL Server 2022 prihaja v javno obravnavo

  Microsoft bo novi podatkovni strežnik SQL Server 2022 objavil za javni preizkus še pred koncem tega četrtletja. To so najavili na posebnem dogodku SQLBits, ki je bil sicer namenjen pretežno oblačni storitvi Azure SQL, vendar so v okviru tega razkrili tudi več podrobnosti o prihajajočem strežniku SQL Server 2022, ki bo na voljo tako v oblaku kot za namestitev pri strankah, seveda pa bo izdatno podpirali različne scenarije hibridnega oblačnega računalništva.

  Objavljeno: 16.4.2022 07:00 | Teme: baze podatkov, upravljanje podatkov, oblak, microsoft
 • Prenosljivost podatkov v oblaku

  Vodilna podjetja na področju podatkovne analitike so predstavila novo iniciativo in združenje Data Cloud Alliance, ki obljublja lažji dostop ter prenosljivost podatkov med različnimi shrambami podatkov v oblaku. Cilj je predvsem olajšati digitalno transformacijo v podjetjih, ki tipično narekuje hiter in enostaven dostop do različnih podatkovnih virov.

  Objavljeno: 12.4.2022 13:00 | Teme: google, oblak, standard, baze podatkov, upravljanje podatkov
 • LTO-9 Ultrium povečuje zmogljivost tračnih enot

  IBM, Quantum in HPE so predstavili prve izdelke, ki uporabljajo najnovejšo specifikacijo za shranjevanje podatkov na tračne enote. LTO-9 Ultrium prinaša 50% večjo zmogljivost od dosedanje generacije LTO-8, kar pomeni, da lahko na posamezno kaseto s trakom shranimo do 18 TB podatkov brez stiskanja oziroma 45 TB podatkov s stiskanjem podatkov. Povečala se je tudi hitrost prenosa podatkov in sicer iz dosedanjih 750 MB/s na 1 GB/s, ko je uporabljena kompresija podatkov.

  Objavljeno: 17.9.2021 09:00 | Teme: upravljanje podatkov
 • Boljši energijski izkoristek podatkovnih centrov - z OpenRMC

  Upravljanje z računalniškimi bremeni in porabo energije je eden od ključnih dejavnikov v sodobnih podatkovnih centrih. V zadnjih letih so bili na tem področju narejeni veliki koraki naprej, vendar je večina inovacij uporabljenih predvsem v velikih hiper podatkovnih centrih, medtem ko so manjši in zasebni podatkovni centri ubadajo s čedalje večjimi težavami in stroški energije.

  Objavljeno: 15.3.2021 07:00 | Teme: strežnik, podatkovni centri, upravljanje podatkov
 • Amazonovo lepilo za čiščenje podatkov

  Amazon je predstavil novo orodje DataBrew v okviru storitev AWS Glue, ki je namenjeno specifično področju priprave in čiščenja podatkov za zagotovitev kvalitetne nadaljnje analize v drugih oblačnih storitvah. Naprave IoT, večpredstavne vsebine in številne spletne storitve so danes vir čedalje večjega števila najrazličnejših podatkov, ki pa lahko s primerno interpretacijo postrežejo s povsem novimi in potencialno koristnimi spoznanji. Toda podatke je pred uporabo treba ustrezno pripraviti, normalizirati, prečistiti in prilagoditi ciljni storitvi, kar je zamudno oziroma potrebuje specializirana znanja.

  Objavljeno: 17.11.2020 05:00 | Teme: Amazon, oblak, baze podatkov, upravljanje podatkov
 
 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji